Nieuw

Irak eist dat Turkse troepen zich terugtrekken

Irak stapt naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de terugtrekking van Turkse troepen uit het noorden van het land af te dwingen.

Irak ergert zich ook aan uitspraken van de Turkse president Erdogan over de toekomst van de Noord-Iraakse stad Mosul, die nu nog in handen is van de terreurgroep Islamitische Staat. Na de bevrijding zouden daar alleen soennitische Arabieren, Turkmenen en soennitische Koerden mogen wonen.

AD >>

Turkije claimt het gebied al veel langer. Hier een stukje uit 2003 in de Volkskrant dat het redelijk uitlegt:

Turkije was niet van plan vrijwillig de oude provincie Mosul af te staan, vanwege de vele Turkssprekende bewoners, de gerichtheid op Turkije en – nog belangrijker – de olierijkdom van het gebied.Bovendien onderstreepten de Turken dat de Britten ten tijde van de wapenstilstand in 1918 nog bijna twintig kilometer van Mosul waren verwijderd, en dus weinig rechten op het gebied konden doen gelden. Maar de Britten hielden vast aan hun eis dat de provincie aan het net gecreëerde Irak moest toevallen. Zij waren ook tegen een volksraadpleging, zoals de Turken hadden voorgesteld.De Volkenbond stelde de Britten in het gelijk, maar Turkije gaf pas na veel tegenstribbelen toe. Op 5 juni 1926 werd het Verdrag van Angora (Ankara) getekend, waarna de regio Mosul en haar dik half miljoen bewoners tot Irak gingen behoren.

Doe mee met 8.268 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (6785 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

4 Comments on Irak eist dat Turkse troepen zich terugtrekken

 1. We moeten als de sodemieter dat islamitische ongedierte uit de NATO verbannen.
  En dan genieten als zij elkaar afmaken. En bedanken, omdat zij door elkaar uit te roeien voor een betere wereld zorgen.

  Like

 2. Daar ben ik helemaal mee eens.Turken horen niet in de Westelijke alliantie ze zijn moslims.de Russen zijn niet meer onze vijanden.

  Liked by 1 persoon

 3. N.E. Derlander // oktober 6, 2016 om 19:40 //

  Turkije zal wel veroordeeld worden door de politici, die een gelijkluidende situatie in de Krim ook veroordelen, toch?

  Liked by 1 persoon

1 Trackback / Pingback

 1. Nadat de Yazidi’s door ISIS in slavernij gevoerd werden, worden ze nu door onze bondgenoot Turkije gebombardeerd – Fenixx.org

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: