Nieuw

Infantilisering van de samenleving

Ik las/lees graag de boeken van Midas Dekkers, een bioloog die naast het schrijven van kinderboeken en -verhalen vooral bekend werd om zijn observaties van dierengedrag. Eén van zijn observaties is me altijd bijgebleven vanwege het antwoord dat ik kreeg op iets wat al langer bij me rondspookte. Ik weet de titel niet meer, maar in deze tekst legt Dekkers uit hoe het kan, dat de mens huisdieren kan houden, die feitelijk roofdieren zijn, zoals zoals de hond en de kat.  De verklaring hiervoor van de heer Dekkers is als volgt:

poesDoordat deze roofdieren vanaf hun geboorte in alles verzorgd worden door de mens, en dit al generaties lang, blijven dieren als katten en honden in hun puberteit steken en worden ze in feite nooit de volwassen (roof)dieren waar ze in natuurlijke omstandigheden naar op zouden groeien. Midas Dekkers geeft van dit gedrag een aantal voorbeelden in het gedrag van deze dieren, bijvoorbeeld het ‘spelen’ van een kat met een gevangen muis, iets wat een wilde kat(tensoort) nooit zal doen, behalve… als een ouder de welpen een dier geeft om “spelenderwijs” te leren hoe het te doden. Hij bewijst zijn stelling door te wijzen op experimenten, gedaan met vossen, die aantoonden, dat na enkele generaties verzorging de vossen hun agressiviteit en schuwheid (naar de mensen, hun verzorgers, toe) vrijwel kwijtraakten en in puberaal gedrag bleven steken. Het is een logische gedragsverandering, aangezien lief en aanhankelijk gedrag naar de verzorgers meer oplevert dan agressief en onafhankelijk gedrag.

Ik herinner me deze verklaring, aangezien ik tijdens het lezen in een flits veel parallellen zag met de huidige menselijke samenleving, vooral waar het de verzorgingsstaat betreft. Men heeft het vaak over de feminisering van de maatschappij, maar hand in hand daarmee gaat in mijn ogen de infantilisering van de maatschappij.

Doordat de staat zich steeds meer als een vader/moeder gaat opstellen en de individuele mens steeds minder uitdagingen heeft om zelf zijn leven op poten te zetten, vervalt niet alleen de drang om activiteiten in die richting te ondernemen, maar daarnaast blijven mensen emotioneel in een kinderlijk stadium steken. Een sprekend voorbeeld hiervan is de snelheid waarmee mensen tegenwoordig beledigd zijn en menen  recht te hebben op vrijwaring van ‘zich beledigd voelen’.  Dit gaat nu zelfs zo ver, dat mensen zoals Wilders aangeklaagd worden en justitieel vervolgd wegens belediging. Een ander voorbeeld van onontwikkelde emotionaliteit zijn de excessief absurde ‘safe spaces’ op de Amerikaanse en Europese universiteiten. Volwassen worden is een kwestie van strijd, vooral met jezelf en daarbij hoort een beheersing van emoties, niet het wegkruipen voor ieder wolkje voor de zon.

Als ik om me heen kijk zie ik de infantilisering. De zelfingenomenheid en zelfrechtvaardiging, de overtrokken reacties als iemand het waagt om een ander te bekritiseren, het hedonisme en het kinderlijke niveau waarin het onderwijs, de media en de politiek terecht aan het komen is. De voorbeelden van infantilisering zijn overal om ons heen. Het is te zien in het niveau van de televisieprogramma’s, die de kijker als onmondige puber beschouwt, maar ook in de debilisering van de rede, het denken, door het postmodernisme, waarin emoties de boventoon voeren in non-debatten waar iedere verzonnen mening net zo veel waard is als redelijke argumenten en feitelijke ervaring.

Een generatie van mensen die in de kindertijd blijven steken aangezien er iedere stimulans om een vrije volwassene te worden ontbreekt en zelfs de kop in wordt gedrukt. Ik zie dat als een groot gevaar en evolutionair gezien een verkeerde ontwikkeling en het roept de vraag dan ook op of we in onze verzorgingsstaat niet veel te ver aan het doorschieten zijn. Kweken we, door het de mens te gemakkelijk te maken en hem/haar alle verantwoordelijkheid te ontnemen, niet meerdere generaties van watjes, die eigenlijk niet in staat zijn om een volwassen leven te leiden? Het is één ding om het mensen gemakkelijker te maken, want het leven is al zwaar genoeg, maar als mensen niet meer leren om te gaan met de wereld, doordat alles ze uit handen wordt genomen, kweken we dan niet een ras van kneuzen en eitjes? Mensen hebben grote en kleine uitdagingen nodig om te groeien, volwassen te worden en min of meer gelukkig te leven. Als die uitdagingen er niet zijn, of als ieder initiatief ontmoedigd wordt, dan blijven we onvolgroeide wezens en is er geen verschil met een plantje.

Het is voornamelijk het linkse gedachten’goed’ dat dit veroorzaakt. Feminisering, emotionele instabilteit en overgevoeligheid voor ‘negatieve’ invloeden. Erachter doemt het spook van het communisme op, waar ieder persoonlijk initiatief door de staat is afgenomen en iedere oorspronkelijke gedachte of gedraging een afwijking is en daardoor verdacht. Het zal dan wel door een psycholoog te verklaren zijn, waarom de goedmens, de linksmens, zo’n heilig respect heeft voor de islam en de moslims. Ze zien hier de agressiviteit en de ‘nobele wilde’, aspecten die ze zelf  zijn kwijtgeraakt en uit alle macht uit de westerse samenleving aan het verbannen zijn waar het de eigen soort betreft. Klaarblijkelijk is bij de linkse goedmens de afkeer van de eigen samenleving zo verankerd, dat men de vernietiging ervan voorstaat en bemoedigt. Ik vraag me af: Is het A: een afkeer en haat tegen de samenleving zoals die was voordat de socialistische en feministische verzorgingsstaat zijn intrede deed? B: een afkeer en haat tegen de verweekte samenleving zoals die na hun verzorgingsstaat is ontstaan, of C: een onbewuste afkeer en haat van hun huidige leven en persoonlijkheid?

Eén ding is zeker: Een organisme dat niet meer voor zichzelf kan of wil opkomen, is gedoemd te verdwijnen. De wereld is geen paradijs, maar een keiharde leermeester. levensvormen die daar niet tegenop kunnen zullen worden overmeesterd en hun plaats zal door anderen worden ingenomen. Pubers zijn geen partij voor volwassen (roof)dieren.

Doe mee met 8.366 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

41 Comments on Infantilisering van de samenleving

 1. Dit sluit er mooi bij aan:

  Liked by 1 persoon

 2. Het communisme is een stuk gereedschap, zoals een hamer dat is voor de timmerman, om de mensheid te vormen naar de meest lucratieve slavensoort en dan kom je bij de kinderlijke slaaf uit.

  Like

 3. Esperanza // oktober 16, 2016 om 22:34 //

  Rubbertegelland Nederland met zijn theedrinkende debatteerwatjs heeft zijn langste tijd gehad, een makkie voor de aanhang van de religie des doods die ruim baan krijgt om d’r korte metten mee te maken.

  http://www.volkskrant.nl/recensies/hoe-europa-z-n-zelfvertrouwen-verloor~a371739/

  Like

 4. D. G. Neree // oktober 16, 2016 om 22:41 //

  Esperanza, de Volkskrant doet zijn best om dit suïcidale proces te versnellen. Dat blijkt al uit de ontmoedigende titel. Ik weet daardoor al dat het deprimerend baggerartikel is.

  Like

 5. Esperanza // oktober 16, 2016 om 22:54 //

  Misschien toch maar eerst even lezen, Neree, alvorens te oordelen?
  Bolkestein zegt daar zinnige dingen.

  Liked by 1 persoon

 6. Esperanza // oktober 16, 2016 om 23:10 //

  Like

 7. Tijl Uylenspiegel // oktober 16, 2016 om 23:18 //

  Jeetje wat een mooi artikel! Wel eentje waar ik even op moet kauwen en dat gaat op dit moment even niet lukken, ik ben na een dagje boot letterlijk hondsmoe dus ik zal mijn gedachten er morgen nog eens in alle rust over laten gaan.

  Like

 8. Djie, waarom weigert Bolk alinea’s te gebruiken, dat moedigt niet aan. Anyways, zal me er eens toe zetten wat het fossiel aan de andere kant van het park nu weer te melden heeft. Als het me niet bevalt stuur ik wel een drone op hem af.

  Aargh, is oud stuk, ken ik al lang.

  Like

 9. @Esperanza // oktober 16, 2016 om 22:34 //
  Gelezen. Goed artikel hoewel het me weinig nieuws leert.

  Like

 10. Neree is een cactusplant. Zijn bladeren zijn tot doorns geëvolueerd.

  Liked by 1 persoon

 11. klopt helemaal.
  Echter, inmiddels is er toch een roofdiersoort in ons midden dat al enkele generaties wordt verzorgd, maar dat zich toch niet laat domesticeren.
  Het wachten is dus op de dag dat die roofdieren hun “verzorgers” aanvallen.
  Dat zal zijn als de oproep daartoe gegeven wordt.

  Like

 12. Bolk is lid van de VVD. Nuff said.

  Like

 13. Republikein // oktober 17, 2016 om 03:59 //

  Aha, vandaar, ik trakteerde mijn vrouw vanmiddag op een patatje met.
  Ik lustte niks, wilde naar huis, naar de koelkast.

  Like

 14. Darwin heerst.

  Like

 15. Dierengedrag op mensen projecten is verleidelijk maar slaan nergens op.
  Het dier heeft een programma dat het afdraait, het kan er geen nee opzeggen. Dat programma moet geactiveerd raken. Gebeurt dat niet of anders (door de omstandigheden) dan raakt het programma aangepast.
  De mens heeft niets aan ‘programma’, helemaal niets, alles moet hij aangeleerd krijgen. Hij kan op alles nee zeggen. Bij de mens geen aanpassingsproces, maar ONTwikkeling door de generaties heen. Bewustwording, elke generatie naar een stukje meer volwassen. Zo maar. Geen plan, geen leerproces, geen verdienste.

  ‘De wereld is geen paradijs, maar een keiharde leermeester’ inderdaad. De waanzinnige linkse goedmens zorgt voor grote problemen, maar als puntje bij paaltje komt -als de shit diep persoonlijk wordt- is die goedmens weer met een vingerknip alert en tot het nodige in staat.
  Ik heb geen zorgen op de lange termijn, maar ik vrees de shit die de westerse wereld nog krijgt voordat de de linkse goedmens de waarheid onder ogen durft te zien.

  Like

 16. Esperanza // oktober 17, 2016 om 22:46 //

  Mooi staaltje van die infantilisering. Zal wellicht niet in goede aarde vallen omdat ’t GS publicatie is 😉 , toch wordt ook hier hout gesneden.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/10/dit_gendergelul_is_nu_al_een_grap_met_een_baard.html#comments

  Liked by 1 persoon

 17. Esperanza // oktober 17, 2016 om 23:07 //

  @Willem Jongkind

  De zooloog Adolf Portmann sprak in dit verband bij de mensen zuigeling van een ‘extra-uterine Frühjahr’:

  Der Begriff der physiologischen Frühgeburt besagt, dass der Mensch, im Vergleich zu Tieren, viel zu früh geboren werde. Zwar komme es zu einer Reifung der offenen Sinnesorgane und des Bewegungssystems im Mutterleib, trotzdem sei der Mensch aber zum Zeitpunkt seiner Geburt völlig hilflos und auf Totalversorgung angewiesen. Diese Tatsache stehe im Gegensatz zum Reifestand anderer höherer Säugetiere bei der Geburt (z. B. Elefant, Pferd). Kennzeichnend für den Menschen ist nach Portmann infolge dieser Vorverlegung der Geburt, dass viele Entwicklungsprozesse nicht isoliert, sondern eingebettet in eine soziokulturelle Umgebung stattfinden. Durch seine Angewiesenheit sei der Mensch für soziale Kontakte und Umwelteinflüsse offen. Diese Offenheit ist für Portmann die Voraussetzung für kulturelles und geistiges Lernen.

  https://de.wikipedia.org/wiki/Adolf_Portmann

  Like

 18. Republikein // oktober 18, 2016 om 12:07 //

  De natuur doet wat het doet.
  Natuur, na tuur, nat uur.

  Like

 19. Eenden zijn echt wrede verkrachters, stormen allemaal te gelijk op 1 vrouwtje af om er op te klimmen en of dat vrouwtje nou verzuipt of niet.
  Maakt ze niks uit.

  Like

 20. Republikein // oktober 18, 2016 om 12:43 //

  Like

 21. Republikein // oktober 18, 2016 om 12:48 //

  Het leven is kankerverwekkend.

  Like

 22. Rubberen tegels ook.

  Like

 23. ‘Laten we onze kinderen zo veel mogelijk beschermen met rubberen tegels’…oh, wacht
  http://nieuws.tpo.nl/2016/10/18/ironie-des-doods-rubberen-tegels-kankerverwekkend/

  Like

 24. Esperanza // oktober 18, 2016 om 12:55 //

  Tjee, platjes worden met uitsterven bedreigt zag ik bij de eeendenman, omdat de mens zijn biotoop om zeep helpt.

  Like

 25. De ananas (Ananas comosus) is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plant behoort tot het geslacht Ananas uit de bromeliafamilie. Ananas is een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen en betekent uitmuntende vrucht.


  http://www.dumpert.nl/mediabase/6913583/87c09e58/de_ananas.html

  Liked by 2 people

 26. Esperanza // oktober 18, 2016 om 13:05 //

  Like

 27. D. G. Neree // oktober 18, 2016 om 13:08 //

  Willem Jongkind, het idee dat dieren een soort geprogrammeerde machines zijn die alleen maar kunnen doen waar hun instinct ze toe dwingt is een volkomen achterhaald idee uit het eind van de 19e eeuw.
  Veel gedragingen zijn inderdaad ‘voorgeprogrammeerd’, ook bij mensen, maar niet alles, daarom ‘spelen’ zowel onvolwassen mensen als dieren onder leiding van de ouders, zodat men leert hoe met de wereld om te gaan.
  Heel veel kennis , ervaring en gedrag wordt opgedaan in de jongste jaren, de zogenaamde inprentingsleeftijd. Inderdaad is dat een vrij dwingend ‘programma’ . Jonge welpen weten niet ‘instinctief’ hoe ze moeten jagen en een prooi doden, maar dit moet ze door de ouders geleerd worden. Als ze dat niet actief geleerd wordt, dan ontstaat er gedrag zoals van huiskatten, die met een muis “spelen” en die dan half dood achterlaten. Als dieren voorgeprogrammeerde machines zouden zijn, dan zou een leeuwenwelpje vanaf de geboorte al zelfstandig als leeuw kunnen functioneren en dat is duidelijk niet het geval. Bij geen enkel dier en ook niet bij de mens.
  Het genetisch materiaal van de mens is voor 99,9% gelijk aan dat van chimpansees. Zou die 0,1% dan het dwingende computerprogramma zijn waar de andere 99,9% zich aan moet aanpassen?
  Het leven is zowel voor (zoog)dieren als de mens een leer- en ervaringsproces, waar voortdurend individuele keuzes moeten worden gemaakt. De keuzes die je maakt zijn, hoewel je het niet zo beseft, voor een groot gedeelte bepaald door wat er in de inprentingsleeftijd (de eerste jaren na de geboorte) is aangeleerd.

  Liked by 1 persoon

 28. Esperanza // oktober 18, 2016 om 13:10 //

  BertG, wél blijven opletten hé en laat je niet teveel afleiden. 😉

  Like

 29. Een stukje educatie is nooit weg, dacht ik zo.
  Je moet het maar net weten toevallig.

  Like

 30. Esperanza // oktober 18, 2016 om 13:40 //

  Karl Lorenz bracht het verschijnsel Prägung (Inprenting / imprinting) onder de aandacht.

  Like

 31. Esperanza // oktober 18, 2016 om 13:42 //

  Shit, verkeerde clip hierboven om 13:40.
  Dit moest ‘m wezen:

  Liked by 1 persoon

 32. Esperanza // oktober 18, 2016 om 13:50 //

  En het was natuurlijk Konrad en niet Karl.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Konrad_Lorenz

  Like

 33. Als dit geen mooi voorbeeld van debilisering van de samenleving, dan weet ik ’t niet meer.
  I.p.v. even zelf opletten, verteld je fietsbel jou waar het gevaarlijk is.

  https://www.security.nl/posting/489349/Interpolis+ontwikkelt+slimme+fietsbel+tegen+ongelukken

  Like

 34. D. G. Neree // oktober 18, 2016 om 14:40 //

  Esperanza, Bolkestein zegt af en toe zinnige dingen, maar niets dat ik al niet weet. Bovendien vertrouw ik hem niet, sinds hij is overgelopen naar de EU. Dat uitgerekend de Volkskrant hem een podium biedt spreekt al boekdelen. Ik kom uit principe niet op de Volkskrantsite, want ik heb niet voor niets alle kranten afgezworen wegens de leugenachtige en manipulatieve rol die ze spelen en hun giftige invloed. Zeker De Volkskrant raak ik met geen tang aan. Ik haak al af bij de titel, want “Europa heeft zijn zelfvertrouwen verloren” vind ik al zo’n vage en sturende veralgemenisering, dat ik de rest niet ga lezen. Mensen kunnen zelfvertrouwen verliezen, maar wat is “Europa” in dit verband? Ik heb genoeg van die aangekweekte fatalistische houding die een self fulfilling prophecy is. Deze negatieve houding, dit pessimisme ten opzichte van het Westen, het Avondland, verziekt al decennia het geestelijke klimaat. Bolkestein is een oude, vermoeide man en als hij het heeft over pessimisme gaat het meer over hemzelf dan over “de” Europeanen.
  Verder moet iedereen het artikel maar lezen. Hij zal best zinnige dingen zeggen.

  Like

 35. Republikein // oktober 18, 2016 om 14:46 //

  Pas op, als je eerste bent die een kuiken, net uit het ei, waarneemt ben je zijn ouder.
  Ze moeten er KB voor geven.

  Like

 36. Tijl Uylenspiegel // oktober 18, 2016 om 14:52 //

  Ja dat klopt wel Neree, elke keer als de Bolk wat zinnigs zei dan vertrok hij daarna uit de functie waar hij voor verandering/verbetering had kunnen zorgen naar een andere functie waar dat niet meer kon.

  Like

 37. Esperanza // oktober 18, 2016 om 15:41 //

  Jouw keuze, Neree, zelf ben ik niet zo van de starre principes om op bepaalde sites niet te willen lezen. Pleeg links en rechts te grasduinen zonder bij bij voorbaat de ogen sluiten een vorm daarna m’n oordeel.wel of er iets zinnigs gedebiteerd wordt.
  Zo lees ik graag ook Tuur in De Volkskrant.

  http://www.volkskrant.nl/opinie/voorgeconcipieerde-riedel-van-de-humorjihadgestapo~a4387837/

  Liked by 1 persoon

 38. @D. G. Neree // oktober 18, 2016 om 13:08 //
  Klopt helemaal. Ik heb wel documentaires gezien over wilde honden en ook leeuwen die in gevangenschap waren opgegroeid en uit een soort naïef idealisme weer vrijgelaten. Ook werden ze gevolgd en gefilmd. Die beesten konden er niets meer van en waren binnen 10 jaar met uitsterven bedreigd. Vaak moesten ze dan toch weer bijgevoerd worden.
  Je zag hoe wilde dieren jagen met een bepaalde uitgekookte strategie en de vrijgelaten dieren deden niets dan heel hard hollen tot ze er bij neervielen maar ze vingen niets. Ze moesten het allemaal weer leren. Was het eenmaal geleerd, dan konden ze het hun nakomelingen weer leren en zo bleef het behouden.
  Erfelijkheid contra opvoeding. Die slinger slingert al heel lang heen en weer.
  Verder geloof ik persoonlijk dat dieren niet alleen gevoel hebben, maar op hun manier ook kunnen denken. Ze kunnen alleen geen staartdelingen maken.

  Like

 39. Republikein // oktober 18, 2016 om 16:32 //

  Edjan.
  Volgens de evolutietheorie heeft bij de mens het staartbeen zijn voornaamste functie, het ondersteunen van de staart, reeds lang verloren. Het staartbeen dient nu als aanhechtingspunt voor skeletspieren als de musculus glutaeus maximus (de voornaamste spier in de billen) en tot op zekere hoogte ook als schokdemper, wanneer de eigenaar gaat zitten.wiki.
  Fantoompijn heb ik wel eens, kiespijn, k heb een kunstgebit.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Infantilisering van de samenleving! | eunmask

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: