Nieuw

Een geërfde cultuur van haat

Door: Tharwa Boulifi

 • “Ik haat christenen en joden. Ik weet niet waarom. Ik heb geen evidente reden hen te haten, maar mijn moeder praat altijd slecht over ze. Zij haat hen ook, en ik daarom ook, denk ik. Mijn moeder zei altijd dat moslims Allah’s favoriete mensen zijn.” — F., een 15-jarig Tunesisch meisje.
 • “Ze zei dat niet-moslims het verdienen te sterven, dat wij geen medelijden moeten tonen. Ze zullen toch wel in de hel branden.” — M., een 16-jarige Tunesisch jongetje.
 • Mensen die niet lezen zijn geneigd dingen te vrezen die ze niet kennen, en deze angst kan omslaan in wantrouwen, agressie en haat. Deze mensen moeten de leegte vullen om hun ongemak te verwijderen, dus grijpen zij naar terrorisme om hun leven van een doel te voorzien: het verdedigen van de islam.
 • Aangezien de meeste Tunesiërs niet lezen, kijken ze veel TV. “Na het zien van Het Harem van de Sultan” wilde ik een van de Sultans concubines zijn, en leven in de tijd van het Ottomaanse rijk; ik wilde net als hen zijn,zei een 14-jarige Tunesisch meisje.

Een studie door PEW die in 2013 verscheen, getiteld The World’s Muslims, Religion, Politics and Society, verkende de opvattingen en meningen van moslims wereldwijd, over religie en diens invloed op politiek, ethiek en wetenschap.

Een steekproef van 1450 Tunesische moslims uit alle 24 de districten werden tussen november en december 2011 geïnterviewd. Volgens de studie bevindt 50% van de Tunesische bevolking zich in een conflict tussen hun religie en de moderne wereld. Volgens het rapport vindt 32% echtscheidingen onethisch — het hoogste in de Arabische en islamitische wereld — vergeleken met 8% in Egypte, 5% in Libanon en 3% in Jordanië. Ondanks dat 46% van de respondenten aangaf dat religie compatibel met de moderne wereld was, wees de studie uit dat de Tunesische bevolking meer geneigd is individuele keuzevrijheid voor te staan — waarbij 89% sympathiek stond tegenover het dragen ven een niqaab.

Evenzo vonden een VN-studie en een studie door de Quilliam Foundation uit 2014, datTunesische terroristen het grootste aantal (3,800) buitenlandse strijders in Syrië en Irak zijn. Syrische autoriteiten bevestigde dat het totale aantal Tunesische terroristen met meer dan 10.000, van de in totaal 48.000.

Wat zijn de hoofdredenen voor Tunesië’s hoge terrorisme-cijfers?

Religies zijn over het algemeen dubbelzijdig: ze dragen, middels hun ethische regeld bij aan de oplossingen van veel sociale problemen door het vestigen van veiligheid. Er wordt vanuit gegaan dat de meerderheid geen misdaden begaat omdat ze de straf van god vrezen. Ook kan religie een psychologische zekerheid en stabiliteit bewerkstelligen, door de overtuiging dat er een onbegrensde goedheid over hen waakt.

Aan de andere kant misinterpreteren veel mensen een religie — soms expres, soms niet — en veroorzaken ze hiermee conflicten tussen etniciteiten en religies, zoals het conflict tussen joden en moslims. Religies worden derhalve gebruikt voor het oproepen tot geweld, haat en oorlog — net zoals ISIS dit doet.

De meerderheid van jihadisten wordt vanaf een vroege leeftijd geïndoctrineerd door televisieprogramma’s. Een Arabisch programma bijvoorbeeld, Spacetoon, had een vrouwelijk personage genaamd Fulla. Het programma schildert haar meestal af als een devoot persoon met hijaab — een beeld dat veel invloed heeft op kinderen, zoals de 15-jarige Y. uitlegt:

“Toen ik jonger was, zo’n zeven tot acht jaar oud, keek ik naar Fulla en vroeg ik mijn moeder haar hijab zoals haar te dragen, aangezien dit was hoe ik dacht dat een vrouw zich hoorde te kleden. Ik ging de hijab hierna ook proberen te dragen, en ik vroeg mijn moeder of ik deze voortaan mocht dragen.

“Kinderopvangcentra spelen ook een grote rol in het beïnvloeden van kinderen. De leraren vertelden ons over hoe we gestraft zouden worden na de dood, hoe we zouden branden als we ons niet gedroegen. Ik werd zo bang dat ik mij deze dingen voor ging stellen in mijn hoofd,” zei een 15-jarige jongen.

Tunesische scholen doceren religieuze educatie vanaf groep 1, om kinderen te helpen bij het ontdekken van de fundamenten van hun religie.

“Ik keek soms af bij de religieuze examens aan het eind van elk semester,” zei een 15-jarig meisje.

“Ik deed dit niet omdat ik lui was, maar omdat we slechts een uur les in theologie hadden, waarbij de leraar ons secties uit de Koran en Hadith gaf om uit ons hoofd te leren. We begrepen niets van de les, sommigen leerden het gewoon uit hun hoofd zonder te weten wat de woorden betekenden. Andere keken gewoon af omdat ze niets konden leren dat ze niet begrepen. Het probleem is dat de school ons niet de gelegenheid gaf andere religies te ontdekken, aangezien en christenen door de meeste moslims als afvalligen worden gezien.”

Bron:

https://nl.gatestoneinstitute.org/8986/tunesie-cultuur-haat

Doe mee met 8.227 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (4136 Articles)
Ook ik was ooit een man gevangen in een vrouwenlichaam... en toen werd ik geboren.

3 Comments on Een geërfde cultuur van haat

 1. Disney heeft een kostuum voor Halloween uit de webshop gezet. Het gaat om een pak van Maui, het personage uit de film Moana. Mensen klaagden eerder deze week al over het racistische gehalte ervan.

  https://www.powned.tv/artikel/disney-haalt-racistisch-kostuum-uit-de-handel

  Like

 2. Republikein // september 22, 2016 om 09:41 //

  Oh, weet ik veel.

  ‘Desnoods Neelie Kroes pensioen afpakken’

  SP-Europarlementariër Dennis de Jong, mede-voorzitter van de commissie Transparantie, wil bekijken of het pensioen van oud-eurocommissaris Neelie Kroes kan worden ingetrokken.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: