Nieuw

Terugblik

Vandaag wil ik u eens meenemen met een terugblik.

Het werd eigenlijk veroorzaakt door de rubriek “A blast from the past” waarin een wat ouder artikel van mij stond. Eigenlijk was ik het bewuste artikel alweer vergeten en uit nieuwsgierigheid naar mijn eigen gedachtekronkels las ik het nog eens terug en het moet gezegd dat viel niet eens tegen. Nee rustig maar, ik zit niet te vissen naar complimenten maar het zette me wel aan het denken.

Ooit ben ik net als de meesten hier begonnen met reageren op artikelen van anderen, in het begin op Artikel7 onder de nickname Charles de Gaulle. In het begin nog terughoudend en bevreesd dat ik anderen op de tenen zou trappen maar langzaam aan liet ik mijn mening steeds duidelijker horen. Groot was mijn verbazing toen Marcel Wiersma bij velen nog wel bekend onder zijn pseudoniem Piet Klont mij vroeg om te overwegen zelf artikelen te gaan schrijven.

Schrijven? Moi?? Hoe kwam hij op het idee! Maar geleidelijk aan kwamen er meer die probeerden mij een zetje te geven tot het schrijven van artikeltjes. Op zeker moment ontstond er grote onenigheid op Artikel7  en ging uiteindelijk de site ter ziele.

Niet getreurd, mede dankzij Piet Klont keek ik een paar keer op DVC, eerst vond ik er niet heel veel aan, ik vond het bij tijd en wijle een beetje elitair. Maar gaandeweg begon ik me er toch een beetje thuis te voelen, niet in het minst omdat er meer reageerders van Artikel7 daar een nieuw onderkomen hadden gevonden en er werd aardig wat afgediscussieerd met veelvuldige reageerders uit die periode, Tiny bijvoorbeeld en Toetssteen en Piet Klont, ik noem er zomaar een paar die me te binnen schieten.

Op zeker moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een artikeltje geschreven en het doorgestuurd naar de redactie. Ik had er echt op zitten zweten, dingen weer weggehaald en veranderd, daarna weer herschreven maar uiteindelijk dacht ik dat het er zo wel mee door kon. Mijn stukje werd geplaatst en enthousiast onthaald met veel reacties van lezers. Om maar gewoon eerlijk te zijn, juist die reacties zijn de grote stimulans geweest om door te gaan, niet zozeer omdat ik bijval voor mijn ideeën wilde maar juist door de andere zienswijze van anderen, of zo u wilt een andere invalshoek.

Wat ik nog altijd een raar fenomeen vind is dat het ene stukje veel losmaakt en het andere niet of bijna niets, raar omdat het niks zegt over de kwaliteit van het stukje, artikeltjes die ik zelf maar zo zo vond staan soms volop in de belangstelling en andere die in mijn ogen veel beter zijn juist niet.

Nou ja de rest is geschiedenis, reageerders kwamen en gingen, soms vanwege verbale onenigheid, soms om onbekende reden, maar los van de min of meer vaste reageerders zijn er ook velen die alleen maar lezen en er verder het zwijgen toe doen.

Dat laatste vind ik jammer en die mensen zou ik willen vragen, of zo u wilt uitnodigen om ook eens hun mening te laten horen, verzin een nickname en probeer eens onder woorden te brengen wat u over een bepaald onderwerp denkt, misschien zijn anderen het met u eens, of juist niet dat maakt niet uit, u zult zien dat het u helpt om uw mening aan te scherpen of te veranderen, soms krijgt u bijval soms ook tegengas.

hand-299675_1280

Nee, ik geef geen garantie dat u er plezier in gaat krijgen om al schrijvende de degens te kruisen maar bedenk maar dat u er op elk gewenst moment ook mee kunt stoppen.

En zoals een groot voetballer ooit zei; “Niet geschoten is altijd mis”.

En bedenk dat de schrijvers op Fenixx niet pretenderen de nieuwe Theo van Gogh, Theodoor Holman of Ebru Umar te zijn maar het schrijven als een al dan niet uit de hand gelopen hobby zien. We verdienen er geen geld mee, we hebben allemaal zo onze eigen reden voor om onze stukjes te schrijven en ik denk dat ik veilig kan stellen dat we juist benieuwd zijn naar feedback van onze lezers/lezeressen.

Doe mee met 8.454 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

10 Comments on Terugblik

 1. “Wat ik nog altijd een raar fenomeen vind is dat het ene stukje veel losmaakt en het andere niet of bijna niets”

  Dat verschijnsel herken ik. Er valt werkelijk geen touw aan vast te knopen hoe een artikeltje bij het lezerspubliek ‘gaat’. Ik heb wel is uren zitten ploeteren met een vertaling van een lang Zweeds artikel waarvan ik dacht dat het groot nieuws was en een nieuw gezichtspunt voor de lezers was. Al die moeite haalt nauwelijks een paar honderd hits en belandt onderin de la. Niemand geeft een fuck. En als ik dan iets vertaal of schrijf waarvan ik zelf niet zo van onder de indruk ben gaat het massaal viraal en scoort meer dan 100 000 unieke lezers in de statistieken. Dan krab ik me altijd aan het achterhoofd en vraag me af wat ik verkeerd of goed doe.

  Like

 2. “mede dankzij Piet Klont keek ik een paar keer op DVC, eerst vond ik er niet heel veel aan, ik vond het bij tijd en wijle een beetje elitair”

  Totdat rommel er zich mee begon te bemoeien. Sinds die tijd is het er stukken beter op geworden, dikdoenerig geposeerd Filantroop is ergens dood, lang leven de nieuwe beweging.

  Like

 3. En rommel had het nog aangekondigd. (jaja, ik bewaar wel eens wat, om het dan drie jaar later uit de kast te trekken):

   

  rommel

   

  2a

   

  Like

 4. Zo zie je maar weer. Zelfs ik ben in staat een doel te verwerkelijken. Hoewel ik niet echt kan zeggen dat ik deze keer er werkelijk gelukkig mee ben.

  Like

 5. Tijl, ik lees je stukken en die van Rommel, Fub, D.G. en Bolo en ik heb grote waardering.
  Maar ik weet geen zinnige reactie meer te plaatsen.
  Een algeheel gevoel van moedeloosheid.

  Vanavond keek ik naar Tegenlicht, een documentaire over volk en macht.
  Twee mensen werden geïnterviewd , een Duitse socioloog en Varoufakis, ex-minister
  van Financiën in Griekenland.
  Deze twee heren wisten exact de vinger te leggen achter de problemen binnen de
  EU en die vervloekte euro.
  Merkel, die weer 86 miljard aan de Grieken heeft toegezegd, dat rechtstreeks naar
  de Frankfurtse-en Parijse bank wordt overgemaakt
  Terwijl de schulden van de Grieken moeten worden weggescholden en de Gezondheidszorg
  uit het slob moet worden gehaald
  Goedkoper dan die 86 miljard.

  We worden zo ongelooflijk bedonderd, zo ook met de a.s. gekorte pensioenen van een
  aantal pensioenfondsen. Niet omdat de dekking zo laag is en het rendement onvoldoende,
  maar op bevel van de EU en Brussel.

  Er valt niet meer tegenop te schrijven en te reageren, we all go down. Together.

  Liked by 1 persoon

 6. II vind het wel spannend. Je kan veel zeggen, maar niet dat dit leven saai is.

  Like

 7. Praten is zinloos. Wat wij nodig hebben is aktie.

  Like

 8. Overigens is ‘een paar honderd hits’ nog steeds een riant lezerspubliek. Niet de massamedia die je hoopt dat deze site is, maar ook niet ‘niets’. Je preekt toch voor een zaaltje met drie, vier, vijfhonderd mensen.

  En wat ook telt: welke mensen. Ik durf te stellen dat tussen die paar honderd mensen behoorlijk wat avant-gardisten zitten. Het sijpelt wel degelijk door tot EJ en GS. Ik lees soms dingen op GS die letterlijk uit stukken van fenixx komen.

  Wat ook aangehaald moet worden is het fenomeen dat als alles in orde is: niemand wat zegt. Pas, als iemand iets ziet wat hem niet bevalt, trekt iemand zijn mond open. Resultaat is, aan de ene kant, dat communicatie bijna altijd negatief is, en dat geennieuwsgoednieuws is.

  Wat moet je zeggen als je het helemaal eens bent met een stuk? ‘hear hear!’ ofzo?

  En dingen als ‘liken’ zijn ook gevaarlijk. Dat blijkt ook weer uit het verhaal rondom Ebru: zo sta je je mening te geven op facebook/twitter, zo zit je in een buitenlandse gevangenis vanwege een foutgeplaatste… LIKE. Mensen zijn wel wijzer als linken op facebook en twitter etc naar deze site, met het liken van radicale reacties, met het geven van radicale REACTIES. Mensen laten het achterste van hun tong niet meer zien.

  Voor je het weet staat de hermandad op je stoep. En dat gebeurt! Dat weten jullie. Wat moet je dan doen? Gewoon blijven praten? Terwijl als je zegt wat je denkt de politie langskomt? Als wat je wilt zeggen ingaat tegen de wetten van de bovenonsgestelden? Kan je beter zwijgen. En gewoon doen.

  De tijd van praten is een beetje voorbij. De islam is coming. Links blijft ze helpen. En we zinken langzaam de diepte in. Tenzij we iets DOEN. Iets anders, dan PRATEN. Zelfs als we een referendum organiseren worden we nog genaaid. Wat moet het volk nog meer dan.

  Blijven praten, tot we een ons wegen? De mensen zijn uitgepraat. Het probleem is niet dat het volk niet praat: het probleem is, dat de elite niet luistert. En wie niet wil luisteren moet maar voelen.

  The revolution will not be televised.

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // april 25, 2016 om 11:57 //

  Ik zou het zo graag oneens met je zijn @iemand en je willen vertellen dat je zwartgallig bent in je laatste alinea maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik een heel eind met je meega.
  Het ziet er niet goed uit, Nederland heeft in Wilders 1 politicus die het aan zou kunnen maar die zit gevangen in een cordon sanitaire en de €U blinkt alleen maar uit in incompetentie en een chronisch gebrek aan een charismatische leider die de touwtjes in handen durft te nemen.
  Actie? Ik zie het voorlopig nog niet gebeuren, als je ziet dat Pegida bijvoorbeeld nog steeds niet meer dan enkele honderden mensen op de been weet te brengen, dat zouden er duizenden moeten zijn willen ze een keer serieus genomen worden, te velen laten zich denk ik afschrikken door de constante dreiging van AFA en Antifa.

  Like

 10. Taljaard // april 27, 2016 om 18:26 //

  @Tijl
  Wacht maar tot na 17 mei volgend jaar.
  Dan staat Nederland net zo’n politieke aardverschuiving te wachten als Oostenrijk en Polen.
  Natuurlijk zullen veel mossels en linksen dat niet accepteren en krijgen wij stevige rellen op de straten van de Randstad, waarbij er waarschijnlijk ook wel een paar doden zullen vallen.
  Dat zal alleen maar tot gevolg hebben dat de rijen zich tegen dat schorem zullen sluiten.
  Het eind van het verhaal zal zijn dat de meeste mossels eieren voor hun geld zullen kiezen en zich aan de nieuwe situatie aan zullen passen, terwijl de radicalen zullen emigreren, of tot emigratie zullen worden gedwongen.
  Uit de EU zie ik NL nog niet zo snel gaan, maar het regeringsbeleid zal dan wel veel overeenkomsten gaan vertonen met dat van Hongarije, Tsjechie, Polen en Oostenrijk en de houding ten opzichte van Brussel zal kritischer en meer onafhankelijk worden.

  En dat cordon sanitaire werkt alleen maar wanneer politieke partijen, die elkaars finale tegenpolen zijn, bereid zijn tot samenwerking en vooraf, dus nog voor de verkiezingen, regeringsakkoorden met elkaar zullen opstellen.
  Acht sommigen er toe in staat, maar de kiezers van GL en SP zullen het niet slikken dat het partijkader het van te voren op een akkoordje gaat gooien met de VVD. De kiezers van het CDA, de CU en de SGP zie ik ook niet nog juichen wanneer ze in Den Haag willen samenwerken met D’66. En bij de PvdA hebben ze het al geleerd wat er gebeurt wanneer je in een coalitie treedt met je ideologische tegenpool.

  Kortom, wanneer de PVV de grootste partij wordt zal men er niet omheen kunnen, op straffe van electorale zelfmoord. De leden en de stemmers van het CDA zijn helemaal niet zo islamofiel als het partijkader. En dat geldt, in sterkere mate, ook voor de leden en stemmers van de VVD. En de PvdA zal nauwelijks meer mee spelen, maar zich in de eerste plaats bezinnen op de ramp die hen is overkomen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: