Nieuw

Ataturk, Mustafa Kemal. Einduitvoerder van de Armeense Genocide

(Door: Rouben Paul Adalian. Vertaling: Fubar)

Mustafa Kemal Ataturk (1881-1938) was de stichter van van de Republiek Turkije en de afmaker van de Armeense Genocide. Kemal was een officier in het Turkse leger en zijn verdediging van Gallipoli (1) in 1915-1916 maakte een einde aan de campagne van de geallieerden om via de Dardanellen snel het Ottomaanse Rijk te elimineren van de Eerste Wereldoorlog. Een aanhanger van het Comité voor Eenheid en Vooruitgang (CUP), hield die zich afzijdig van de politiek (2) tot die in 1919 de Turkse Nationale Beweging organiseerde om de geallieerden te verdrijven die strategische delen van het land bezet hielden na de (Turkse) nederlaag. Kemal vestigde zijn hoofdkwartier in Ankara, verleende amnestie aan CUP leden die zich bij zijn Beweging voegden, en hergroepeerde de resten van het Ottomaanse leger en irreguliere eenheden onder zijn centrale commando.

Kemal dirigeerde zijn troepen eerst tegen de Fransen in Cilicia met fatale gevolgen voor de Armeniërs daar (3). Aangemoedigd door de geallieerden en met beloftes van bescherming, waren de meeste overlevende Armeniërs teruggekeerd naar hun thuissteden in Cilicia in 1919. De aanval door Kemalisten op de stad Marash in januari 1920, die vergezeld ging van een grootschalige massaslachting van de Armeniërs, betekende het begin van het einde voor de restanten van de Armeense bevolking. De Armeniërs van Hajen (Hadjin) boden zeven maanden lang weerstand gedurende een laatste wanhopige strijd om tegen oktober 1920 gereduceerd te zijn tot minder dan vijfhonderd strijders die vluchtten uit een totaal door de belegerende Turken afgebrande stad. Toen de Fransen in oktober 1921 formeel akkoord gingen om Cilicia te evacueren, betekende dit debacle een tweede deportatie voor de Armeniërs van de regio. In de tussentijd, waren de Turkse Nationalistische strijdkrachten ten oorlog getrokken tegen de Republiek Armenië. Met geheime instructies van de regering in Ankara om voort te gaan met de fysieke eliminatie van Armenië, legde General Kiazim Karabekir (4) beslag op de helft van het Armeense territorium in november 1920, terwijl eenheden van het Rode Leger de overgebleven delen Sovjetiseerden. En weer werd de Armeense bevolking verdreven met de punt van het zwaard en leed zware verliezen toen de stad Kars en de omliggende regio geannexeerd werd door Turkije.

Het laatste hoofdstuk van de Armeniërs in Anatolië werd geschreven in Smyrna (Izmir) toen Kemalistische troepen het Griekse leger verpletterden en de stad binnentrokken in september 1920. Kort daarna begon een brand in de Armeense buurt die de hele christelijke wijk verteerde en de burgerbevolking richting de kust dreef waarvandaan ze in ballingschap vaarden, beroofd van al hun bezittingen (5). Met deze exodus van het vasteland completeerde Mustafa Kemal wat Talaat en Enver gestart waren in 1915, de uitroeiing van de Armeense bevolking van Anatolië en de beëindiging van de Armeense politieke aspiraties op de Kaukasus. Met het verdrijven van de Grieken, was de Turkificatie en de islamisering van Klein-Azië bijna compleet.

Na de restauratie van de soevereiniteit over Anatolië, richtte Kemal zijn aandacht op het moderniseren van het land. Aangewezen als president van de nieuw uitgeroepen Republiek Turkije in 1923, begon hij een grondig proces van verwestersing terwijl hij ondertussen een seculiere Turkse nationale identiteit promootte. Deze poging werd belichaamd door het aannemen van het Latijnse alfabet voor de moderne Turkse taal. In 1934, gaf de Turkse Nationale Assemblee (6) hem de bijnaam Ataturk, Vader der Turken, als eerbetoon voor zijn unieke bijdrage aan het smeden van het moderne Turkije. Met een oog op zijn toekomstige nalatenschap, stichtte Kemal in 1931 de Turkse Historische Sociëteit, die de opdracht kreeg te waken over de officiële geschiedenis van de staat. In 1936 begon Kemal druk uit te oefenen op Frankrijk om de ‘Sanjak van Alexandretta’, of Iskenderun, een district aan de Middellandse Zee onder Franse administratieve heerschappij op te geven, onder wiens bewoners 23.000 Armeniërs. Meer bezig met de verslechterende situatie in Europa, gaf Frankrijk op toen Turkije in 1938 troepen stuurde. Kemal stierf in dat jaar dat die de voorbereidingen getroffen had voor de annexatie van het district. Zijn actie legde de grondslag voor de laatste exodus van de Armeniërs uit Turkije in 1939 toen de meesten kozen voor het Franse aanbod om te evacueren naar Syrië en Libanon in plaats van weer het risico te open van een ‘Turkse behandeling’.

Originele artikel: http://www.armenian-genocide.org/kemal.html

 

1- kaart

01

1- toen zat die dus aan de andere kant van Turkije dan waar op dat moment de Armeense Genocide plaatsvond en aan dit deel van de Armeense Genocide nam die niet deel.

2- niet helemaal, maar dat komt later nog wel ter sprake.

3 – Hier staat de geschiedenis van Armenië weergegeven in 7 kaarten, en ook Cilicia:

https://fenixx.org/2016/04/24/de-armeense-kwestie-een-verhaal-in-zeven-kaarten/

4- General Kiazim Karabekir, die kennen we nog uit het vorige stuk over Kemal: https://fenixx.org/2016/04/26/ataturk-de-weg-naar-het-dictatorschap/

5- Lang niet allemaal konden ze vluchten. Velen werden op de kades vermoord, terwijl er geallieerde marineschepen in de haven lagen en toekeken. In wanhoop probeerden sommigen langs de ankerkettingen de schepen op te klimmen, maar werden er af geslagen en geschopt. Misschien komt dat verhaal later ook nog wel langs in deze serie, maar dat kan ik niet precies voorspellen.

6- waar die inmiddels zelf de baas van was.

Zie ook: https://fenixx.org/?s=Ataturk

En mijn archiefje over Ataturk >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.158 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10113 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

3 Comments on Ataturk, Mustafa Kemal. Einduitvoerder van de Armeense Genocide

 1. Op de keper beschouwd zijn de Duitsers, vergeleken bij de Turken, kleine jongens wat volkenmoord betreft.
  En met deze nationalistische religieuze fanaten doet de EU zaken.

  Liked by 1 persoon

 2. trebor2110 // april 27, 2016 om 14:32 //

  Veel aangifte Erdogan-komiek
  MAINZ – Justitie in het Duitse Mainz heeft honderden aangiften binnengekregen tegen de tv-komiek Jan Böhmermann vanwege diens gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij noemde de bewindsman daarin onder andere een geitenneuker.

  Veel aangifte komiek-Erdogan
  Justitie in het Duitse Mainz heeft honderden aangiften binnengekregen tegen de tv-komiek
  de Turkse president en geitenneuker Recep Tayyip Erdogan

  Like

 3. Kazim karabekir Atatürk // september 7, 2018 om 10:22 //

  @Bert over juilllie eigen wandaden hebben jullie het nooit. Uitmoorden van de Indianen, genicide op de Indiërs, slavernij, kruistochten etc etc. De europeanen bereiden zich voor op nieuwe holocaust op hun gastarbeiders.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s