Nieuw

Op bezoek bij Meester van der Laan

Laatst was ik op bezoek bij Meester van der Laan. Meester van der Laan is een beroemde schoolmeester en ik mocht me gelukkig prijzen zijn werkwijze op zijn uitnodiging van dichtbij te mogen bekijken.

Op het afgesproken tijdstip stapte ik zijn lokaal binnen, waar hij me hartelijk begroette. We moesten daarbij wel wat hard praten, want het was in de groep een rumoer van jewelste.

Meester van der Laan“Welkom”, riep hij en wees naar de klas. “Dit zijn mijn kindertjes, die ik mag sturen en besturen. Je mag me ook wel Vader van der Laan noemen. Jongens en meisjes… wees eens even stil”
Zijn woorden hadden geen effect op de kinderen die deden wat ze zelf wilden. Hoe harder Meester van der Laan riep dat ze even stil moesten zijn, hoe meer het rumoer toenam. Maar met een knipoog naar mij reikte hij naar zijn tas en haalde daar een donderslag uit. Hij haalde een aansteker uit zijn zak, stak de lont aan en gooide het vuurwerk de klas in, waar het met een harde knal ontplofte.

Lijkbleek zaten de kinderen nu stil in hun banken en was het doodstil in de klas, op het zachte gekerm na van het meisje dat het dichtst bij de ontploffing zat en over haar pijnlijke enkel wreef. Meester van der Laan begon daarop een  lofzang over zijn lesmethodiekologie te houden, doorspekt met termen als ‘vrijheid’, ‘de boel bij mekaar houden’, ‘dat moeten we met zijn allen niet willen’ en meer mooie woorden, maar na enkele minuten  werd hij onderbroken door een jongetje dat zijn vinger opstak en bedeesd “Meester van der Laan!” riep.

Verstoord keek Vader van der Laan het jongetje aan.
“Ja wat is er, Gerrie?”
“Meester, zou ik wat mogen zeggen?”
De meester wierp een snelle blik op mij. “Ja natuurlijk Gerrie. Op deze school heeft iedereen het recht om te zeggen wat hij of zij wil. Dat staat in de statuten. Maar ik wil dan wel dat je op de gang gaat staan, anders verstoor je de les die ik aan het geven ben.”
“Maar meester, op de gang hoort niemand me”.
“Gerrie, niemand interesseert zich ook voor….” de meester onderbrak zichzelf en wierp me weer een blik toe “Nou vooruit, zeg wat je te zeggen hebt, maar graag wel binnen 2 minuten. Even wachten nog.” Meester van der Laan keek naar een jongen aan de linkerkant van de klas en riep: “Dirk!”
De aangesprokene schrok op uit zijn halfslaap. “Ja Meester?”
“Let je even op? Gerrie gaat wat zeggen. Gerrie, ga je gang.”
“”Ja Meester van der Laan. Dank u wel Meester” zei Gerrie. “Ik zou willen zeggen dat ik vind dat…..”

Maar op moment stond Dirk op op en begon naar Gerrie te blèren, te schelden en te joelen. Gerrie probeerde zijn verhaal te houden en begon om erboven uit te komen ook harder te praten, maar Dirk schreeuwde daarop nog harder en begon propjes papier, potloden en gummetjes naar Gerrie te gooien, ondertussen de vreselijkste scheldwoorden spuiend.

Meester van der Laan keek ondertussen rustig op zijn horloge. Toen de twee minuten blijkbaar verstreken waren, pakte hij een lineaal van zijn bureau, liep naar Gerrie en gaf hem een paar een paar kletsen op de bovenarmen en benen.
“Nablijven en strafregels schrijven” riep hij roodaangelopen naar de kermende jongen

Verbaasd vroeg ik de Meester: “Maar dat is toch niet eerlijk? Dirk schreeuwde overal doorheen….”
“Het is juist heel eerlijk” antwoordde Meester. “Dirk  heeft net zo goed vrijheid van meningsuiting als Gerrie en heeft van mij geen toestemming nodig om ook zijn mening kenbaar te maken waar en wanneer hij maar wil. Dat staat in de statuten van de school. Gerrie echter had kunnen weten dat wat hij ging zeggen voor geschreeuw zou zorgen, daarom raadde ik hem aan om op de gang te gaan staan. Doordat hij dat niet deed, is hij degene die deze chaos veroorzaakte, begrijpt u?”
“En Dirk dan? Waarom krijgt hij geen straf?”
“Dirk heeft niets anders gedaan dan vrijelijk zijn mening uiten. Kijk, Dirk is de slechtste leerling van de klas. Hij is dus achtergesteld ofwel structureel uitgedaagd en een beetje zielig. Straf geven zou contraproductief werken op zijn ontwikkeling, dus geven we hem de beste cijfers en laten hem ontplooien in zijn mogelijkheden. Gerrie is echter de slimste leerling en daarom een wat naar en vervelend jongetje. Het is dan ook zaak om hem aan te pakken, kort te houden en als het kan te isoleren, dit om de andere leerlingen niet te kwetsen en te remmen in hun ontplooiïng”

Terwijl hij sprak, nam het rumoer in de klas weer toe, maar na een nieuwe donderslag keerde de rust terug en stelde Meester/Vader van der Laan voor om me naar de uitgang te begeleiden. Onderweg naar buiten, waar we vanuit de andere lokalen gedempte knallen, tikken en geschreeuw hoorden, kwamen we langs een lokaal waar het doodstil was. De kinderen zaten met opengesperde ogen stokstijf in hun banken te kijken naar de leraar die op het schoolbord aan het schrijven was.
“Hier is het helemaal stil” merkte ik op.
“Ah ja, dat is de klas van Meester van Aarsen. Hij heeft mijn lesmethode verder uitgewerkt en ik denk er hard over om zijn vernieuwingen over te nemen.  Hij heeft een tiental kinderen aangesteld als hoeders van de schoolstatuten, met name waar de vrijheid van meningsuiting beschermd wordt en die heeft hij linealen gegeven en verspreid door de klas neergezet. De eerste die zijn mond opendoet, krijgt nu een tik met een lineaal.”
“Maar dan zegt toch niemand meer wat?”
“Dat klopt. Maar dat is hun eigen keuze. We naaien hun lippen toch niet aan elkaar? Vreemd genoeg werkt de methode van Meester van Aarsen buitengewoon goed. Niemand klaagt meer. We sparen vuurwerk uit en zelfs de linealen hoeven we na een korte introductieperiode nog zelden te gebruiken.”
“Hm…. Ja…. En de openbare orde is veiliggesteld en de vrijheid van meningsuiting gegarandeerd, terwijl niemand elkaar nog in de rede valt of overschreeuwt, waardoor er ook geen ruzie kan ontstaan” vulde ik zijn woorden aan.”
“U heeft het goed begrepen”, zei Meester van der Laan. “Dank voor uw komst en misschien tot ziens.”

Na deze woorden namen we afscheid en verliet ik het schoolgebouw

___________________________

Nawoord van de schrijver:

Als u dit een leuk verhaal vond, nodig ik u van harte uit om op 6 februari naar Amsterdam te komen. Daar vindt een demonstratie plaats die door Burgemeester Van der Laan in goede banen geleid zal worden. (Oh, ook een Van der Laan. Toevallig zeg.) Ook en misschien juist degenen die het eigenlijk niet zo’n leuk verhaal vinden, zijn hierbij uitgenodigd.

 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.108 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

7 Comments on Op bezoek bij Meester van der Laan

 1. Ik zal hem ook wel een literair stukje schrijven !
  Als je ideetjes tekort komt ik heb er 1 geschreven op de Open Draad !

  Like

 2. D. G. Neree // januari 10, 2016 om 21:38 //

  Ik ben voor vandaag wel even klaar.

  Like

 3. @D.G.

  Ik vind het een heel leuk verhaal en bedankt voor de uitnodiging
  naar Amsterdam te komen op 6 februari a.s.
  Helaas zal ik daar niet bij aanwezig kunnen zijn.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // januari 10, 2016 om 22:56 //

  Heerlijk artikel, wat tevens eens te meer duidelijk maakt dat ik je gemist heb Neree.
  Dit smaakt naar meer, meer, meer!

  Like

 5. trebor2110 // januari 10, 2016 om 23:44 //

  Hij haalde een aansteker uit zijn zak, stak de lont aan en gooide het vuurwerk

  Verkeerd voorbeeld meester van der Laan , gebruik liever een sigaar of aansteeklont 🙂

  Like

 6. D. G. Neree // januari 11, 2016 om 00:58 //

  Meester van der Laan heeft ervoor geleerd en heeft vroeger dienst geweigerd. Dan mag je dat.

  Like

 7. D. G. Neree // januari 12, 2016 om 13:52 //

  Ooggetuigeverslag van PEGIDA-demonstratie in Keulen:
  http://batavirus.nl/2016/01/11/ooggetuigenverslag-geweld-bij-pegida-koln/

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s