Nieuw

Nieuw type kernreactor in de VS. Gesmolten zoutreactor

Ergens rond 2025 krijgt de VS voor het eerst een geheel nieuw type kernreactor, de Integral Molten Salt Reactor van Terrestrial Energy. Afgelopen week meldde het Amerikaanse ministerie van Energie bereid te zijn daarvoor een lening van 800 tot 1200 miljoen dollar te verstrekken.

Het verse nieuws werd voor het eerst publiekelijk toegelicht door CEO Simon Irish van Terrestrial Energy tijdens een bijeenkomst in Delft afgelopen vrijdag. De uitnodiging om te spreken op een bijeenkomst van de Stichting Thorium MSR liep al langer. Deze Nederlandse organisatie propageert dit nieuwe type kernreactor.

Voor Irish betekent het vooruitzicht om in aanmerking te komen voor de lening de mogelijkheid om ‘zo snel als mogelijk’ de eerste commerciële versie te bouwen van zijn nieuwe type kernreactor, de Integral Molten Salt Reactor. Irish maakte duidelijk dat in het ontwerp verschillende keuzes zijn gemaakt om zo’n snelle introductie haalbaar te laten zijn. Daarbij gaat het vooral om de strenge nucleaire veiligheidseisen waaraan dit nieuwe type reactor moet voldoen, en de daarvoor te doorlopen procedures.

De ingenieur >>

Doe mee met 8.344 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7173 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

4 Comments on Nieuw type kernreactor in de VS. Gesmolten zoutreactor

 1. Het verhaal gelezen maar het veroorzaakt bij mij geen enkel enthousiasme. Kan aan mij liggen. Voor mijn leken-oog ziet het er nog gevaarlijker uit dan de vaste uraniumstaven-koelwater reactoren van nu.

  Waarom maken ze geen werk van een zonnencellen-waterstof-economie?
  En wanneer komt die kernfusie nou eens van de grond?

  De tijd raakt op. Terwijl we beuzelen met windmolens en bio-energie. Puur om linkse politici te gerieven.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // september 20, 2016 om 23:36 //

  Heb het artikel gelezen maar ik moet bekennen dat het mij boven de pet gaat alhoewel ik alles dat de windmolens overbodig zou kunnen maken toejuich.

  Like

 3. @iemand // september 21, 2016 om 11:19 //
  Nee. India bouwt thorium reactoren. Misschien een beter (en in elk geval meer revolutionair) idee dan de reactoren in het artikel beschreven die gewoon op verrijkt uranium draaien. Alleen is de uranium (als fluoride) dan opgelost in het koelmiddel: een gesmolten fluorzout.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: