Nieuw

‘Kabinet draait privatisering ProRail terug’

Het kabinet maakt een einde aan de zelfstandigheid van ProRail. Het bedrijf wordt ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur, melden bronnen uit de politiek aan de NOS. Dit heeft te maken met aanhoudende problemen aan het spoor.

De directie van ProRail is verbijsterd over de beslissing. Volkskrant >>

“Verbijsterd”. Dat je dat na twintig jaar wanbeheer niet aan zag komen, zegt eigenlijk wel gelijk alles over jullie geschiktheid.

Bij twee sneeuwvlokjes ligt gelijk het hele land plat, in de herfst worden ronde wielen spontaan vierkant. En bij de eerste nachtvorst vriezen de wissels al vast. Vanaf 20 september 1839 hebben jullie de tijd gehad om dergelijke kinderziektes op te lossen. In bijna twee eeuwen tijd is dat niet gelukt.

De Trans-Siberië Express die kachelt bij min 50 gewoon door, Zwitsers rijden punctueel door de eeuwige sneeuw, en Japanse treinen rijden tot op de microseconde op tijd. En als er dan eens vertraging is, pleegt de machinist uit pure schaamte het liefst harakiri.

Nederland had kunnen leren van de privatisering van het spoor in Engeland, maar Nederland gaf er de voorkeur aan zelf opnieuw het vierkante wiel uit te vinden. Net als Nederland had kunnen leren van de Franse hogesnelheidstreinen, maar besloot een Italiaanse Fyra aan te schaffen, waardoor er nu boemeltjes rijden op een miljarden kostend traject van Amsterdam naar Brussel.

Marktwerking en privatisering was in de jaren 80 en 90 dé oplossing voor alles. Nu kunnen de Zweden en Duitsers met een druk op de knop onze stroom uitschakelen, zijn de arbeidsvoorwaarden bij de voormalige PTT onder elke fatsoensnorm gezakt, is een voormalig staatsbedrijf als DSM in handen van lui die niet per se het beste met Nederland voorhebben. Het past in het beeld van de uitverkoop van Nederland, Fokker is kapot en de Fransozen vreten KLM kaal.

Los van de ideeën om de watervoorziening te privatiseren, in Portugal is de prijs verviervoudigd, is marktwerking op het spoor – in Nederland – wel de allerzotste. Voor een werkelijke marktwerking zouden er meerdere bedrijven moeten opereren met elk hun eigen treinen op hun eigen spoor met hun eigen stations, anders blijft het een halfbakken vorm van marktwerking, en daar is in Nederland niet de fysieke ruimte voor. De NS is de grootste grootgrondbezitter in Nederland. Stel je eens voor dat er vier of zes bedrijven zouden concurreren op de lijn Amsterdam-Rotterdam, dan hebben we twee Groene Harten nodig om vol te plempen met spoor.

Wie heeft er ooit bedacht dat het handig was om NS en Pro-rail uit elkaar te halen? De enige die op die rails van Pro-rail rijdt is de NS (okay, en de Thalys), en omgekeerd is de enige voor wie Pro-rail die rails bouwt en onderhoudt diezelfde NS. Dan horen die twee toch naast elkaar op een stoel te zitten om te overleggen waar de knelpunten zijn en wat er verbeterd moet. Ik begrijp heus wel dat ze intensief zullen overleggen, maar gaat dat niet makkelijker als het binnen één bedrijf geregeld is? Het is een beetje alsof ik niet over de inrichting van mijn eigen atelier zou gaan. Als die dag ooit aanbreekt, stop ik ermee en ga wat anders doen.

Ik wil dat essentiële en strategische nutsvoorzieningen in handen van Nederland blijven. Niet in buitenlandse handen, en niet in handen van een stelletje gewetenloze fascistische corporate globalisten. Een bepaalde vroegere reageerder op DVC zou me om dit soort uitspraken als socialist bestempelen, waar nationalist eerder op zijn plaats is. Ik wil dat Nederland zeggenschap houdt over voor Nederland essentiële voorzieningen. What’s next, dat we ons leger vermarkten? Dat we het uitbesteden aan de hoogst biedende? Ik maak een grapje? Nee, denk maar eens aan Blackwater, tegenwoordig Academi. Die deden op een gegeven moment meer ‘klusjes’ voor de Amerikanen in Irak dan het Amerikaanse leger zelf.

ProRail reageert volgens NOS verbijsterd, en noemt het besluit ‘onverstandig en overhaast’. Het zou daarnaast desastreuze gevolgen kunnen hebben voor het personeel en ook voor de klanten: treinkaartjes in Nederland zouden duurder kunnen worden. Elsevier >>

“treinkaartjes in Nederland zouden duurder kunnen worden.” Lolwut, alsof ze de afgelopen jaren onder jullie beheer goedkoper geworden zijn. Grapjas. Bij de financiën van de NS heb ik trouwens ook al jaren zo mijn bedenkingen. Ik had al opgemerkt dat het de grootste grootgrondbezitter van Nederland is en de grondprijzen zijn jaar in jaar uit alleen maar gestegen de afgelopen decennia, dat moet een goudmijn zijn voor de NS. Elk station is veranderd in een winkelcentrum, dat naar ik aanneem niet tegen verlies uitgebaat wordt, en de stations die niet tot cashcow omgebouwd konden worden zijn gesloten. Personeel is bij bosjes de laan uitgestuurd, kaartverkopers zijn vervangen door automaten, controleurs kom je slechts sporadisch tegen, en spoorwegpolitie heb ik al tijden niet meer gezien. Toch worden de kaartjes elk jaar duurder. WIE HEEFT DAT GELD IN ZIJN ZAK GESTOPT ???

De kans om NS en Pro-Rail weer samen te voegen wordt helaas niet benut, dus de organisatorische chaos zal wel blijven. Pro-Rail was trouwens nooit werkelijk geprivatiseerd, de staat was de enige aandeelhouder. En nu komt het onder het ministerie van infrastructuur als een ZBO, zelfstandig bestuursorgaan (VanFrikschoten rekent het even voor op de achterkant van een bierviltje). Het is gehussel met termen, geschuif van hier naar daar. De ene semi-ambtenaar wordt vervangen door een nog beter betaalde semi-ambtenaar en er komt geen kaartjesknipper voor terug. Bovenleidingen zullen blijven verwaaien als chemtrails bij het eerste zuchtje wind.

Terwijl je voor 500 euries al in een luxe Saab Coupe kan rijden:

Naamloos.png

 

Misschien is het tijd om toe te geven dat het geen 1839 meer is en op te houden met middeleeuwse uitvindingen. Smelt de spoorlijnen om tot defensiemateriaal, we zullen het nodig hebben. Haal de spoorlijnen weg uit de natuurgebieden (hallo GroenLinks) en leg meer asfalt aan. Treinen kunnen ook prima over de snelweg rijden.

Naamloos.png

Dan nog een dingetje wat me altijd mateloos irriteert, ik kom graag bij onze Zuiderburen. We hebben welgeteld twee spoorwegovergangen met België, bij Roosendaal en onder Maastricht. Met de auto kun je op wel 500 plekken de grens over.

Doe mee met 8.088 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (6116 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

32 Comments on ‘Kabinet draait privatisering ProRail terug’

 1. Republikein // oktober 17, 2016 om 04:24 //

  Zo is het, heel Nederland asfalteren, er komen drijvende weilanden.

  Like

 2. Republikein // oktober 17, 2016 om 04:28 //

  Nog even dit, off t.
  In een Republikeins kantoorgebouw in
  de Amerikaanse staat North Carolina is
  brand gesticht.Op een nabijgelegen
  gebouw had iemand een waarschuwing voor
  “nazi-Republikeinen” geschreven.

  Volgens de lokale autoriteiten is een
  fles met brandbare vloeistof door het
  raam van het gebouw in Hillsborough
  gegooid.Door de brand die volgde,zijn
  een aantal meubels en de binnenkant van
  het gebouw beschadigd.

  Volgens Donald Trump zitten “beesten
  die Hillary Clinton en de Democraten
  vertegenwoordigen” achter de
  brandstichting.Clinton heeft de aanval
  afschuwelijk en onacceptabel genoemd.

  Dacht ik met een positief gevoel het weekend af te sluiten, gezien de animo in Zweden om de haakneus niet tegemoet te komen, ga ik toch weer met een domper pitten.

  Like

 3. Geen drijvende weilanden, maar drijvende eilanden. Het scheelt slechts 1 letter. Teringlijer wou me trouwens niet vertellen waar die zijn piepschuim vandaan had, gelukkig had zijn buurman maling aan hem:

  Liked by 1 persoon

 4. Republikein // oktober 17, 2016 om 05:02 //

  En toen kwam Waterworld

  Like

 5. Wou ooit huisje kopen in Simpelveld, toenmalige ex werkte niet mee, lijn is opgedoekt:

  Like

 6. Fubar // oktober 17, 2016 om 04:34,
  Zo iets heb ik ook wel eens bedacht, dat iedere Nederlander zo’n rubberen reddingsboot zou moeten hebben/ krijgen, waar je aan touwtje trekt en dat ding blaast zichzelf op, bij zijn huis.
  Omdat je nooit weet wanneer de boel hier weer onder loopt.
  Zou verplicht moeten worden, zeker wanneer je in de polder woont.

  Like

 7. delamontagne // oktober 17, 2016 om 08:08 //

  Nu ook al die andere “privatiseringen” terugdraaien; b.v. de Energie-voorziening, zodat je niet langer kunt kiezen door welke Firma je wilt worden belazerd.
  En dan zéér zeker vooral, de “ZORG”, zoals dat zo zorgzaam in NL wordt genoemd.
  Dat laatste zou ook in ons voordeel zijn.
  Egoïstisch gedacht, maar je moet ook aan jezelf denken…………

  Liked by 1 persoon

 8. Ik blijf het de truc van de eeuw noemen.
  Eerst bouwen ze een compleet spoornet op met alles wat daar bij hoort van belasting geld.
  En daarna verkopen ze alles en iemand stopt het in zijn zak.
  En dat hebben ze met alles gedaan wat eerst door alle Nederlanders betaald is om het op te bouwen, en daarmee zijn we toch allemaal een klein beetje aandeel houder geworden.
  Dan verkopen ze het en iedereen is zijn geld kwijt.
  Daarna kopen ze het weer terug met weer opnieuw belasting geld.
  Volgens mij valt dat onder oplichting, zwendel.

  Liked by 3 people

 9. delamontagne // oktober 17, 2016 om 08:54 //

  BertG. // oktober 17, 2016 om 08:15 //

  Zo redenerende kun je heel veel onder oplichting/zwendel plaatsen.
  En dat klopt ook, alleen wordt ,t in NL anders genoemd.
  Zo leerde ik in de jaren 50 op school:”Corruptie komt in NL NIET voor”.
  Dat niet, wel in andere vorm.

  Like

 10. delamontagne, zo moet ik hier b.v. precario belasting betalen voor het waterleiding netwerk wat er onder de grond ligt bij mijn huis.
  Die liggen er al zolang als dit huis hier staat.
  Ook een extra bedrag voor de capaciteit, mocht ik ooit de behoefte hebben om een bad te vullen in 1 mijn.
  En dan ook nog betalen voor het onderhoud van dat zelfde netwerk.

  Hoe noem je zo iets dan.
  En je kan er niks tegenin brengen, ik kan moeilijk die leidingen er uit slopen.

  Liked by 1 persoon

 11. Ach, het was een leuk experiment!
  En dat het een klein beetje belasting geld heeft gekost, joh nou uhh.
  Bezuinigen we toch wat meer.
  Stelletje idioten!

  Like

 12. delamontagne // oktober 17, 2016 om 12:48 //

  BertG. // oktober 17, 2016 om 09:19 //
  /////
  Wat “Precario-belasting” precies is weet ik niet.
  Wel heb ik hier een voorbeeld afrek. Electriek in Fr over 6 mnden.
  De elec. komt hier allemaal “bovengronds”
  de huizen binnen……….

  mnd-lijks abonnement E 4.33
  Verbruik……….. 239.19
  extra voor
  gemeente,etc 12.87
  BTW 38.24
  _________
  totaal( 0ver 6 mnden ) 252.06

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // oktober 17, 2016 om 12:53 //

  Wat kanttekeningen;
  A) Het Openbaar Vervoer had nooit geprivatiseerd mogen worden, het voorbeeld uit Engeland was aanwezig want ook daar was het al op een drama uitgelopen. Het OV. is van landsbelang, het dient niet alleen voor het vervoer van passagiers maar ook van zeer veel vrachtvervoer, iets dat dermate belangrijk is voor een land mag je niet in particuliere handen geven.

  B) Los van de NS en de Thalys rijd ook Arriva op het Nederlandse spoorwegnet.

  C) Elke vergelijking met landen als Rusland/Siberië en Japan gaat mank, het spoorwegnet in Nederland is zeer fijnmazig wat maakt dat als er ergens een storing optreed dit direct gevolgen heeft voor de rest.

  De zgn, vierkante wielen worden veroorzaakt door optrekken en remmen, railvervoer in landen als Rusland en Canada hebben weinig stopplaatsen/stations hoeven dus ook veel minder vaak te remmen of op te trekken en hebben daar dus veel minder last van. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van diesel of kolengestookte locomotieven en in Nederland is dat ivm. de uitstoot en de dichte bebouwing geen goed plan.

  Is dit een lofzang op het Openbaar Vervoer? Nee zeker niet, er is zeer veel mis met ons OV. maar het veel is ontstaan na en door de privatisering. Was het daarvoor dan zoveel beter? Nee want bureaucratie doet ook hier zijn vernietigende werk maar het altijd nog te prefereren boven particuliere partijen die ieder voor zich de krenten uit de pap proberen te halen en de rest laten versloffen.

  Liked by 1 persoon

 14. Precario belasting is ooit bedacht voor winkeliers/ bedrijven die borden voor de deur zetten en ruimte in beslag namen en zodoende dit aan de gemeente moesten betalen.
  Maar nooit voor particulieren.
  Het is iets wat bedrijven betalen maar dit door geschoven hebben naar de klant.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Precariobelasting

  Like

 15. @ delamontagne ,
  Van alle bedragen die je hier betaald voor water, gas en stroom is je eigen verbruik ongeveer 20 – 30% van wat je betaald.
  de rest is accijns en daar dan BTW over en allerlei milieu heffingen/ belastingen die daar nog bij zitten.
  Waar je dan ook weer opnieuw BTW over betaald.

  Like

 16. Republikein // oktober 17, 2016 om 13:10 //

  Voor de 3e keer een bericht gekregen van Repro Recht, of lk wil betalen.
  Ze nemen aan dat ik info commercieel gebruik.
  Zat in een paarsachtige enveloppe.
  In de kleine letterjes staat o.a. dat een betaling niet ongedaan gemaakt kan worden.
  Morgen komen ze mijn gasleiding vervangen, krijg een slimme meter.
  Niemand kan me vertellen waarom dat nodig is.
  Zal wel weer uitdraaien op een verhoging van één of andere bijdrage.
  Kut met peenhaar.

  Like

 17. Die slimme kan je weigeren.

  https://fubar.mobi/2015/02/12/5-faalpunten-van-de-slimme-meter/

  (En wat is Pepro Recht.)

  Like

 18. Dit kranten artikel over keuze vrijheid slimme meter heb ik uitgeprint en in mijn meterkast gehangen voor als ze aan de deur komen en denken bijdehand te zijn.

  Like

 19. @ delamontagne ,
  Wanneer je hier je afrekening van je water goed gaat bekijken, dan staat dan 2 soorten water op.
  Drinkwater en leiding water, en daar betaal je allebei apart BTW over.
  Alleen het is dezelfde leiding waar het door stroomt.
  Ze weten werkelijk niet van gekkigheid wat ze hier nog kunnen bedenken om de boel in de zeik te nemen, en je kan er niets tegen uithalen.
  Ze sturen gewoon een deurwaarder op af met al bijkomende kosten.
  En voor die paar euro heb niemand dat er voor over dus ze winnen altijd.

  Like

 20. delamontagne // oktober 17, 2016 om 13:39 //

  Tijl Uylenspiegel // oktober 17, 2016 om 12:53 //
  Je zou het spoorwegnetwerk in NL eerder moeten zien als een uitgebreide Metro………………

  Like

 21. Republikein // oktober 17, 2016 om 13:41 //

  Bedrijven betalen aan Stichting Reprorecht een vergoeding voor het (digitaal) kopiëren uit boeken, kranten, tijdschriften, en digitale versies daarvan. Stichting Reprorecht betaalt de vergoeding door aan de makers van die publicaties.
  https://www.reprorecht.nl/ondernemers
  https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/geldzaken-recht/reprorecht

  Like

 22. Tijl Uylenspiegel // oktober 17, 2016 om 14:58 //

  Niet echt vandeberg een metro rijd ondergronds en heeft weinig last van weersinvloeden, als we het dan toch willen vergelijken dan komt een tramnet dichter in de buurt maar die hebben dan op microformaat ook dezelfde problemen.

  Like

 23. Ik dacht dat delamontagne, bij de kerk betekende.
  Of was dat nou ze adres. Hij heeft het een keer uitgelegd/ verteld.

  Like

 24. Een kerk is een église, en een berg een montagne.

  Liked by 1 persoon

 25. Dan is dat dus zijn adres, bij de kerk, omdat ze daar geen huisnummers hebben.
  Hij heeft een keer verteld hoe zijn post bezorgd werd.
  Bedankt voor de uitleg Fubar.

  Like

 26. Republikein // oktober 17, 2016 om 15:52 //

  En als mo niet naar de montagne gaat komt de montagne naar mo.

  Like

 27. Dat was zijn zus, Mozus.

  Liked by 1 persoon

 28. Republikein // oktober 17, 2016 om 19:07 //

  Jezus, ook dat nog.

  Like

 29. Cambrilenca // oktober 17, 2016 om 21:16 //

  Het voorbeeld hadden ze al in Engeland werkt niet en zo met alle privatiseringen is alles duurder geworden in plaats van goedkoper koncurentie laat me niet lachen zakkenvullers

  Like

 30. Like

 31. @Tijl
  Dat ondergrondse van die metro is alleen van toepassing in de centra van de steden. Zoals in Rotterdam bijvoorbeeld, waar hij boven de grond komt aan de rand van de stad en in Zuid zelfs helemaal bovengronds is, zo ook naar Capelle/Nesselande, Schiedam (ged.ondergr.) Spijkenisse, den Haag, en in 2017 ook naar Hoek van Holland, Vlaardingen, Maassluis. \
  Ze gaan dus langzaam in de Randstad spoorlijnen ombouwen tot Metro’s, zogenaamde Randstad Rail. Wanneer de Amsterdammers zo ver zijn dat ze een Metro kunnen bouwen weet ik niet, maar het ziet er niet hoopvol uit met die Noord Zuid lijn.
  Trekschuit een oplossing?

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: