Nieuw

Het verrottingshuis

Vanmorgen las ik in het AD dat senioren te lang thuis blijven wonen, nou was ik eerlijk gezegd in de veronderstelling dat dit juist een doelstelling van onze huidige regering was maar dat had ik kennelijk verkeerd begrepen. Vervolgens laat men Ben van Gent aan het woord “bestuurder van zorgorganisatie Florence” (men laat het logischerwijs even achterwege te melden dat Florence nog maar net uit de top-tien van slechtste verpleeghuizen is en nu op de elfde plek staat, niet echt een plek om trots op te zijn)

Wie meer dan 12 uur thuiszorg ontvangt, moet eigenlijk naar het verpleeghuis. ,,Dat is de richtlijn vanuit de zorgverzekeraars”, zegt Ben van Gent, bestuurder van zorgorganisatie Florence. ,,Heb je meer dan twee uur per dag intensieve of complexe zorg nodig, dan vinden financiers het verpleeghuis de beste plek.” Aldus oreert deze bestuurder. Het feit dat zorgverzekeraars meer naar hun boekhouders dan naar hun patiënten/cliënten luisteren daar wordt even geen aandacht aan geschonken, nee hoor dat zijn allemaal “nette mensen”. Zo wordt er ook geen aandacht aan besteed dat mensen waarschijnlijk liever thuis in hun vertrouwde omgeving willen verkommeren dan in een van de verrottingshuizen met een 24 uursluier op de hielen dagenlang verplicht in bed te moeten blijven liggen en nog maar eens per week vijf minuten te mogen douchen.

,,Overal in de zorg zie je verschuivingen als gevolg van de eigen bijdrage”, zegt Van Gent. Zo worden huisartsen zwaarder belast. Ze krijgen te maken met complexe gevallen die voorheen in handen waren van de verpleeghuisarts. Zij zien ook geregeld thuiswonende senioren op de eerste hulp belanden, omdat het thuis misgaat, bijvoorbeeld door een valpartij”.

Gek is dat, mijn ervaring is meer dat een huisarts vandaag de dag meer een soort verkeersregelaar is, “u heeft die klacht dan moet u naar die specialist”.

Maar dan komt het; Intensieve thuiszorg is mogelijk ook duurder dan verpleeghuiszorg (een verpleeghuis krijgt ongeveer 210 euro per dag voor een cliënt met zorgzwaarte 5), maar daar is het Van Gent niet om te doen. ,,We hebben daar geen berekeningen van gemaakt. Het gaat ons om de kwaliteit. Er zijn gewoon grenzen aan hoelang je iemand thuis kunt laten wonen, bijvoorbeeld bij toenemende dementie.” Ben van Gent doet nu dus alsof daar geen berekeningen van gemaakt zijn, gesteld dat dat niet zo zou zijn dan is dat eigenlijk een brevet van onvermogen en incompetentie want dat is nou net wat een bestuurder van een zorginstelling wél hoort te weten. Nee het gaat hem om de kwaliteit! Aldus iemand die aan het hoofd staat van een van de slechtere instellingen! Maar ja de journalist gaat er kennelijk vanuit dat hij niet is aangesteld om kritische vragen te stellen maar om het geraaskal van een bestuurder letterlijk weer te geven.

Enfin ik zal niet het hele artikel hier kopiëren maar het sluit af met;

Eigen bijdrage kan fors oplopen
Bewoners van een verpleeghuis betalen tot maximaal 2.300 euro aan eigen bijdrage per maand, afhankelijk van het inkomen. De laagste eigen bijdrage is 160 euro per maand.

Voor thuiszorg betalen 65-plussers met de kleinste portemonnee maximaal 2,20 per week ofwel 8,80 per maand.

De wekelijkse bijdrage voor de hoogste inkomensgroep is maximaal 124 euro.

Minder vermogende verpleeghuisbewoners houden vaak alleen zak- en kleedgeld over voor onder meer de waskosten en de kapper.

Nivelleren in een notendop dus, iemand met Bijstand of alleen AOW (die twee ontlopen elkaar niet erg) betaalt € 160,00 per maand en iemand die gedurende zijn werkzame leven heeft gezorgd voor een pensioen die mag zijn pensioen vervolgens opofferen aan de eigen bijdrage.

Nou weet ik toevallig uit eigen ervaring dat de zogenaamde eigen bijdrage vaak vooraf niet erg inzichtelijk is, de laatste keer dat ik geopereerd werd aan mijn gewrichten wist ik vooraf dat ik nadien even een tijdje huishoudelijke hulp nodig zou hebben, kennelijk viel ik volgens hun richtlijnen in de hogere inkomensgroep want achteraf had ik spijt dat ik niet gewoon zelf iemand had ingehuurd, dat zou ongetwijfeld goedkoper zijn geweest.

Vraag is nog een beetje wanneer de eerste reportage komt waarin we een hevig spartelende en protesterende senior te zien krijgen die op een brancard afgevoerd wordt naar een verpleeghuis wat inmiddels toch verworden is tot een soort Concentratiekamp 2.0. Misschien is dat ook wel de reden dat senioren het helemaal niet erg vinden dat ze nog maar een keer per week vijf minuten mogen douchen, ze vertrouwen die douche natuurlijk niet. Ze weten nog hoe dat in Auschwitz en Sobibór geregeld was…

Weet u, ik begin opeens ook te begrijpen waarom de NS geen papieren dienstregelingen meer voor de treinen uitgeeft, mensen zouden zo veel te gemakkelijk op kunnen zoeken waar en wanneer ze voor de trein kunnen stappen.

 

 

 

 

 

 

Doe mee met 8.221 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (486 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

15 Comments on Het verrottingshuis

 1. VVD, Pvda, CDA, D66, GL, allemaal criminele organisaties, die Nederland moedwillig kapot maken, alles voor de Groot Europese eenheidsstaat en de nieuwe religie.

  Like

 2. Ik ga er zonder meer van uit dat Bert van Gent exact weet na hoeveel uur thuiszorg het gunstiger is (voor hem en zijn zorgverzekering) om ouderen uit de thuiszorg over te hevelen naar een/zijn zorginstelling. Maar hij heeft nu eenmaal op de school voor welbespraaktheid geleerd dat het véél beter klinkt als je zegt dat je dat helemaal niet weet maar dat het om de kwaliteit (voor de ouderen) gaat. Hij heeft ook geleerd hoe je daar vriendelijk en begrijpend bij moet kijken.
  Walgelijk cynisme.

  Like

 3. Herkenbaar iets vanuit praktijk. Mijn vader, toen 80 en met een lijst aan ziekten ( o.a. open hart operaties en dergelijke) woonde nog zelfstandig. Hij had huurders in huis ( legaal!) die voor vermindering van huur hem bijstonden in het huishouden. Hij wilde zolang mogelijk zelfstandig blijven. Een heel enkele keer moest er thuiszorg komen ivm verpleegkundige behandeling in de vorm van wondverzorging, of helpen wassen na operatie. Die enkele keren vond hij vreselijk, omdat hij soms vanaf 8.00 uur in de ochtend tot 12.00 uur aan het wachten was op die hulp ( excuus was druk en zo). Hij had daar een enorme hekel aan omdat hij in de ochtend vaak op zijn best was en dus er op uit wilde met de auto.
  Het ging op ene gegeven moment na een zoveelste operatie van het één en ander, mis. Mijn vader werd wat verward en zowel verpleging als maatschappelijk werk hadden hem aangeraden niet meer auto te rijden, zijn enige middel om überhaupt ergens te komen, zijn vrijheid als het ware. Maar mijn vader zei dat hij niet op zijn geweten wilde hebben dat hij iemand zou aanrijden, dus volgde dat advies netjes op. Het ging geestelijk en lichamelijk slechter met hem. Na een zwaar en intensief ziekenhuis verblijf, nam ik hem in huis.
  Om een lang verhaal kort te maken; hij wilde naar zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen die ( toen) op de waddeneilanden woonden, kon er met de auto niet heen en dat was zijn laatste wens, dicht bij zijn achterkleinkinderen zijn. Op zoek naar mogelijkheden een zorgcentrum gevonden. Dus verzoek indienen van CIZ. Die kwam indicatie opnemen……………..meneer was te goed, had zelden hulp aangevraagd etc. Vroeg haar of ze zijn medisch dossier gelezen had, wat niet het geval was en meegedeeld dat zijn dochter en de huurders vaak vele taken verrichtte in het huishouden etc., dus dat dat de reden was dat er weinig tot geen hulpvragen bij de thuiszorg lagen. Nee, ze vond hem te goed en het zat er niet in………..Gelijk gemeld dat als het officiële antwoord een Neen was wij hier tegenin zouden gaan. Uiteindelijk kreeg hij toestemming maar met een zorgzwaarde pakket één. Zorgcentrum opgebeld en die meldde dat een pakket zo opnieuw bij hen in te dienen was als ze bemerkte dat dit pakket te licht voor hem was. Wat dus ook was. Uiteindelijk is daar ook niets van terecht gekomen en ach….zal u verdere verhalen hieromtrent besparen, maar ze zijn erg.

  Zo werkt CIZ dus en zo werken de ingehuurde zorgmanagers in verzorgingstehuizen dus…………………lakse volidioten die in wezen meewerken aan vroeg overlijden van ouderen die nog best met goede en juiste zorg een paar jaar mee hadden kunnen gaan.

  Overigens heeft ie nog wel een korte tijd zijn laatste wens mogen beleven…..

  Liked by 2 people

 4. Tijl Uylenspiegel // oktober 18, 2016 om 12:25 //

  Nog even als verklaring (volgens Rommel mag je nooit je excuses aanbieden) dat ik me bij mijn vorige artikel nauwelijks in de discussie daarna heb gemengd, dat was door omstandigheden. Ik had me kennelijk weer eens “teveel” ingespannen.

  Liked by 1 persoon

 5. Nooit je excuus aanbieden is een kinderlijke vorm van koppigheid.

  Liked by 1 persoon

 6. Republikein // oktober 18, 2016 om 13:09 //

  Weet u, ik begin opeens ook te begrijpen waarom de NS geen papieren dienstregelingen meer voor de treinen uitgeeft, mensen zouden zo veel te gemakkelijk op kunnen zoeken waar en wanneer ze voor de trein kunnen stappen.

  Op 15 februari 2013 werd Ineke Van Gent regiodirecteur NoordOost bij de Nederlandse Spoorwegen.

  Zouden ze familie van elkaar kunnen zijn?
  Wat een geweldige complottheorie.

  Liked by 3 people

 7. Onze ouderen (die dit land hebben opgebouwd) zijn voor de volksgraaiers het perfecte financiële doelwit! (pensioenen inpikken) En de 2e reden is het gemakkelijker kunnen toedienen van de “euthanasie-pil”

  Liked by 1 persoon

 8. Republikein // oktober 18, 2016 om 14:56 //

  Stop het rotten van het koprotproces.

  Liked by 1 persoon

 9. delamontagne // oktober 18, 2016 om 15:16 //

  Het draait toch allemaal om……………..GELD,geld, geld………………
  http://static.wixstatic.com/media/fe98b895abb500f6e9b98dad47ebd109.wix_mp_1024

  en GELDDDDDDDDDDDDDDDDD

  Like

 10. Republikein // oktober 18, 2016 om 15:23 //

  Like

 11. Republikein // oktober 18, 2016 om 15:36 //

  Deze was ook wel aardig.
  En dan kap ik met die ongein folks.

  Like

 12. Debie: Mentale retardatie, zwakzinnigheid, intellectuele stoornis, geestelijke/verstandelijke handicap of mentale handicap is een naam voor een ontwikkelingsstoornis waarbij de verstandelijke vermogens zich niet met de normale snelheid ontwikkelen en meestal een gemiddeld niveau niet zullen …
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Debiel

  een ontwikkelingsstoornis waarbij de verstandelijke vermogens zich niet met de normale snelheid ontwikkelen.
  Als we nu weer allemaal opgesloten moeten worden terwijl gisteren nog alle zorgcentra’s wegbezuinigd dienden te worden.
  Wat willen al die debielen bij de verzekering en de politiek nou eigenlijk.
  “vergasen” sieg geil roept zo’n politieke klootzak met een kleinkind tussen zijn / haar benen.
  Uh al 25 jaar aan het klooien met de zorg.
  Al 25 jaar en geen oplossing; stelletje debielen!
  Dit stelletje debielen ruimen.
  En dat deze debielen geen geld zouden kosten: wie betaald hun belachelijk hoog inkomen?
  Precies: wij de bevolking!

  Like

 13. Republikein // oktober 18, 2016 om 20:52 //

  Uefa voetbal, say no to human race.

  Like

 14. Voormalig pvda stemmer en beschermeling Stef de Bruin over de Lowietje Asscher en de rest van het zooitje.
  https://stevenbrownsblog.wordpress.com/2015/01/28/pvda-kroonprins-asscher-en-zijn-muttie-onder-vuur-over-foetsie-financien-amsterdam/

  Like

 15. Benzema, beroepscrimineel en spits van Real.
  Schande dat zo’n sujet voor die ploeg mag spelen.
  http://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/karim-benzema-prostitutie-racen-en-nu-afpersing~ab355acb/

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. De Graaigieren van de Staat! | eunmask

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: