Nieuw

Relaties anno 2000

Iedereen leest de berichten weleens, ex-geliefden die elkaar letterlijk en figuurlijk naar het leven staan. Vandaag bijvoorbeeld zomaar een “berichtje” van een 64 jarige man die na een huwelijk van veertig jaar zelfmoord pleegt door met een brandende camper het huis van zijn ex te rammen.

Het gaat het voorstellingsvermogen te boven hoeveel verdriet er aan zo’n daad vooraf is gegaan. Desondanks zijn er in het westen nog maar zelden relaties die lang standhouden. Tien twaalf jaar is tegenwoordig al een hele “prestatie”. Was het dan vroeger zoveel beter? Nou dat weet ik niet, waarschijnlijk niet, er waren ongetwijfeld vele huwelijken die in stand werden gehouden terwijl het voor beide partijen beter was geweest de relatie te beëindigen. Onder maatschappelijke druk bleven ze tegen beter weten in bij elkaar. Scheiden was een schande.

Hoe anders is dat vandaag de dag, soms lijkt het wel of één flinke ruzie al voldoende is om afscheid van elkaar te nemen. Vergeten wordt vaak wat dat allemaal los maakt en tot gevolg heeft, levens raken nu eenmaal met elkaar verweven na een aantal jaren, het uit elkaar halen van bezittingen is een eigenaardig gedoe waarbij de ware aard van voormalige partners vaak snoeihard aan het licht komt.

Geen mooi gezicht.

Het recht (of onrecht) van alimentatieregelingen gaat zo nu en dan elk gevoel van redelijkheid te boven. Ouders die uit onverwerkt venijn hun kinderen opzetten tegen de voormalige partner het zijn dingen die dagelijks gebeuren.

Vrienden en kennissen voelen zich op de een of andere manier geroepen om partij te kiezen. Waarom? Geen idee!

Enfin we hebben allemaal in onze omgeving of zelf voorbeelden gezien of meegemaakt. Langzaam maar zeker worden de verstrekkende gevolgen ook steeds zichtbaarder, het aantal alleenstaanden neemt met de dag toe net als de eenzaamheid.

window-111126_1280

Natuurlijk er is tegenwoordig internet en ontelbare bedrijven en bedrijfjes halen hun inkomsten uit het samenbrengen van mensen. Ouderwets misschien maar ik heb er nooit in geloofd, gevoelens kun je niet afdwingen (maar dat is mijn persoonlijke mening).

Het gekke is dat de rest van de markt niet inspringt op de toegenomen eenpersoons huishoudens, de woningmarkt laat het volledig liggen, supermarkten gaan uit van twee personen, probeer bijvoorbeeld maar eens 1 tartaartje te kopen! En hoe kleiner de hoeveelheid die je koopt hoe duurder het is, koop je 500 gr. aardbeien dan betaal je bijvoorbeeld € 3,00, koop je een bakje van 250 gr. dan ben je ineens € 2,00 kwijt (fantasie bedragen natuurlijk maar het is ook maar een voorbeeldje hè).

Is dit stukje nou een pleidooi voor koppels om koste wat kost bij elkaar te blijven? Nee hoor zeker niet, ook ondergetekende heeft een aantal jaren geleden zijn huwelijk beëindigd omdat zijn limiet bereikt was, dat is niet stoer of zo maar er kan nu eenmaal een punt komen dat het in alle redelijkheid niet langer een optie is om door te gaan. Maar ook een rationele beslissing heeft vergaande consequenties, veel verder dan je in eerste instantie kunt bedenken. Spijt? Nee zeker niet, het was onontkoombaar geworden, maar achterom kijkend kan ik niet anders dan concluderen dat als ik het over mocht doen ik een aantal dingen bij de afhandeling heel anders geregeld had. Het is echter zinloos daarover na te denken, gedane zaken nemen geen keer.

Ja onze maatschappij verandert, en dat moet natuurlijk ook maar lang niet iedere verandering is per definitie een verbetering.

En nee mijn (deels persoonlijke) stukje is niet bedoeld als aanklacht of om aan te geven dat vroeger alles beter zou zijn geweest, zeker niet. Maar met al ons (terechte) gemopper over de ons opgedrongen en totaal mislukte multiculturele samenleving vergeten we maar al te makkelijk dat los daarvan  de autochtone bevolking ontwikkelingen laat zien waar je niet onverdeeld happy van wordt.

Eén van die negatieve ontwikkelingen is dat mensen er steeds vaker niet van doordrongen zijn dat relaties waard zijn ervoor te vechten.

old-450742_1280

 

Doe mee met 8.088 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (468 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

8 Comments on Relaties anno 2000

 1. Komt allemaal omdat we onze vrouwen niet meer de touwtyfus mogen slaan als ze eens geen zin hebben om omgeploegd te worden als een akker.

  Zoek het betreffende koranvers zelf maar even op.

  Liked by 2 people

 2. Klopt, want zegt de Wijze niet: …en de Hoer, Zij ploegde voort…

  Liked by 1 persoon

 3. Inderdaad dit is een gevolg van onze neoliberale samenleving waar iduvidualisme de norm is .
  wat betreft andere culturen deze hebben ook hun relatieproblemen maar die worden weggevaagd Door hun godsdienst zoals hier enkele decennia geleden

  Liked by 1 persoon

 4. ja ja ik moet ook elk avond weer uitkijken dat ik niet door me vrouw en me drie mini heksen (laat ze het maar niet lezen lol) het ziekenhuis in geholpen ga worden, Ze proberen van alles ze springen me een hernia, ‘zingen’ me oren aan gord en wat ik allemaal te eten krijg lijkt me duidelijk vergiftigingspogingen. Maar ben der nog steeds en mijn wraak is nog steeds zoet….

  Liked by 1 persoon

 5. Republikein // september 29, 2016 om 00:13 //

  Het staat in de sterren.

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: