Nieuw

Politiek bewust, hoe wordt een mens dat?

Tja dat ligt voor iedereen anders, sommigen zullen misschien zeggen dat ze het altijd geweest zijn. Voor mij geld dat zeker niet. Ik was veel te druk met paarden en andere hobby’s en politiek daar kon je toch niets aan veranderen. Stemmen deed ik wel altijd trouw, in de tijd van mijn ouders bestond er nog stemplicht maar ondanks dat het was afgeschaft voelde ik het als een soort maatschappelijke plicht om te stemmen. Of dat altijd een goed overwogen keus was? Nee eigenlijk niet, vlak voor de verkiezingen volgde ik als het zo uitkwam weleens wat dingen die op tv voorbij kwamen maar veel verder dat dat ging het eigenlijk niet.

Dat is tegenwoordig wel anders, en vanmiddag zat ik even te peinzen hoe en waarom die omslag destijds ontstond. Het zal ergens in ’97 of ’98 geweest zijn schat ik dat ik een keer Pim Fortuyn op tv zag, als mijn herinnering me niet bedriegt was het bij een programma van Harry Mens. Ik vond dat altijd een grappige naam ; Mens. Mijn schoonouders woonden in Lisse en op weg daar naartoe kwam ik altijd wel ergens een huis tegen waar een bord in de tuin stond; “Mens te koop” onder elkaar wel te verstaan, Mens boven en Te Koop daaronder. In elk geval, ik hoorde Pim iets vertellen en dat intrigeerde mij. Ik heb de multiculturele waanzin altijd gehaat en plots zat daar een man die dat prachtig kon verwoorden. Een tijdje later liep ik door de Spuistraat in Den Haag en ik was eigenlijk zonder werkelijk doel een beetje aan het winkelen, nou ja kijken was een beter woord want kopen deed ik niet veel. Al dolende liep ik even binnen bij “de Slegte”, waarschijnlijk zag ik iets in de etalage dat mijn aandacht trok want het was geen winkel waar ik regelmatig kwam of zo. Ik heb ook geen idee meer of ik iets gekocht had maar toen ik weg wilde gaan trof ik vlakbij de in en uitgang een stapel boekjes van Pim Fortuyn aan “Tegen de islamisering van onze cultuur” heette het met als toevoeging “Nederlandse identiteit als fundament” ( ik zie zojuist dat het in april ’97 is uitgegeven). Dat interesseerde me en het kostte een scheet en twee knikkers dus kocht ik het maar.

Thuisgekomen ben ik het gaan lezen, het was een vrij dun boekje en ik wilde het eigenlijk in een ruk uitlezen maar ik was zijn taalgebruik niet echt gewend en ik moest steeds woorden opzoeken (ik had destijds geen computer en daar ook geen enkele interesse in) en lezen met een woordenboek onder handbereik gaat niet echt heel snel. Feit is dat hij een snaar raakte en dat leidde ertoe dat ik later nog eens langs ben gegaan bij De Slegte ( ik ben altijd helemaal gek van aanbiedingen!) en heb toen een wat dikker boek van Fortuyn gekocht, ik weet niet zeker of dat “De verweesde samenleving” of “De puinhopen van acht jaar Paars” was.

En zie daar ; mijn interesse was gewekt en die is nadien eigenlijk nooit meer in slaap gevallen, inmiddels heb ik alle boeken van Pim Fortuyn in mijn eigen kleine bibliotheekje staan, de meesten heb ik meer dan een keer gelezen. Nou ja de rest is geschiedenis, stonden mijn eerste boeken van hem nog in de uitverkoop, korte tijd later veranderde dat, hij werd een veelgelezen auteur en overal werd de volle mep gerekend. Dat heeft mij gelukkig niet tegengehouden om ze te kopen.

En zo is het gekomen zou Frater Venantius zeggen. Is het bij u anders gegaan? Vertel!

Doe mee met 8.347 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

77 Comments on Politiek bewust, hoe wordt een mens dat?

 1. Ik heb je headerfoto even wat groter gemaakt als je het goed vindt, Tijl ?

  Liked by 1 persoon

 2. Republikein // november 3, 2016 om 02:08 //

  Toen ik een hengst op mijn rug kreeg tijdens “geen woning geen kroning”.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 02:08 //

  Oh ik zat er net met verbazing naar te kijken! Maar ik vind het prima hoor

  Liked by 1 persoon

 4. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 02:13 //

  Bij het woordje hengst ging mijn eerste gedachte naar de bereden politie maar ja die rijden niet op hengsten die delen ze hooguit uit.

  Like

 5. Mijn politieke interesse begon pas op te wekken toen ik Zweden belandde en behalve neuken niet veel meer te doen had. Voorheen interesseerde de politiek me geen bal. Ik had wel wat beters te doen. Maar uit verveling doe ik het er nu bij.

  Like

 6. Republikein // november 3, 2016 om 02:21 //

  Besneden hengsten, een bromsnor op de rug en ziedaar, een besneden hengst met 2 lullen.
  De ballen werden toch gekortwiekt en niet de tampeloerus?
  Heet het peerd dan een vos?

  Like

 7. Esperanza // november 3, 2016 om 02:33 //

  Zal zijn geweest toen over ons hoofd de gulden werd afgeschaft en alles op slag twee keer zo duur werd, het EU gedrocht tot ontwikkeling werd gebracht,we verraden werden en islam door de strot geduwd kregen.

  Liked by 2 people

 8. Esperanza // november 3, 2016 om 02:35 //

  Nee, da’s een ruin, Rep.

  Like

 9. Ik werd op mijn dertiende krantenbezorger, en tegen de tijd dat ik thuis was had ik altijd de hele krant uit. Zo kwam het. De jaren daarop verslond ik ‘politieke’ lectuur en geschiedenis. Anarchistische vooral. Dat maakte dan weer dat ik geen tijd overhield om de verplichte boekenlijsten voor school te lezen en dat toen ik mede daarom bleef zitten in 5 VWO (best lastig voor iemand die eerder een klas oversloeg) ik van de middelbare school af wilde. De enige legale uitweg was een andere school vanwege de leerplicht. Gelukkig was een kunstakademie bereid een dubbele uitzondering voor me te maken; ik was en te jong om toegelaten te worden én had geen diploma. Blijkbaar vonden ze me heel erg goed. Omdat ik het gedwongen aanwezigheidspercentage daar onmogelijk kon halen (ik weiger godsdienstonderricht – het was in Kampen moet u weten -, en lijntrekken nam ik letterlijk, en aan calligrafie heb ik een broertje dood, met mijn handschrift had ik arts moeten worden eigenlijk) moest ik daar na een jaar weer ophoepelen. Aan mijn kunstzinnige prestaties lag het niet. Ik had gelijk een enorm atelier geregeld voor mezelf, een leegstaande melkfabriek (Ijsseldijk 32), want dat is een voorwaarde om grote dingen te kunnen maken. Zo heb ik eens ‘niets’ ingeleverd met een enorm bla bla verhaal erbij. Ik vond concept-art wel wat hebben in die tijd. Denk niet dat ik altijd niks deed, ik ben altijd een ijverig manneke geweest. Wat ook niet hielp was dat ik liever op de afdeling beeldhouwen rondhupste dan dat ik aan de verplichte lessen voor eerstejaars deelnam. En ik leverde ook regelmatig doodleuk mijn werk daar in. Daar kreeg ik dan wel voldoendes voor maar die telden niet mee.

  Toen was ik wel klaar met het Nederlandse onderwijssysteem en ben eerst maar eens een jaartje gaan liften, maar daar heb ik zo af en toe al wel eens over verteld. Terug In Nederland moest ik toch wat. Met een halve kilo hash er naast in drie maanden snel de verplichte boekenlijsten voor het VWO uitgelezen en na een staatsexamen mocht ik nog op hetzelfde moment als mijn vroegere klasgenootjes gaan studeren. Antropologie. Maar daar beging ik al snel weer dezelfde fout die ik ook op de kunstakademie gemaakt had. Ik volgde van alles en nog wat, waar mijn interesse naar uitging, maar had een broertje dood aan de verplichte lesstof.

  Na een jaar kon ik een ander huisje krijgen in Amsterdam en net als in Kampen zat daar weer een heel ongebruikt gebouw aan vast. Had ik weer. En toen kon ik eindelijk wat nuttigs gaan doen met mijn leven; een disco bouwen. De 15 jaar daarna heb ik intensief
  gesekst, gedrukst, en gerok&rolt (gehousd). Daarna pas kwam er wel weer eens een krant op tafel, de boeken die ik ooit verzameld had waren al lang bij het vullis gezet, Toen kwam 9-11, en daarna de moord op Pim, maar nog was ik niet wakker. Na Theo was ik furieus.

  En ik loop wel vaak te k*nkeren op GS, maar wat me echt aangezet heeft is dit. Ik ga een stukje uit een privé-conversatie laten zien, maar dat vindt die vast niet erg.

  Naamloos.png

  Like

 10. Esperanza // november 3, 2016 om 02:40 //

  Heb in m’n Limburgse jaren nog een tijdje een Gelderse merrie bezeten , als die hengstig was kon je je lol op.

  Like

 11. Esperanza // november 3, 2016 om 02:46 //

  Oriana_Fallaci op het plaatje.

  Like

 12. Republikein // november 3, 2016 om 02:47 //

  Ik weet er de ballen van, paardenbiefstuk is wel lekker, een beetje sterk, dat zal Tijl niet zo leuk vinden denk ik.
  In de jaren 50 lag ik op de grond de Haagsche Courant te lezen, de jacht op de Bismarck.
  Mijn vader was een Engelandvaarder en waarschijnlijk ook Engelandvader, 2x getrouwd geweest in Liverpool.
  Vertelde weinig over de oorlog, maar vond het leuk dat het me interesseerde, dat gevecht tussen de Britse en Duitse slagschepen.
  Dat artikel is me altijd bijgebleven.
  En voor de rest vechten zuipen neuken.

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 02:49 //

  Een vos daarmee wordt de kleur bedoeld net zoals bruin of schimmel, daarbinnen heb je dan nog allerlei varianten.
  De omzetting naar de euro heeft bij mij ook de nodige irritatie opgewekt, het kwaadste was ik nog op de kwalitatief goede Chinees destijds in Loosduinen. Het bruggetje om om te rekenen was de guldens te delen door twee en dan 10% ervan aftrekken; 10 gulden werd dan gedeeld door twee is vijf min 10% is € 4,50. De Chinees deed dat anders, die deelde door twee en telde er dan 10% bij en ging dus met zijn hele menukaart 20% omhoog. En iedereen maar volhouden dat die Chinezen zo goed kunnen rekenen met hun telraam! Hoe was dat rijmpje van Zalm ook alweer? Dingflapbips of zo?

  Like

 14. Esperanza // november 3, 2016 om 02:46 // Bewerken
  Oriana_Fallaci op het plaatje.
  ——–

  Bottehond gebruikt haar als avatar.

  Like

 15. Ik heb na mijn diensttijd en twee jaar postzakken sjouwen op Schiphol ook gekozen voor een nieuwe studierichting. Op de Nimeto. Onderwijs voor onder andere decoreren en etaleren. Bij de open dag zag ik meteen al dat er heel veel vrouwtjes in de school rondhuppelden. En bloedmooi ook, met de benodigde vrijzinnigheid om nader kennis te maken. De studie trok me niet zoveel aan. Die mooie meiden hebben me over de streep gesleept. En de vier jaar voldoen met een MTS diploma vormgeving. Het was een groot neukfeest. Heb er nog steeds goeie herinneringen aan.

  Like

 16. Republikein // november 3, 2016 om 02:58 //

  1= 2.20371 en krijg een grote tamp in je nek Zalm.
  K zie hm nog een eerste tientje trekken.
  Ja, hij doet het zei die kutviool.

  Like

 17. Zalm’s rekentruc kost ons jaarlijks 10%. Zalm is in zijn eentje kostbaarder dan de hele mohammedaanse invasie.

  “Schandpaal en schavot, galg en guillotine”, en niet alleen omdat het zo mooi allitereert …

  Like

 18. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 03:02 //

  Ik heb mijn eerste serieuze dressuurlessen gekregen op de Gelderse stermerrie. Die had nog echt zo’n karakteristiek plat kruis en een rug als een plank, daar kreeg je echt wandelende nieren van. 1 Voordeel als je daar langere tijd correct op kon zitten dan kon je op elk paard zitten!
  En wees gerust hoor Republikein, ik lust en eet heus wel paardenvlees alleen de biefstuk vindt ik niet zo lekker, iets te sterk van smaak. Maar paardenrookvlees vind ik heerlijk.
  Al dat milieugezwets is niet aan mij besteed, een mens is een omnivoor en daar moet je niks aan willen veranderen. Vlees is voor mij de hoofdschotel, groenten en aardappelen eet ik erbij omdat het zo hoort, niet omdat ik het lekker vind.

  Like

 19. Esperanza // november 3, 2016 om 03:04 //

  Free falling en dan learning to fly.

  Like

 20. Republikein // november 3, 2016 om 03:06 //

  Behalve op vrijdag en zaterdag moet ik alle andere dagen vlees met jus.
  Zonder vlees is de maaltijd niet compleet.

  Like

 21. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 03:09 //

  Hoezo vrijdag en zaterdag niet dan? Bij mij thuis aten we vrijdags vaak vis en zaterdag aten we zolang ik me kan herinneren soep met kadetjes erbij.

  Like

 22. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 03:11 //

  En mijn vader kreeg altijd de grootste gehaktbal of karbonade!

  Like

 23. Tijl gaat weer voor een comment-record onder zijn stukkie 😛

  Like

 24. Republikein // november 3, 2016 om 03:16 //

  Op vrijdag en zaterdag chinees of soep met brood, een bolletje of kadetje, heel soms naar restaurant.

  Like

 25. Die stukkies van Tijl trekken altijd een hoop raar publiek.

  Liked by 1 persoon

 26. Republikein // november 3, 2016 om 03:19 //

  Wet van de aantrekkingskracht.

  Like

 27. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 03:11
  En mijn vader kreeg altijd de grootste gehaktbal of karbonade!
  ——-

  Mijn pa kreeg zakgeld van mijn ma. Van zijn eigen salaris.

  I rest my case.

  Like

 28. Esperanza // november 3, 2016 om 03:32 //

  Like

 29. Esperanza // november 3, 2016 om 03:36 //

  Mijn moeder had ook de broek aan.

  Like

 30. Het blijft geil dat Belgs, ze zeggen ook U in bed, en dat kan ik wel waarderen 😛

  Like

 31. Esperanza // november 3, 2016 om 03:40 //

  Hij kreeg de keus van m’n moeder: het is je motor of mij, nou je ziet wat er gebeurd is, de flapdrol. Verder bij ons thuis als ook vrijdag visdag en zaterdag haar zelfgedraaide bami en dito vleeskroketten.

  Like

 32. Esperanza // november 3, 2016 om 03:41 //

  Erreur, was op zondag die kroketten, met brood en soep.

  Like

 33. Ik dacht altijd dat mijn moeder niet kon koken en had het der al bijna vergeven. Tot ze vorig jaar in ene een rendang gemaakt had en sambal-telor. is op zich helemaal niet moeilijk.

  Ze kan het dus gvd wel. Het was gewoon pure luiheid al die jaren. Want toen ik haar er op aansprak gaf ze als antwoord: ja maar dat was heel veel werk.

  De laatste paar jaar dat ik thuis woonde kookte ik. “Als je het er niet mee eens bent moet je het zelf maar doen”, is nou net iets wat je beter niet tegen mij kan zeggen.

  En vaak at ik ook liever bij mijn indonesische jeugdliefde, haar moeder was dol op me als ik langskwam en complimentjes gaf voor haar kookkunsten. En dan deed ze de volgende keer weer extra haar best.

  Die riep al als ik het tuinpad op gefietst kwam. Fuuuuub, ik heb nieuwe sambal gemaakt, ze maakte de gemeenste sambals ever in human history, en alleen zij en ik konden het eten, de rest van de familie, die toch echt wel wat gewend was paste er voor.

  Like

 34. In mijn tijd had je nog de huishoudschool. was ik daar maar naar toe gegaan, daar zaten alleen maar vrouwen op.

  Like

 35. Republikein // november 3, 2016 om 04:05 //

  De MMS, lekkere grietjes.

  Like

 36. Republikein // november 3, 2016 om 04:08 //

  Like

 37. Esperanza // november 3, 2016 om 03:04 // Bewerken
  Free falling en dan learning to fly.

  ——–

  Beste versie naar mijn idee. Deze is met filmpje van free-falling:

  Like

 38. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 11:41 //

  Had eigenlijk gehoopt dat er nog wat persoonlijke onthullingen van vroege site bezoekers zouden volgen, ik ben daar juist zo benieuwd naar ; wat beweegt mensen om zich in de politiek te verdiepen en hoe is dat ontstaan? Is dat uit ergernis of omdat je een bepaald onderwerp beter behandeld wilt zien.

  Like

 39. Punt is …. dan wordt het zo persoonlijk. Alhoewel ik het verhaal van Fubar zeer aardig vind, geeft hij door de tijd heen wel een aardige profielschets. Leuk voor ons, lezers, maar voor mezelf zie ik zo’n rol niet weggelegd.

  Like

 40. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 13:04 //

  Ach een mens kan het net zo persoonlijk of onpersoonlijk maken als hij zelf wil, het gaat ook niet om namen en rugnummers maar gewoon wat oorspronkelijk de drijfveer is geweest om je te gaan interesseren voor politiek in de breedst denkbare vorm. Persoonlijk zie ik er geen kwaad in als mensen wat inzage geven in hun persoonlijke motieven. Het kan verrassende verschillen tonen, bij Esperanza was het dat hij in zijn portemonnee geraakt werd door de euro, bij mij was het de afkeer van de multiculturele samenleving. Er zullen mensen zijn die dat racistisch noemen ik zie het meer als nationalisme en het beschermen van de eigen cultuur. Dat anderen een andere cultuur hebben wil niet altijd zeggen dat die minderwaardig of afkeurenswaardig is, Spanjaarden en Italianen hebben een andere cultuur dan wij, niet minder maar wel anders. Dat is logisch en vaak streekgebonden. Westerse culturen hebben raakvlakken verschillen en overeenkomsten. Arabische en Afrikaanse culturen hebben niet of nauwelijks raakvlakken of overeenkomsten maar eigenlijk louter verschillen en sluiten dus niet aan op onze waarden of gebruiken. Kiezen voor emigratie uit je geboorteland betekent ook dat je een nieuw vaderland kiest dan past het niet om alle gebruiken uit je geboorteland te blijven aanhangen, een Volendammer die naar Amerika verhuist blijft ook niet in klederdracht lopen, doet hij dat wel dan geeft hij aan dat hij alleen op visite is. Dat geeft niet, dat is een keuze, maar dan moet je niet plotseling allerlei rechten opeisen. Of verbaasd zijn als die rechten geweigerd worden. En mensen die het daar niet mee eens zijn moeten eerst kijken of ze dan wel de juiste keuze hebben gemaakt, als blijkt dat dat niet zo is dan moet je daar de consequenties uit trekken en naar elders vertrekken.

  Like

 41. Republikein // november 3, 2016 om 13:22 //

  Politiek is een uitvinding van de duivel.

  Like

 42. Ikke was 16 en had net m,n Puch met hoog stuur, toen begon de jacht natuurlijk. De duinen in Katwijk waren vaak een heerlijke plek om mijn kunst van goed vingeren te vervolmaken en soms kregen helmplantjes in de buurt extra water door een absoluut vrijgekome reactie van de dames. Maar dat terzijde.
  Ik moest nog niet in dienst en de MULO was ook niet alles en politiek had ik een soort schrik vanwege mijn militaire pa bij de Marine Luchtvaart Dienst en het Ijzeren Gordijn en dat hij zei als ik achter dat front kom, dan wordt ik opgepakt en kom ik nooit meer terug. Het had ook iets van CheckPoint Charly in Berlijn, dus ergens hield ik uit een soort angst mijn mond voor politieke uitingen. Ik begon pas te roepen bij de aanval op Wijster en van Agt en ik had sympatiën voor het onrecht van Ambonnesen en Molukkers en het onrecht wat de vluchtelingen door het Rijk was aangedaan. Gek genoeg kwam mijn pa van Lombok en ik kon er met hem niet normaal over praten. Misschien schaamde hij zich voor de Nederlandse Staat waar hij tijdens de oorlog zich voor had ingezet en desondanks dat hij militair was en zijn taak deed ivm de koude oorlog. Maar vanaf dat moment begon ik te lezen over Indonesië en alle gevolgen, maar ook andere zaken trokken mijn aandacht. bv Mijn afstudeer cases ging over vliegende schotels en Erik von Daniken en een van zijn boeken “waren de goden astronauten” gewoon omdat het interessante stof was. Nog voor mijn diensttijd bij geneeskundige troepen solliciteerde ik voor de Eerste Haagse Etalage Vakschool. En kon mijn creativiteit zowel in stoffen als in leuke meisjes kwijt, wel telkens op de Puch naar Den Haag. En overdag bij de Faam modehuis in Leiden etaleur zijn. Aardige tijd geweest en het eindigde bij Peek & Cloppenburg toen ik zelf mijn vakantie verlengde in Duitsland en niet meer terug kwam omdat ik een leuk meisje had opgezocht die ik eerder die zomer had ontmoet. Werd wel na een week vermissing door de Grüne Polizei uit de woning gehaald, kort afscheid en op de trein naar Amd. gezet. Kreeg 3 maanden huisarrest. Toen brak mijn diensttijd aan, veel gedaan, veel gewaardeerd maar ook veel uitgehaald waar de commandant een knipoog voor gaf met licht weekend, was kamerarrest met om het uur melden bij de Capo. Zwaaide af met de commandant op m,n feestje. Was inmiddels verloofd, trouwde, twee kinderen, na twintig jaar was mijn boek uit en scheidde in 1999. De politiek werd voor mij met de dood van Theo en Pim steeds gevaarlijker omdat ik wonend in België daar de locale regering op nummer zette en geen blad voor de mond nam. Ik had teveel tegenwerking omdat ik een Nederlander was die iets durfde te zeggen en de Belg getrouw ja en amen zei omdat deze geen problemen met de baas wilde of zonder werk kwam, dus iedereen was daar braaf zoals het heet, maar ondertussen jatten ze van elkaar als ze de kans krijgen. En het onrecht van eigen burgers die werden achter gesteld door binnengehaalde Tsjetjenen die (2003 vestigde mij in België) toen ook al van alles kregen. En ik ging verhaal halen op het gemeentehuis en verdedigde zelfs de Belg ik sprong voor ze op de bres. Kreeg toen te horen mijnheer u moet een inburgercursus volgen, taal, sociale wetgeving etc. en u kunt begrijpen dat toen de vlam in de pan sloeg. Vanaf dat moment werden mijn plannen voor privézorg op te starten tegengewerkt en was ik in gevecht met de Belgische Overheid. Tot ik alles goed zat was en in 2008 naar Spanje vertrok. Dagelijks laaf ik mij aan een goed Kloosterbiertje en geschiedenis en volg ik jullie gevecht tegen de elite natuurlijk en op zondag sta ik op een hele grote toeristenmarkt met bijouterie, dit als afwisseling op internet, het schilderen, het onderhoud van de huurwoning en de tuin.
  Fijne dag voor iedereen met minder stress en goede gezondheid hoop ik.

  Liked by 2 people

 43. Tijl Uylenspiegel // november 3, 2016 om 13:43 //

  Leuk is dat, ik heb na mijn schooltijd een tijdje bij V&D gewerkt en de afdeling van de etaleurs was een beetje gesloten groep van ‘artistieke’ figuren met opvallend veel en mooie meiden. Meiden ook met nogal vrije opvattingen, helaas was ik uiterlijk een stuk minder ‘artistiek’ dan zij dus bleven ze voor mij onbereikbaar helaas.

  Like

 44. Etalagepoppen ,,,, 😉

  Like

 45. Republikein // november 3, 2016 om 14:11 //

  Kale dozen, lekker.

  Like

 46. Republikein // november 3, 2016 om 14:33 //

  Verdween weer iets in filter, was niet zo interessant.

  Like

 47. Etalagepop in burka, laat maar in die filter hangen.

  Like

 48. Esperanza // november 3, 2016 om 15:17 //

  Wie jong is en niet links heeft geen hart, wie oud is en niet rechts heeft geen verstand, zo luidt een volkswijsheid. Gold ook voor mij. Als jong broekie op universiteit in het Havana aan de Waal een supporter van antI autoritaire opvoeding en gelijkheidsideaal ook pas later bij zinnen gekomen.
  “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

  Like

 49. Esperanza // november 3, 2016 om 15:29 //

  … Gold ook voor mij … (‘word’ even doorstrepen) (done)

  Like

 50. 2012 – ‘De Amerikaanse leiderschapsgoeroe Stephen Covey is maandag op 79-jarige leeftijd overleden. Hij drukte zijn stempel op de ontwikkeling van generaties ceo’s. Voor wie Coveys must-reads gemist heeft: een samenvatting.

  Coveys ‘7 habits of highly effective people’ wordt beschouwd als het meest invloedrijke managementboek van de 20ste eeuw. Er werden in 38 talen meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht. Mocht u deze must read niet gelezen hebben, hieronder: Covey voor Dummies.’

  ‘Het viel Covey op dat we jaren op school worstelen om te leren schrijven en te spreken. Maar hoe zit dat met luisteren? Wij willen begrepen worden, ons punt maken en luisteren slecht. Dat komt omdat we een antwoord willen geven en zelden luisteren om te begrijpen. En daarbij worden we nodeloos gehinderd door ons eigen redelijk beperkt referentiekader. Omdat we allemaal ‘autobiografisch luisteren’ beperken we ons zelf erg in de respons. We evalueren om te oordelen, vragen om het eigen vooroordeel te bevestigen, geven (te vaak ongevraagd) advies en we interpreteren ons suf.
  Dus moeten we eerst luisteren om te kunnen begrijpen en daarna pas aan het zenden slaan in een poging zelf begrepen te worden.’
  http://www.sprout.nl/artikel/leidinggeven/7-wijsheden-van-goeroe-stephen-covey

  Like

 51. Republikein // november 3, 2016 om 22:35 //

  Boek voor vertegenwoordigers met sterk esoterische raakvlakken.
  Dat stond trouwens ook in mijn comment om 14.33
  Die link kwam eerder voorbij?

  Liked by 1 persoon

 52. Dat meen je niet?!! Toeval bestaat niet, wordt wel gezegd … maar dit zou toch wel heel gek/apart zijn.

  Like

 53. Republikein // november 3, 2016 om 23:09 //

  Het is zo!
  Onze problemen zijn niet op te lossen door aardse aanbevelingen o.i.d.
  Toeval bestaat niet, dat klopt omdat God groter is dan Het Boek.
  Maar goed, het is slechts mijn mening, dat niemand zich eraan stoort zeg maar.
  Kijken in de ziel vind ik vele malen interessanter dan die muffe bedoening van minder minder.

  Like

 54. Republikein! Gij dwaalt, mijn broeder.
  Door een sterk negatieve denkstraal van BertG. is onlangs een barst in mijn kristallen bol gekomen. Eerst vond ik dat heel erg, maar nu zie ik dat dit een Hogere Bedoeling had! Ik heb nu nl. toegang tot een Nog Hogere dimensie. En ik zie dat Alles Toeval is en dat god niet bestaat net zo min als de ziel.

  Ik heb trouwens mijn ziel aan de duivel verkocht toen ik 10 was. Voor een rol dubbelzoute drop. Nooit spijt van gehad.

  Liked by 2 people

 55. Esperanza // november 4, 2016 om 01:21 //

  Het schuurt daar bij die regeltjes van positiviteits goereo Covey tussen enerzijds ‘freedom of response’ en anderzijds ‘autobiografisch denken’.

  http://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/npy.13.89

  Like

 56. Republikein // november 4, 2016 om 01:56 //

  Krijg er een beetje stress van.

  Like

 57. Esperanza // november 4, 2016 om 01:21 //

  ‘autobiografisch denken’? Als voorbipsventje heb ik geen flauw idee wat dat is.

  Like

 58. Republikein // november 4, 2016 om 02:49 //

  Liked by 1 persoon

 59. Republikein // november 4, 2016 om 03:11 //

  Ik duim veel, begon al in de buik, en na tewatergelaten met open fontanel veel geduimd en na gesloten fontanel met beertje en na gebroken arm andere duim en daarna nog steeds met drop, lekker man, k krijg heimwee.
  Mijn vrouw vindt me een droplul, tsa, het is waar.
  Het is wetenschappelijk bewezen dat je er slim van wordt.

  Duimdrop: een ‘plak’ drop, verdeeld in een vijftiental repen en vervolgens verpakt in dun scheurplastic. En zelfs deze verpakking intrigeert direct, al was het alleen al vanwege de racistische neger met dikke rode lippen, die samen met een oude vrouw – compleet met leesbril en knot- de voorkant siert. De drop doet nostalgisch aan en is van een merk dat zelfs op internet geen enkele bekend- heid geniet… De duimdrop kan moeiteloos met verpakking en al opgerold worden; in èlke gewenste richting: het is net klei! De drop blijkt bovendien enorm te plakken: aan het plastic van de verpakking, aan zichzelf, aan je vingers (alleen niet aan je kiezen, blijkt). Maar dat is schijnbaar ook de bedoeling, want enig speurwerk levert de wetenschap op dat deze zogenaamde duim- drop bedoelt is om om je duim te wikkelen, waarna je “urenlang kan dropduimen” voor veel “sabbelplezier”.
  De geur doet denken aan… ik weet het niet precies. Laurier? Anijs? Bloem? Een reepje is eenvoudig afgescheurd, is makkelijk om je vinger/duim te wikkelen en behoudt dan moeiteloos zijn vorm. Tandenplakfactor: 6. De eerste smaak is saai, bloemig; maar na een reepje of drie blijkt er wel degelijk een ‘dropperig’ effect te zijn, al wordt in de ingrediënten geen vermelding gemaakt van zoethoutwortelextract, salmiakzout of iets dergelijks (enkel niet nader gespecificeerde ‘aroma’s’). Het is juist dit dropperige wat op je gehemelte blijft hangen, láng na wegkauwen van de duimdrop (het voorspelde sabbelplezier is voor de meer geduldige, wellicht jeugdigere dropeter). Geheel niet onprettig en natuurlijk met hóóg tradities-in-ere-houden-gehalte.

  Like

 60. Esperanza // november 4, 2016 om 03:32 //

  @Edjan 02:33 ‘autobiografisch denken’? Als voorbipsventje heb ik geen flauw idee wat dat is.

  Maakte vergissinkje zie ik, de positiviteits goeoe spreekt in Greengo’s link om 16:26 van ‘biografisch luisteren’.
  Komt zowat op het zelfde neer.

  Like

 61. Esperanza // november 4, 2016 om 03:34 //

  ‘autobiografisch luisteren’ dus.

  Like

 62. Esperanza // november 4, 2016 om 03:37 //

  Like

 63. Republikein // november 4, 2016 om 03:44 //

  Like

 64. Republikein // november 4, 2016 om 03:54 //

  Een storing op het eind, wist ik niet hoor, sorry, k had dat fragment al gezien, vandaar.
  Ff een andere.

  Like

 65. ‘Duizenden kerken zullen de komende jaren de deuren moeten sluiten doordat er te weinig gelovigen komen. De VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, gaat uit van 30 tot 80 procent van 8800 kerken. Maar de gebouwen redden door ze een monumentenstatus te geven helpt juist niet, zeggen deskundigen. “Door die beschermde status mag de kerk soms niet voor andere bestemmingen gebruikt worden”, legt Jan Schrieken van het Nationaal Restauratiefonds uit. De kerk kan daardoor geen geld verdienen, of de eigenaar van de kerk blijft met duur achterstallig onderhoud zitten. Sloop is dan juist dichterbij gekomen. Peer Houben van de Rooms-Katholieke Kerk: “Gemeenten zien een monumentenstatus als een soort garantie. Maar het maakt de keuze van de eigenaar alleen maar beperkter.” Houben pleit voor een landelijk reddingsplan, waarbij de kennis van de huidige kerkbewoners en vrijwilligers over ‘hun’ gebouw bewaard blijft. Deskundigen van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk Nederland, provincies en gemeenten, en architecten en historici waren uitgenodigd in de Tweede Kamer om over de oplossing van het Nederlandse kerkprobleem te praten. “De prognoses zijn somberder dan we tien jaar geleden dachten”, zegt Mirjam Blott van Toekomst Religieus Erfgoed, een project van het rijk dat op 1 januari ophoudt. Ze waren uitgenodigd door ChristenUnie-leider Segers en D66-leider Pechtold, die allebei kerken willen behouden. “De een meer door wat er in een kerk gezegd wordt, de ander meer omdat-ie er naar wil kijken.” Alle betrokkenen zijn het er over eens dat een nieuwe bestemming een kerk vaak kan redden. Sommige kloosters zijn bijvoorbeeld bier gaan brouwen en kaas gaan maken. “Geen casino, geen bordeel, maar verder moet alles eigenlijk kunnen”, zegt Sylvia Pijnenborg van Boei, dat fondsen werft om Nederlands erfgoed te behouden. “Kijk ook naar de Westergasfabriek in Amsterdam. Die is na leegstand het hipste gebouw van de stad geworden”, zegt Karel Loeff van de Erfgoedvereniging. De bewoners van het dorp of de stad waar de kerk staat, zouden mee moeten bepalen hoe belangrijk hun kerk is en wat er mee kan. “Maar soms moeten er ook pijnlijke keuzes gemaakt worden”, zegt Fleur Gräper van de provincies. In Groningen worden sommige kerken waar geen toekomst in zit al gesloopt. Niet van alle kerken kunnen woningen, verpleeghuizen of feestzalen worden gemaakt. Van sommige kerken is ook het interieur monumentaal en het behouden waard. Marc de Beijer, hoofd Erfgoed in Kerken en Kloosters: “Dit is een belangrijke maatschappelijke opdracht.” De diverse deskundigen zijn bereid om de komende jaren alle kennis te delen en samen te werken. Maar ze verwachten van de Rijksoverheid wel meer richtlijnen en vooral meer geld.
  donderdag, 3, november, 2016
  Bron: NOS Politiek’

  Like

 66. Republikein // november 7, 2016 om 12:31 //

  Ruim 40 jaar geleden, in 1968, kreeg een 90-jarige Noorse vrouw een bijzonder visioen over de eindtijd. Ze vertelde erover aan evangelist Emanuel Minos, die op dat moment in haar kerk een evangelisatiebijeenkomst had. In dat visioen zag ze onder meer de grote vluchtelingenstroom die naar Europa zou komen.
  Emanuel Minos schreef het visioen direct op nadat hij het had gehoord, en legde het ergens weg. Hij vond het zo ongeloofwaardig, dat hij er niets van wilde weten. Maar later kwam hij het inmiddels vergeelde papier met het visioen weer tegen. Wat destijds onmogelijk leek, was inmiddels werkelijkheid geworden. Minos besloot het openbaar te maken.

  Het visioen zegt het volgende en bedenk hierbij dat het dateert uit 1968.

  1. Kort voordat de Heere Jezus terugkomt, komt er een ontspanning, zoals wij nooit eerder hebben meegemaakt. Er komt vrede tussen de grootmachten uit Oost en West.

  2. Er zal een lauwe houding, zonder weerga, ontstaan onder christenen. Een afval van het ware, levende christelijke geloof. Net voordat Jezus terugkomt, staan de christenen niet meer open voor het Evangelie. Ze willen niet meer, zoals vroeger, horen over zonde en genade, over wet en Evangelie, over berouw en bekering. In plaats daarvan ontstaat een vervanging, een ‘geluksevangelie’. Het gaat om succes, om materiële goederen, dingen die God ons nooit heeft beloofd. Kerken, gebedshuizen en vrije gemeenten zullen leeglopen.

  3. Er komt een moreel verval. Mensen gaan leven als getrouwden zonder getrouwd te zijn. Grote onreinheid vóór het huwelijk, en veel ontrouw in het huwelijk, zullen heel normaal worden. Dit zal ook gebeuren in christelijke kringen. Er zullen televisie-uitzendingen komen die mensen nog nooit eerder meegemaakt hebben. De televisie zal vol zijn van geweld. Geweld zal steeds meer worden gezien als vermaak. Wij zullen vreselijke scènes van moord en vernieling zien. Er zullen ook bedscènes te zien zijn. De meest intieme dingen, die alleen gebeuren in het huwelijk, zullen te zien zijn op het scherm.

  4. Mensen uit arme landen zullen naar Europa stromen. Er zullen er zoveel komen, dat mensen het vervelend beginnen te vinden en hen hard zullen behandelen. Ze zullen net zo behandeld worden als de Joden voor de oorlog. Dan is de maat van de zonde vol.
  ‘Dan, ineens,’ besloot de oude vrouw haar relaas, terwijl de tranen over haar wangen stroomden, ‘breekt de Derde Wereldoorlog uit en komt Jezus terug. Het wordt een korte oorlog, waarin ook atoomwapens zullen worden gebruikt. Degenen wiens zonden vergeven zijn en die Jezus als Verlosser en Heere kennen, zijn veilig.’

  Het visioen wordt werkelijkheid.

  Like

 67. Vanuit zulke religieuze overtuiging staat het huwelijk gelijk aan seks, of minstens het kunnen beoefenen van seksualiteit. Het huwelijk noch het beoefenen van seksualiteit staat gelijk aan liefde. Liefde als holistische verbinding tussen mensen en waar het beoefenen van seksualiteit geen prioriteit is, doch een bekroning op de liefde die men voelt voor elkaar. Velen hebben de illusie dat seks liefde is en liefde seks en vanwege dit pijnlijk gegeven, lopen er vele relaties op de klippen en/of zien velen zich gevangen in een kooi die ‘relatie uit liefde’ heet, maar dit in werkelijkheid niet is. Velen zijn angstig het zekere in te ruilen voor het relatief onzekere. Velen verloochenen zichzelf; ten bate van een vermeende harmonie.

  Like

 68. Republikein // november 7, 2016 om 14:01 //

  Van stof tot stof.

  Like

 69. Ik ben niet voor het huwelijk; ik ben wel voor seks voor het huwelijk. Seksualiteit is een heel goede manier om de ander nog beter te leren kennen. Tenslotte bestaat binnen menselijke communicatie zo’n 80% uit lichaamstaal. (Hierdoor is het ook zo goed te zien wanneer Obama staat te liegen voor de camera.) Door het verbieden van het beoefenen van seksualiteit voor ’t of ’n huwelijk, wordt de vrijheid ontnomen om elkaar in intimiteit te ontmoeten en te leren kennen / begrijpen. Er zou dan ook een keuze dienen te zijn of men werkelijk met elkaar verder wil en kan gaan zonder zichzelf te verloochenen ten koste van de ander.

  Met het komen van overheersende clans en later de diverse religieuze – ‘dommen’ was het vanuit patriarchaal oogpunt van belang om vooral het eigen nageslacht te kunnen opeisen. Iets als een huwelijk met verbod seksualiteit te beoefenen voor het huwelijk (alsook tijdens het huwelijk) waarborgt heel knap, tevens venijnig, dit doel. Aangezien het de vrouwen zijn die het nageslacht ‘dragen’, zijn zij het die gecontroleerd dienen te worden, wanneer je zo’n systeem overeind wilt houden.

  Ik realiseer me dat dit net zo goed geplaatst had kunnen worden bij https://fenixx.org/2016/11/05/gek-is-dat/ waar we het proberen te hebben over ‘onze cultuur’ en de ontwikkelingen daarin door de tijd, maar het is op dit draadje waar het onderwerp voorbij komt. Met het scheiden van kerk en staat; mannen- en daarna vrouwenkies(en universiteits)recht; leerplicht; verbod op kinderarbeid; opkomst vakbonden, werkgroepen, verenigingen, is het talloze ‘vrijdenkers’ gelukt – met pijn en moeite en aanslagen en doden – de democratie in de maatschappij op zodanige manier gestalte te geven dat er ruimte ontstond voor kennisgaring, zelfontplooiing en vrijheid van mening en meningsuiting. Het spreekwoordelijk gezegde ‘Twee geloven op een kussen; daar slaapt de duivel tussen’ werd en wordt door bepaalde subculturen gehandhaafd, waar dit voor anderen niet boeiend was of is of niet relevant. Er waren altijd al zuilen voortkomende uit verzuiling in de samenleving en wanneer je niet de sociale verplichting ‘hebt’ en/of krijgt opgelegd, kan een mens ervoor kiezen met wie hij wenst ‘om te gaan’. Door het vermijden of zoveel mogelijk van subculturen waar je geen aansluiting voelt, stroomt ‘de maatschappij’ lekker door. Wanneer de een de ander in speel-, leef- en denkruimte beperkt is er een probleem geschapen. Dan zou het de rede moeten zijn die gestoeld is op psychologische waarden en zich gesteund ziet in een inherent integer wetssysteem. Helaas, maar waar is dat laatste vaker niet dan wel het geval. Egocentrisme en eigenbelang speelt een grote rol in onze maatschappij waar men op school al leert ‘de beste te zijn of niet te zijn’ en het vaker niet dan wel gaat om het leren doelgericht samen te werken. De grootste smoelen worden het best gehoord, maar de inhoud dient wel enigszins netjes te worden ingepakt, zo niet rent men al snel weg. Toon en volume is vaak meer van belang dan de inhoud .. net als in menig huwelijk, terugkomend op ‘het huwelijk’.

  Like

 70. Uit (!) stof tot stof .. (?)

  Like

 71. Tijl Uylenspiegel // november 7, 2016 om 14:30 //

  Hier is een citaat op zijn plaats ;

  Religie heeft mensen er echt van overtuigd dat er een onzichtbare man is,
  die hoog in de hemel woont, en toekijkt bij alles wat je doet,elk moment van de dag.
  En die onzichtbare man heeft een speciale lijst van 10 dingen , en die mag je van hem niet doen.
  En als je één van die dingen tóch doet, dan heeft hij een speciale plek, vol vuur en rook en brandende dingen en pijn en angst,
  En daar stuurt hij je dan heen, om daar te gaan leven, te branden , te lijden en te stikken en te gillen en te huilen tot het einde der tijden…
  Maar hij houdt van je…..!!!
  George Carlin
  En vooruit ik ben de beroerdste niet, nog één ;
  Religie ondersteunt niemand. Het moet ondersteund worden. Het produceert geen tarwe, geen maïs, het ploegt geen land, velt geen wouden. Het is een eeuwige bedelaar. Het leeft van het geld van anderen, en heeft dan de arrogantie voor te wenden dat het de gever ondersteunt.
  Robert G. Ingersoll

  Like

 72. Republikein // november 7, 2016 om 14:32 //

  Like

 73. Tijl Uylenspiegel // november 7, 2016 om 14:36 //

  En wat betreft kerken, bij een aantal vraag je je inderdaad af wat we daar nou nog mee moeten. Een voorbeeld is dat er een katholieke kerk staat in het midden van de Hoefkade in het hart van de Schilderswijk terwijl er in de zeer wijde omgeving geen katholiek meer is te vinden. In zijn glorietijd is het waarschijnlijk een prachtige kerk geweest maar doordat er decennia lang niks aan is gedaan is het een smerig ogend geheel geworden. Het mag een wonder heten dat het nog geen moskeet is geworden,

  Like

 74. Toch is het eng te weten dat we nu in een tijd leven waarin die visie werkelijkheid is geworden. Dan weet ik liever niets.

  Like

 75. Republikein // november 7, 2016 om 18:39 //

  2 dingen springen eruit.
  Tijl zegt dat ie altijd goed nadenkt voordat ie iets stoms zegt.
  Rommel zegt dat Tijl vaak raar volk aantrekt.
  K kan er geen speld tussen krijgen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: