Nieuw

Economie, wie het snapt mag het zeggen

Inderdaad, ik zal het maar gelijk verklappen, ik heb de ballen verstand van economie. Waarom er dan toch een artikeltje aan wijden zult u misschien denken. Nou dat ik er geen verstand van heb wil niet zeggen dat ik er nooit over nadenk. Niet dat het tot nu toe veel opgeleverd heeft maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben met een tekort aan intelligentie mijnerzijds.

Waar ik me al langere tijd over verbaas is dat men ervan uit gaat dat een gezonde economie een economie is die groeit. Dat klinkt de meesten bekend in de oren. Maar is dat nou wel zo logisch als dat men doet voorkomen? Bij mij hielp het bij het begrijpen van complexe problemen weleens om het grote probleem eerst te verkleinen naar een meer menselijke maat.

Ook economen bedienen zich daar soms van om aan Jan met de Pet dingen uit te leggen, de Staatsschuld wordt dan bijvoorbeeld vergeleken met een huishoudboekje, een boekje dat we allemaal graag op orde willen hebben.

Goed, economische groei dus. Stel je bent groenteboer en je hebt een goedlopende winkel en een grote schare vaste klanten, je doet zoals het een goed ondernemer betaamt je uiterste best om goede waar voor een redelijke prijs aan te bieden. Dat is je lange tijd goed gelukt en je slaagt erin om daar niet alleen een mooie klantenkring mee te houden, je houd er ook een mooi inkomen aan over. Je bent echt een vakman en je schept er genoegen in kwaliteit te leveren tegen een redelijke prijs.

Iedereen blij en gelukkig……toch?

Nou nee, want volgens economen moet je groeien, een filiaal erbij, personeel in dienst, grotere winkels, meer omzet, meer winst.

Ja maar ho nou eens even! Waarom eigenlijk? Waarom niet tevreden met het mooie inkomen dat je hebt, waarom al die kopzorgen op je hals gehaald. Het is toch niet voor niks dat er een spreekwijze is die zegt; “als een jood een hekel aan je heeft wenst hij je veel personeel toe”?

Wat nou als die groenteboer gewoon tevreden is met zijn vakmanschap en het persoonlijke contact met zijn klanten, wat nou als hij helemaal happy is met zijn boven modale inkomen, zijn prachtige eengezinswoning en zijn modale auto? Dan verandert er toch niks, dan is zijn winkel en zijn handel toch niet ineens inferieur? Wat is er mis mee als zijn werk voor hem bevredigend is? Een tweede of misschien derde filiaal betekent dat hij werkzaamheden moet gaan delegeren en dat is lang niet iedereen gegeven dat naar behoren te doen. Die filialen betekenen ook dat hij personeel in dienst moet nemen en we weten allemaal dat dat met de huidige wet en regelgeving geen eenvoudige opgave is. Die schattige en prachtige jonge meid die zoveel lol in haar werk heeft kan morgen plots zwanger blijken van haar vriend. Nee dat ze dan wat minder productief wordt dat is niet zo’n probleem, haar zwangerschapsverlof wel, en als ze straks terugkomt van haar verlof gaan de vragen komen; kan ik wat eerder weg want ik moet mijn kind van de crèche halen, sorry ik moet me ziek melden want mijn dochtertje is niet lekker en verzin nog maar wat redenen. Tegelijkertijd moet haar loon wel doorbetaald worden dus ruimte om een ander aan te nemen is er niet.

Die grote stoere vent die hij had aangesteld om een filiaal te leiden kan morgen iets gaan mankeren en dan moet hij maar liefst twee jaar doorbetaald worden zonder dat daar enige tegenprestatie tegenover staat. Onze groenteboer kan een hoop maar ook hij kan zijn geld maar een keer uitgeven en dat betekent dus een hoop kopzorgen. Zorgen die hij toen hij kleiner was niet had. Maar ja volgens de bollebozen, de economen, de mensen die ervoor geleerd hebben is stilstand achteruitgang.

Is dat dan wel zo? De economie is volgens de boven ons gestelden weer aan het groeien. Leuk! Heeft u er al wat van gemerkt? Nee natuurlijk niet! De grote bedrijven, de multinationals die merken het, grotere omzet (niet per se in eigen land) betere prognoses you name it. Nemen ze dan meer mensen in dienst? Nou liever niet natuurlijk, liever investeert men in automatisering want een robot is nooit ongesteld, krijgt geen verkoudheid, hoeft geen koffie of lunchpauze, komt nooit te laat en moppert niet als er een keer langer moet worden doorgewerkt.

Onze groenteboer was helemaal happy toen hij zijn handel nog in eigen hand had, het is maar zeer de vraag of hij met een paar filialen en allerhande personeel nog zo happy is, goed hij kan zich dan een groter huis en een mooiere auto permitteren, hij kan op vakantie naar verre oorden, hij kan zijn vrouw voor haar verjaardag een diamanten collier geven, hij kan lid worden van de golfvereniging, de kinderen kunnen op hockey of een paard op de manege stallen. Leuk hoor maar zou het opwegen tegen de slapeloze nachten? Dat hij midden in de nacht achter zijn computer gaat zitten in een poging de problemen de baas te blijven. Zou hij dan stiekem terugdenken aan de tijd dat hij nog zelf naar de veiling ging om te proberen goede kwaliteit voor een redelijke prijs te kopen, dat hij de tuinder nog kende die zijn groenten verbouwde.

Economische groei, het schijnt te moeten maar kan iemand het mij eens uitleggen?

 

Doe mee met 8.266 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (496 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

29 Comments on Economie, wie het snapt mag het zeggen

 1. Een mooi item om eens bij stil te staan.
  Ik snap er ook niks van, als een bedrijf minder winst gemaakt heeft dan vorig jaar, dan hebben ze het altijd over teleurstellende resultaten.
  Iets moet altijd groeien en groter worden want anders schijnt het slecht te gaan.
  Terwijl er nog steeds winst gemaakt wordt.
  De bomen groeien nou eenmaal niet tot in de hemel, iets waar economen altijd van uit gaan.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // oktober 19, 2016 om 12:22 //

  Nou Bert daar zie ik de logica dan weer wel van in, als de omzet en de winst teruglopen ga je kijken wat er verandert is, doe je iets niet goed, verkoop je misschien mindere kwaliteit dan voorheen maar wel met hetzelfde winstpercentage?. En ja teleurstellend, als je minder besteedbaar inkomen uit dezelfde handel haalt dan is dat een teleurstelling en is het niet meer dan logisch dat je gaat kijken hoe dat komt. Het is maar zeer de vraag of schaalvergroting en uitbreiding dan het oorspronkelijke probleem oplost.

  Like

 3. Wat ik bedoel is dat ze altijd van een bepaalde winst uitgaan en anders gaat het slecht, wordt dan beweert.
  Zo als jezelf al beweert, waarom moet die groenteman steeds maar uitbreiden en groeien terwijl hij tevreden is.
  Zijn winst hoeft dus niet elk jaar fors te stijgen.
  Met minder winst dan waar je van uit gaat is nog steeds geen verlies draaien.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // oktober 19, 2016 om 12:43 //

  Nee zijn winst hoeft niet te stijgen maar als die daalt ten opzichte van voorgaande jaren dan moet hij wel kijken of hij verbeteringen aan kan brengen, alleen die verbeteringen hoef je niet altijd te zoeken in groei. Dat kan ook zijn proberen een nóg betere kwaliteit te verkopen of een uitbreiding van zijn assortiment. Hij kan bijvoorbeeld salades gaan maken met zijn groenten en fruit. Of zijn sinaasappelen te persen en in flesjes te verkopen ik noem maar wat.

  Like

 5. Ik heb ’t nog eens terug gelezen maar dat staat er niet.
  Ik heb ’t niet over gedaalde winst maar over minder winst dan je verwacht had, dus gelijk aan het vorige jaar.
  Dan hoef je dus geen verbeteringen te zoeken of uitbreiding van je waar.
  Dan is er nog steeds niks aan de hand en gaat het dus nog steeds uitstekend met je bedrijfje.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // oktober 19, 2016 om 13:16 //

  Ik voel me net Alexander P. 🙂
  Innovatie binnen het bestaande concept is prima, achteroverleunen is zelden goed, maar dat zal die groenteboer als hij het vakmanschap heeft dat ik hem toedicht zal hij dat ook niet doen.

  Like

 7. We moeten meer neuken. Dat is goed voor de werkgelegenheid.
  http://www.nu.nl/beurs/4338214/moederbedrijf-durex-voorzichtiger-omzetverwachtingen.html

  Like

 8. copywriter // oktober 19, 2016 om 14:36 //

  Noodoproep!
  Marcel van Dam zoekt hulp bij het opknappen van zijn landgoed.
  http://www.destentor.nl/regio/oldebroek/marcel-van-dam-zoekt-hulp-bij-opknappen-van-zijn-landgoed-1.6545603

  De ons aller bekende Baron van Exota thoe Minderwaardig Mensch oftewel Marcel van Dam is naarstig op zoek naar lijfeigenen om de tuin en landerijen op te knappen van zijn recentelijk verworven nieuwe landgoed. De verbouwing van het huis schijnt nogal wat gekost te hebben en nu zijn de centjes op. Volgens hem. Aan de andere kant kan ik me ook weer niet voorstellen dat hij nu moet rondkomen van het statiegeld van al die lege Exota flessen in zijn pas verbouwde wijnkelder, soit.
  Mocht de functie van lijfeigene u aanspreken dan kunt u zich aanmelden (zie artikel boven)
  Let wel, als u voor de Baron staat dat u netjes met twee woorden spreekt en uw pet in de hand houd. Mocht u niet in het rijke bezit van een pet zijn dan kunt u een haarlok van uw kuif tussen rechter duim en wijsvinger nemen. Ik weet zeker dat de Baron dit minzaam zal toestaan.

  Een wijze economische les.
  Waarom zou je als door de wol geverfde socialist je eigen broek ophouden en een tuinman inhuren als er genoeg nuttige idioten rondlopen die het voor niks willen doen.

  Liked by 1 persoon

 9. Marcel van Dam is de verpersoonlijking van de linkse parasiet.

  Like

 10. Nog iets over de economie.
  Heb ik toch mijn hele leven mijn best gedaan om geen BKR notering te krijgen, als 1 van de weinig Nederlanders.
  Nou krijg ik er 1 omdat ik rood KAN staan, meer niet.
  http://www.elsevier.nl/stijl/blog/2016/10/kleine-kredieten-in-bkr-systeem-wat-u-moet-weten-385142/

  Like

 11. De overheid gaat de burger steeds meer onder druk zetten om hem te knechten.

  Liked by 1 persoon

 12. Tijl Uylenspiegel // oktober 19, 2016 om 15:03 //

  Ja maar het is geen negatieve registratie maar een positieve, op die manier proberen banken te voorkomen dat iemand teveel leent, niet om die persoon te beschermen tegen teveel lenen maar om zichzelf te beschermen dat ze een persoon niet teveel lenen.

  Like

 13. De economie moet ‘groeien’ om de geldontwaarding op te vangen. Die geldontwaarding ontstaat doordat aan financiële commerciële bedrijven die bekend staan als banken, het recht is gegeven geld uit het niets te scheppen door een bedrag in te toetsen in een computer. De waarde van geld neemt af doordat er steeds meer wordt geschapen. Dit geld is veelal niet fysiek aanwezig is soms ook weer geleend van andere banken. Daarnaast – en dat is het grootste probleem – wordt rente geheven over deze geldcreatie. Het geleende bedrag moet de staat of de burger weer terugbetalen inclusief rente. Er wordt dus rente geheven over niets, lucht. Het is dus een gelegaliseerd piramidespel. Diefstal. Bedrog. Maar wel slim. Zo simpel is het. Elk ander die zoiets verzint wordt achter de tralies gezet maar de bankiers niet. Daarom is het bankensysteem een crimineel systeem. Het is gelegaliseerd door de staat. Daarom is ook de staat een criminele entiteit. Crises zijn gemanipuleerde events. De kredietcrisis – de naam zegt het al – komt doordat de centrale banken (private commerciële kartels) ‘geld’ onttrekken terwijl de aangegane leningen blijven bestaan. Die leningen worden tezelfdertijd steeds duurder doordat het ‘geld’ minder waard wordt. Dit is de hoofdoorzaak van uw lijden. Welcome to the Matrix.

  Liked by 3 people

 14. Tijl Uylenspiegel // oktober 19, 2016 om 15:27 //

  Bedankt Virgo, een mooie uitleg die waarschijnlijk lijkt, helaas niet een waarvan men beter gaat slapen maar vooruit.

  Like

 15. Ik had een kennis die werkte voor een bank om mensen te achterhalen die flink wat schuld hadden door ze op te zoeken en dingen in beslag te nemen, geen deurwaarder.
  Het 1ste wat de man onderzocht was of je een BKR notering had.
  Had je er geen 1, dan was je bij voorbaat al verdacht, omdat dat bijna onmogelijk was.

  Ik hou er niet van om overal geregistreerd te staan als ik er zelf niks voor gedaan heb.
  En als ik al rood sta, dan hebben we het over minder dan 1 euro.

  Like

 16. Republikein // oktober 19, 2016 om 16:50 //

  Een econoom is meestal geen ondernemer, en een ondernemer moet winst nastreven.
  Dat het ook weleens op verlies uitdraait doet daar niks vanaf.
  Vandaar dat Trump een verlies kon verrekenen.
  Politici zijn economen noch ondernemers, anders hebben ze meerdere petten op.
  Dat dit soms gebeurt heeft te maken met hebzucht, alleen hun bomen groeien tot de hemel.
  Een ander kan de geeuwhonger genieten.

  Like

 17. Duchesne // oktober 19, 2016 om 18:01 //

  Het is eigenlijk erg simpel, jij verdient geld, de staat wil er een deel van hebben. Dan gaan ze dat geld uitgeven en nog wat meer, wat dus een schuld is voor jou……want de staat is jij….zegt men…..
  En dan nodigt men een heleboel lui uit die ze ook geld geven uit de kas van de staat, en die worden dan boos en willen meer hebben, en dan komen ze bij jou om het te halen. Daarna komt de politie hun weer zoeken, en als ze gevonden worden komen ze in de cel. Dat betaald de staat. Als ze dan weer vrij komen betaald de staat een ander huis en spullen, natuurlijk ook de miele en het gratis rijbewijs. Kijk, en dat geld komt weer van jou, en jij blijft geven. Volgens mij is economie gewoon geld afpersen om anderen geld te geven zodat ze jou niet teveel afpersen. Of was dat de belastingdienst? Shit, het is best wel een moeilijk onderwerp, die economie. Volgens mij is het zo moeilijk gemaakt sinds er een staat is die burgers geld wil afnemen in ruil voor bescherming enzo…..euh, whaaaaaaaaa, bescherming tegen de door hun geimporteerde asieleisers of bescherming tegen het inzetten van de geweldadige tak van de regering? Of beide?

  Ach, uiteindelijk kun je alles wat er gebeurd in de wereld terugvoeren naar een heel simpel iets, angst. Angst oud te worden, angst om te leven, angst om honger te lijden of in een klein huisje te moeten wonen. Angst maakt dat mensen gaan investeren, angst maakt dat politici die niet deugen door kunnen gaan met hun chaos en smeerlapperij, angst is waarom Mo & co gewoon door kunnen gaan met roven en moorden, met verkrachten en stelen, met pooiertje spelen en kleine blanke meisjes als vuil gebruiken. Onze angst om niet gewoon de straat op te gaan en Mo & co een enkele reis walhalla te geven, of iets dergelijks. Onze angst voor straf en cel en boete is groter dan onze woede over de misdaden van Mo & co.

  Economie is angst, als je even dieper kijkt. De groenteboer uit het verhaal had geen angst en wilde misschien niet eens meer dan gewoon een bestaan hebben. Maar zolang andere lieden het geld van de groenteboer al hebben uitgegeven voordat hij het heeft verdiend zal er nooit rust zijn en de schuld enkel stijgen. De staat is rupsje nooitgenoeg met een gigantisch gat in de hand en een enorme plaat voor de kop, of een zee aan arrogantie…..

  Economie is gewoon een woord waar we niks aan hebben.

  Liked by 1 persoon

 18. Een alsmaar doorgroeiende economie is uiteindelijk onmogelijk omdat alles op deze wereld gelimiteerd is, hoe je het ook bekijkt.

  Like

 19. Republikein // oktober 19, 2016 om 19:47 //
 20. Republikein // oktober 19, 2016 om 19:55 //

  Mooi Bert, jammer dat ze aan de verkeerde kant van de muur stonden.
  Ik blijf fan van hun muziek, soms om de tekst, maar zou geen vriend willen zijn.

  Liked by 1 persoon

 21. Republikein // oktober 19, 2016 om 20:02 //

  Ik zeg de gek heb 120 CD’s en 80 DVD’s van die gasten.
  Gaan nooit weg.

  Like

 22. Ik heb ook een economisch vraagje, over staatsschulden. Zo’n beetje elk land op de wereld heeft een staatsschuld. Sommigen een enigszins overzienbare maar de meesten hebben een absurd hoge staatsschuld. USA heeft een staatsschuld van $ 22,010,613,700,533, die elke seconde met 45.486 dollar stijgt. Nederland heeft een staatsschuld van € 466,463,151,000, die elke seconde met 335 euro stijgt. Hoe kan men in hemelsnaam zulke grote schulden afbetalen? Volgens mij blijven die schulden voor eeuwig bestaan en lopen alleen maar op. En aan wie moeten deze staatsschulden afgelost worden? Wie is die virtuele multimiljonair?

  Like

 23. Duchesne // oktober 19, 2016 om 23:01 //

  De schuld die de VS heeft zal gewoon groeien en uiteindelijk zal ergens een land of wat compleet kapot gaan en met hun schulden blijven zitten. Geld uitgeven zolang de drukpers blijft draaien kan enkel hij die bovenaan de voedselketen staat. De
  VS zoekt krampachtig slagvelden uit om zichzelf staande te houden. Zolang er oorlogen zijn war de VS deel van is zal de drukpers draaien, op het moment dat er vrede zou zijn valt de machine in de VS stil en valt de VS in een enorme crisis. Ze zijn al tug keer failliet maar niemand durft hun dat te zeggen. Het is gewoon de bully van de school en enkle als ie stikt in zijn eigen lunch komt er rust, eerder niet.

  Like

 24. Republikein // oktober 19, 2016 om 23:52 //

  De eigenaar van de geldpers is de benefit=FED=Rothschild.
  Dit was wel een leuk stukkie.
  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/11/voor-iedereen-op-aarde-70-miljoen-als-rothschild-zijn-vermogen-deelt/

  Like

 25. Like

 26. Republikein // oktober 20, 2016 om 22:59 //

  De gouden standaard is een muntstelsel waarin de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud is. Wanneer meerdere landen een dergelijke vaste rekeneenheid hanteren, worden de wisselkoersen tussen verschillende nationale valuta feitelijk vastgelegd.

  De gouden standaard kan ook als een monetair systeem worden beschouwd, waarbij veranderingen in vraag en aanbod van goud de waarde van goederen en diensten mede bepalen.

  Een wereldwijde gouden standaard bestond tot 1971 in de vorm van het systeem van Bretton Woods, waarin de dollar inwisselbaar was voor goud tegen een vaste prijs, en de valuta van overige landen een vaste wisselkoers ten opzichte van de dollar hadden. De zogenoemde Nixon-schok, een serie economische maatregelen van de Amerikaanse president Richard Nixon, maakte aan dit systeem een eind.Wiki
  We weten hoe het afliep=petrodollar.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: