Nieuw

KebengBoem, Wapengekletter. Rusland start invasie van Engeland … Of ?

Ik had er eergisteren al voorzichtig op gewezen dat de Engelse pers wel heel hysterisch reageert op een Russische vloot die gewoon volgens de regels door internationale wateren vaart, en het is ook doorgedrongen tot de Russische staatsmedia en die moeten er smakelijk om grinniken.

Battle Stations! Putin’s fearsome fleet locked, loaded & ready for war with Britain… or not

Naamloos.png

DE RUSSEN KOMEN !

Ojee, er zijn wapens aan boord van die vloot, dat hebben andere vloten natuurlijk niet. Die bestaan uit als marineschepen vermomde vissersbootjes. Ze gaan voor Dover, ze gaan de Krijtrotsen stuk schieten.

Pfew, ik was even bang dat ik dit stukje niet af zou krijgen voor WW-III uitgebroken zou zijn in Het Kanaal – maar gelukkig lijkt het er op dat we toch nog een paar uurtjes hebben voor Doomsday begint.

De Britse pers heeft collectief zijn verstand verloren afgelopen week toen duidelijk werd dat vliegdekschip Admiral Kuznetsov van Moermansk koers zette richting Syrië. Vroegâh, hadden die Ruski’s wel 6 vliegdekschepen als ik goed geteld heb, dit is de enige die het nog doet. Ik kwam van de week een mooie foto tegen van die andere vijf, die gezellig gezamenlijk bij Moermansk weg liggen te roesten, maar kan de foto helaas niet meer vinden. Zoektermen als ‘Russian fleet, Sovjet, aircraft carrier, rusting, rusty, Murmansk, graveyard’ brengen me er niet, al levert het wel mooie plaatjes op.

Naamloos.png

Despite the operation being entirely transparent and the ships operating in international waters (except where they were escorted through UK territorial waters), British newspapers decided to render it all a tad more dramatic. Vladimir Putin’s warships were “lurking” off the coast of Scotland, the Daily Mail reported. The paper was no less dramatic when it reported that a “fire-breathing dragon” – that’s the HMS Dragon destroyer – was being dispatched as part of an operation with NATO allies to make sure Putin’s attack fleet leaves the English Channel. You know, just in case they decided to dock at Dover and call it a day.

Dat ‘vet’ is van mij, omdat ik er hardop om moet lachen en het niet bij grinniken blijft.

Naamloos.png

 

The Express kan er ook wat van. OPERATION FIST on Britain. Lekker veel caps. En ook hier gaan die verdomde Ruski’s weer richting Dover, terwijl geen zinnig mens dezer dagen de behoefte heeft om de Islamitische Staat Engeland te veroveren, maar als je door Het Kanaal wilt, moet je nou eenmaal langs Dover. Je kan natuurlijk ook om Engeland heen varen, maar los van dat dat een beetje om is, kan ik me wel voorstellen dat je de gelegenheid niet onbenut laat om, nou ja, om deze reacties dus.

Nou moeten kranten natuurlijk altijd een beetje pakkende titels en woordkeuze gebruiken, en ik moet zeggen dat wij er ook niet vies van zijn (alleen Tijl houdt zich altijd in), dus kwamen er zinsnedes langs als: “stalking past” Britain on a “brazen” voyage. “shock photos” of Putin’s fleet “loaded for battle” off the British coast. The Express warned readers that Russian “nuke power” was on their “doorstep” as Putin’s “fearsome fleet” sailed by.

Als je het zo leest zou je denken dat Londen het doel is in plaats van Aleppo.

The official reaction was slightly more muted than the media’s, but not by much. The British Defense Ministry still chose to make a mountain out of a molehill, with Secretary Michael Fallon reassuring Brits that the Royal Navy, along with other NATO member vessels, would be watching the Russian ships every step of the way as part of their “steadfast commitment to keep Britain safe” – which is wording you might have expected him to use if there was legitimate cause to believe the Russian fleet was any threat to Britain at all, which it clearly was not.

Naamloos.png

The SUN is ook lekker bezig en vraagt zich af wie Poetin in de MALING aan het nemen is. En ze hebben het kaartje zo getekend alsof Engeland, Het Kanaal, vanaf twee kanten aangevallen wordt.

Is it fair to say the Russian fleet decided to sail through the English Channel by daylight knowing full well it would cause a stir? Probably. Is it fair to say the route was chosen partly as a show of force? I’d say so. Russia does indeed want to be regarded as the powerful force it is on the world stage. Moves like this are less about threatening anyone with unprovoked “aggression,” and more about sending a message that it is a military not to be messed with. At a time when Western sabre-rattling against Russia seems to be getting worse by the day, such actions are not especially unusual.

Een beetje van RT, en een beetje van mij tot zo ver. Het Engels is allemaal van RT en het Nederlands heb ik zo hier en daar een vertaald zinnetje van RT door gesmokkeld. Je kan er veel van zeggen, maar het ziet er niet naar uit dat de Russen Londen aan gaan vallen:

De Russen zijn onderweg naar Syrië. En het ziet er naar uit dat er daar eindelijk beweging in de oorlog komt. Waar we in het verleden wel eens analyses op de situatie in Syrië loslieten hebben we dat afgelopen week niet gedaan. Ook niet terwijl er een majeur offensief op Mosul gestart is. Als nieuws hoeven we het niet te brengen, omdat u het toch wel meekrijgt en we hebben er wel een enkel ‘doorklik-stukje’ over geplaatst. (het komt nog wel als er echt wat te melden valt).

Om de hypocrisie aan te geven eerst deze tweet:

Het is namelijk hetzelfde gajes wat overal zit. Koran-gedreven-koppensnellers, en of ze nou beweren van ISIS te zijn, of Al-Qaeda, of de vijf-en-tachtigste variant ervan, dat maakt allemaal geen fuk uit. Ze worden gesteund door Saoedi-Barbarije, Qatar, en hun wapen- en luchtmachtleverancier de Verenigde Staten. ISIS komt voort uit Al-Qaeda in Irak, ten tijde van de Amerikaanse bezetting onder Bush, is bewapend door Hillary, en veel van de oude Baath-leger-officieren, die ten tijde van Bush buitenspel gezet werden, waardoor de functionerende structuren in die staat werden vernietigd, hebben zich er inmiddels bij aangesloten. Datzelfde Baath-leger werd door Bush in vijf dagen op de knieën gedwongen en onder Obama duurt het al vijf jaar.

Beetje bij beetje is het front aan het schuiven, en dat verklaart ook de paniek in de Engelse pers. De Amerikanen, ISIS en Al-Qaeda, zijn aan de verliezende hand sinds Poetin zich er mee is gaan bemoeien. Raqqa is niet belangrijk, het is een suf soennitisch provincie-hoofdstadje in een soennitische woestijn. Aleppo is belangrijk. Als Assad Aleppo terugverovert heeft die de hele kern van Syrië terug. Vorig jaar, 30/05/2015, schreef ik dat dat was waar Rusland en Iran toe bereid waren om voor te vechten, wat moet je tenslotte met een stuk soennitische woestijn?

Het lijkt onafwendbaar dat Assad Rusland gaat winnen in Aleppo, en je kan de actie om nu Mosul terug te veroveren (los van dat het handig is voor Hillary net voor de verkiezingen) en de inval van Turkije [ ! ] op twee manieren zien. Als een aanval op IS, of als een aanmoediging voor IS om zich terug te trekken in de Syrische soennitische woestijn (er is alle kans geboden aan de IS-leiding en consorten om te ‘ontsnappen’ in die richting,  en wat aangrenzend gebied in Irak). Dat zou een levensvatbaar soennitisch ministaatje op kunnen leveren, een door Saoedi-Barbarije en Qatar en de VS gewenst obstakel tussen het door sjiitisch Iran aangestuurde Bagdad en Assad, wat voor de rest echt niemand hebben wil (behalve Assad die nog droomt van territoriale integriteit).

De Turken hebben een stukje in Noord-Syrië overgenomen van IS zonder slag of stoot. Mind you: Turkije, NAVO-lid, voert militaire operaties uit in een buurland. En dit is het (voorlopige) doel:

Naamloos.png

Dat doel werd ergens in 2014 al verwoord en uit die tijd stamt ook dit kaartje. Wat Turkije doet met het binnentrekken in Syrië, is dat het IS lucht verschaft. Of manschappen zo je wilt. Turkije wil kost wat kost voorkomen dat de Koerdische gebieden zich aaneensluiten, en heeft dat lang door IS laten doen, en IS werd daar ruim voor bevoorraad. Nu IS onder druk staat, kan Turkije beter de taak zelf op zich nemen. IS komt tenslotte manschappen tekort onderhand en Turkije heeft het tweede grootste leger van de NAVO qua manschappen.

Turkije heeft ook al tijden manschappen gestationeerd in Noord-Irak, zogenaamd op uitnodiging van Barzani, de president van Koerdisch Noord-Irak, die goede zaken doet met Turkije, omdat de Koerdische olie niet via Bagdad geëxporteerd kan worden. Erdogan heeft ook laten weten van de week dat die betrokken wil worden bij de bevrijding van Mosul. Afgelopen week gaf Erdogan maar weer eens een toespraak waarin die aangaf aanspraak te maken op alle gebieden die Ataturk ooit terug wilde hebben.

Naamloos.png

Ik geloof niet dat Irak en Syrië hun hele grondgebied terug zullen hebben als deze oorlog voorbij is (ook deze oorlog zal op een dag eindigen). En dat is dan het einde van Sykes-Picot, en dat is niet per se slecht. Maar wat we al lang wisten, wordt duidelijk nu. De grootste stokebrand, Turkije = ISIS, gaat zich er nu zelf mee bemoeien.

Ik durf de voorspelling wel aan dat Turkije die ‘safe-zone’ in Noord-Syrië niet op gaat geven de komende tien jaar. Mosul wordt een puinhoop, vandaar dat ik er ook geen analyse aan durf te wagen tot nu toe, maar ik ga er van uit dat Erdogan links- of rechtsom een blijvende vinger in de pap wil en tot nu toe heeft die gedaan wat die aangekondigd had.

De vreedzame overname van IS-gebied door Turkije in Noord-Syrië om te Koerden te belemmeren maakt dat IS  zich kan concentreren op de verdediging van Mosul en Raqqa, en ook uit Mosul zijn de hoger geplaatsten van IS al op weg naar Raqqa.

Het door Iran aangestuurde Bagdad zal de grens met Syrië niet willen oversteken. Assad kan Raqqa missen als kiespijn. De Noord-Syrische Koerden, YPG, willen wel maar voelen zich verraden door de Verenigde Staten sinds die Turkije toestonden om een aaneengesloten gebied in Noord-Syrië te voorkomen, bovendien is Raqqa geen Koerdisch gebied maar soennitisch.

Het zou maar zo kunnen dat Erdogan zo meteen IS verslaat en Raqqa aan Turkije toevoegt. Turkije, de eerste en meest direct belanghebbende, heeft zich actief gemeld aan het front. En gezien de Ottomaanse geschiedenis moeten we Turkije nooit onderschatten.

 

Doe mee met 8.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (6483 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

16 Comments on KebengBoem, Wapengekletter. Rusland start invasie van Engeland … Of ?

 1. Armenië is een heel stuk geslonken, geloof ik. Zelfs Griekenland? En natuurlijk stroken Noord-Irak en Noord-Syrië.
  Is het misschien mogelijk om in bovenstaande kaart dmv stippellijnen aan te geven wat de beoogde gebiedsuitbreiding van turkije is?

  Zijn de Armeniërs en vooral: de Grieken hier blij mee? Griekenland is toch ook een NATO land?

  Like

 2. Vertel dat maar aan Cyprus.

  Like

 3. Je gaat toch gewoon hopen dat Admiraal Vlad het voorbeeld volgt van onze grote held Michiel en de Theems opvaart.
  Samen met Admiraal Trump.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // oktober 23, 2016 om 11:25 //

  Kijk! Toch nog iemand die in de gaten heeft dat ik toch wel een heel net ventje ben! 🙂

  Liked by 1 persoon

 5. De Russen vergeten toch niet om in Dover, even in het voorbij varen, het babyziekenhuis te bombarderen? Brandende baby’s die door de straten rennen en zich brandend van de rotsen werpen: dat is pas nieuws!
  Fubar, zoiets mag je niet weglaten, hoor!

  Liked by 1 persoon

 6. ” Raqqa is niet belangrijk”, nou … het ziet er naar uit dat de VS een ontsnappingsroute heeft gemaakt én beveiligd speciaal om IS vanuit Mosul naar Raqqa te laten ontsnappen. Ze zeggen dat het voor de burgers is, maar die worden door IS vastgehouden, tot die slag over is, dan zullen ze vermoedelijk via turkije naar Europa willen. Een kleine miljoen …
  IS naar Raqqa is leuk voor de Amerikanen en Europeanen: want dan zit de boze Assad ermee.

  Like

 7. polderboy // oktober 23, 2016 om 11:59 //

  Het zwarte goud is belangrijk:

  Gekoppeld aan met name de extroverte soennitisch Mekkaanse roverscultuur houdt je in die regio voorlopig groeiende ellende, want het eerste wat een Mekkaan doet als die dat olie geld heeft, is paleizen voor zichzelf bouwen omdat hij meent de rechtmatige leider te zijn volgens de Koran. Daarnaast koopt hij wapens en huurlingen om de rest te onderdrukken, te verkrachten, te verjagen en uit te roeien.
  Dat zie je hier ook: met ISIS vlaggetjes wapperen, of recent met Turkse vlaggetjes, Allah Akbar brullen en de baas spelen, drammen, zeiken en amok maken.

  Het blijft een buitengewoon primitief volk, in vergelijking waarmee een groep in bomen hangende en in vrede samenlevende apen een absoluut superieure sociale intelligente heeft.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // oktober 23, 2016 om 12:03 //

  In het begin van de Arabische Lente heb ik al eens gezegd dat het Midden-Oosten als geheel geïsoleerd zou moeten worden van de rest van de wereld en alle westerse inmenging gestaakt. Niemand erin, niemand eruit. Laat ze het lekker zelf uitzoeken en wacht af hoe het zich ook ontwikkelt, van een ding zijn we dan zeker; na afloop zijn er een stuk minder moslims. De westerse wereld heeft zich in een wespennest gestoken, geen hond weet onderhand nog welke groep tegen wie vecht en wie je vandaag helpt keert zich morgen tegen je. Ze doen alsof ze allemaal moslims zijn maar er zijn net zoveel sektes binnen de islam als dat er Arabieren zijn. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze Mo een toffe peer vinden.
  Wat betreft Syrië, als we Rusland niet in de weg gelopen hadden dan was die hele oorlog binnen drie weken over geweest en zat Assad weer aan het hoofd van de regering. Is dat zo’n fijne gozer? Nou waarschijnlijk niet maar hij is wel de beste die ze hebben. Meer smaken hebben ze gewoon niet. Onderdrukking? Het is de enige vorm van bestuur die geschikt is voor die barbaren. Wij moeten niet onze bestuursvorm opleggen aan anderen, wij moeten ook niet onze leefwijze opleggen aan barbaren. Wij zouden dat hele deel van het continent moeten isoleren van de rest van de wereld, ook geen handel met ze voeren, niks van ze afnemen en niks aan ze verkopen. Olie? Vreet het maar op, de rest van de wereld produceert inmiddels meer dan genoeg om in de behoefte te voorzien. Verbied de islam buiten de bestaande islamitische landen en kijk verder niet naar ze om. Indonesië, Pakistan, Maleisië zonder hulp van buitenaf liggen ze binnen een jaar aan de geeuwhonger. Emigranten uit het Midden-Oosten die al in de westerse wereld zijn die passen zich aan en mogen dan blijven maar bij het minste of geringste wangedrag deporteren naar het Midden-Oosten. Geen gezeur van ik wist het niet dan had je maar op moeten letten.

  Liked by 1 persoon

 9. Tijl Uylenspiegel // oktober 23, 2016 om 12:09 //

  Sorry, ik liet me even gaan, het artikel ging natuurlijk over een deel van de Russische vloot die op weg naar de Middellandse Zee door het Kanaal vaart en de Engelsen die daar moord en brand over gillen. Zoals mijn moeder vroeger placht te zeggen; “Je moet niet huilen voordat je geslagen bent”.

  Like

 10. Ik heb zelf maar even gekeken.
  1) De turken willen er inderdaad een stuk Griekenland bij: Thessaloniki.
  2) Zo ongeveer de helft van Armenië.
  3) Een flinke strook in Noord-Syrië
  4) Heel Noord-Irak, dat is echt een flink stuk, tot haast aan Bagdad.
  5) Een stukje van Iran zelfs.

  De vraag is: zal de VS ze dat geven? De tweede vraag is: zullen de slachtoffers het toelaten?

  Like

 11. In het stukje van de New York Times, waar de link naar gaat, staat dat de Kuznetsov vooral bekend staat als een gevaar voor de eigen bemanning.

  Like

 12. Zelfs Amerika vangt bot bij Irak over Turks ‘hulpverzoek’

  De Iraakse premier Haider al-Abadi houdt voet bij stuk: de Turken mogen niet meedoen aan de slag om Mosul, hoe graag ze dat ook willen (en eisen). Zelfs het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie kan daar geen verandering in brengen.

  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/10/zelfs-amerika-vangt-bot-in-irak-over-turks-mosul-verzoek-387250/

  Like

 13. Erdogan wil gewoon het bezit straks opeisen ivm de olie, de chaos die de Amerikanen hebben gecreëerd is misschien wel om Turkije hierin te helpen zodat ze zelf ook verzekerd zijn van die olie. Het blijft een kort rokende lont die het kruidvat snel doet ontsteken daar.

  Like

 14. Bijgewerkte interactieve ‘war-map’. Op linkje in tweet klikken en dan kun je zoomen en pannen waar je weten wilt. Laatste battle-results staan in legenda rechts:

  http://syriancivilwarmap.com/

  Het gaat er om wie het eerst Al-Bab pakt. Als de Koerden eerst zijn is Turkije afgesneden, als de Turken eerder zijn dan wordt het een eeuh … moeilijk verhaal.

  Like

 15. “Het zou maar zo kunnen dat Erdogan zo meteen IS verslaat en Raqqa aan Turkije toevoegt. Turkije, ”

  Het was een ietwat wilde gok van me, maar kijk eens:

  Erdogan richt pijlen op Manbij en IS-bolwerk Raqqa

  Turkije gaat het militaire offensief tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in noord-Syrië naar eigen zeggen uitbreiden. De operatie moet zich nu ook gaan richten op de plaats Manbij en het IS-bolwerk Raqqa.

  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/10/erdogan-richt-zijn-pijlen-op-manbij-en-is-bolwerk-raqqa-390579/

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: