Nieuw

Politiek bewust, hoe wordt een mens dat?

Tja dat ligt voor iedereen anders, sommigen zullen misschien zeggen dat ze het altijd geweest zijn. Voor mij geld dat zeker niet. Ik was veel te druk met paarden en andere hobby’s en politiek daar kon je toch niets aan veranderen. Stemmen deed ik wel altijd trouw, in de tijd van mijn ouders bestond er nog stemplicht maar ondanks dat het was afgeschaft voelde ik het als een soort maatschappelijke plicht om te stemmen. Of dat altijd een goed overwogen keus was? Nee eigenlijk niet, vlak voor de verkiezingen volgde ik als het zo uitkwam weleens wat dingen die op tv voorbij kwamen maar veel verder dat dat ging het eigenlijk niet.

Dat is tegenwoordig wel anders, en vanmiddag zat ik even te peinzen hoe en waarom die omslag destijds ontstond. Het zal ergens in ’97 of ’98 geweest zijn schat ik dat ik een keer Pim Fortuyn op tv zag, als mijn herinnering me niet bedriegt was het bij een programma van Harry Mens. Ik vond dat altijd een grappige naam ; Mens. Mijn schoonouders woonden in Lisse en op weg daar naartoe kwam ik altijd wel ergens een huis tegen waar een bord in de tuin stond; “Mens te koop” onder elkaar wel te verstaan, Mens boven en Te Koop daaronder. In elk geval, ik hoorde Pim iets vertellen en dat intrigeerde mij. Ik heb de multiculturele waanzin altijd gehaat en plots zat daar een man die dat prachtig kon verwoorden. Een tijdje later liep ik door de Spuistraat in Den Haag en ik was eigenlijk zonder werkelijk doel een beetje aan het winkelen, nou ja kijken was een beter woord want kopen deed ik niet veel. Al dolende liep ik even binnen bij “de Slegte”, waarschijnlijk zag ik iets in de etalage dat mijn aandacht trok want het was geen winkel waar ik regelmatig kwam of zo. Ik heb ook geen idee meer of ik iets gekocht had maar toen ik weg wilde gaan trof ik vlakbij de in en uitgang een stapel boekjes van Pim Fortuyn aan “Tegen de islamisering van onze cultuur” heette het met als toevoeging “Nederlandse identiteit als fundament” ( ik zie zojuist dat het in april ’97 is uitgegeven). Dat interesseerde me en het kostte een scheet en twee knikkers dus kocht ik het maar.

Thuisgekomen ben ik het gaan lezen, het was een vrij dun boekje en ik wilde het eigenlijk in een ruk uitlezen maar ik was zijn taalgebruik niet echt gewend en ik moest steeds woorden opzoeken (ik had destijds geen computer en daar ook geen enkele interesse in) en lezen met een woordenboek onder handbereik gaat niet echt heel snel. Feit is dat hij een snaar raakte en dat leidde ertoe dat ik later nog eens langs ben gegaan bij De Slegte ( ik ben altijd helemaal gek van aanbiedingen!) en heb toen een wat dikker boek van Fortuyn gekocht, ik weet niet zeker of dat “De verweesde samenleving” of “De puinhopen van acht jaar Paars” was.

En zie daar ; mijn interesse was gewekt en die is nadien eigenlijk nooit meer in slaap gevallen, inmiddels heb ik alle boeken van Pim Fortuyn in mijn eigen kleine bibliotheekje staan, de meesten heb ik meer dan een keer gelezen. Nou ja de rest is geschiedenis, stonden mijn eerste boeken van hem nog in de uitverkoop, korte tijd later veranderde dat, hij werd een veelgelezen auteur en overal werd de volle mep gerekend. Dat heeft mij gelukkig niet tegengehouden om ze te kopen.

En zo is het gekomen zou Frater Venantius zeggen. Is het bij u anders gegaan? Vertel!

Doe mee met 8.050 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (465 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

2 Comments on Politiek bewust, hoe wordt een mens dat?

 1. Republikein // november 7, 2016 om 18:39 //

  2 dingen springen eruit.
  Tijl zegt dat ie altijd goed nadenkt voordat ie iets stoms zegt.
  Rommel zegt dat Tijl vaak raar volk aantrekt.
  K kan er geen speld tussen krijgen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: