Nieuw

Democratie is een lachertje

Enkele maanden geleden schreef ik u over de campagne GeenPeil en hoe er getracht werd een referendum in het leven te roepen die u en mij de kans geeft voor of tegen het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie (EU) te stemmen. U zult zich deze campagne ongetwijfeld nog herinneren en, wellicht nog belangrijker, de ongefundeerde kritiek en afschuw vanuit het medialandschap gericht op GeenPeil. Inmiddels is bekend dat het referendum op 6 april gaat plaatsvinden. Afgelopen vrijdag, op de eerste dag van het nieuwe jaar, is het associatieverdrag met Oekraïne officieel doch ondemocratisch in werking getreden. Alle lidstaten dienen vooraf het verdrag te hebben geratificeerd eer het van kracht kan gaan. Dankzij de succesvolle campagne van GeenPeil moet de Nederlandse Staat eerst de uitslag van het referendum afwachten en pas daarna kan een eventuele ratificatie worden gegeven. Desondanks heeft de EU afgekondigd dat het verdrag per 1 januari jl. in werking is getreden. Hiermee toont de EU maar eens te meer aan dat democratie ver te zoeken is. Het gaat echter principieel tegen de natuur van Curiales in om deze situatie te laten voor wat het is en daarom zullen wij ons in de komende maanden hard maken voor het vervolg van de campagne van GeenPeil. Wij zullen ons uiterste best doen om de Nederlandse burgerij te overtuigen van het feit dat Oekraïne in geen enkel opzicht voldoet aan de voorwaarden van een potentieel EU-lidmaatschap en wij hen derhalve ver buiten de deur dienen te houden.

De angst voor concrete instemming
In mijn laatste artikel over dit onderwerp gaf ik aan dat, hoewel er meer dan voldoende handtekeningen binnen zijn gehaald en het doel nu verwezenlijkt kan worden, het referendum zelf slechts van raadgevende aard zal zijn. Dit betekent feitelijk dat de uitslag, zelfs als er sprake is van een absolute meerderheid tegen het verdrag, van overheidswege genegeerd kan worden. Premier Mark Rutte is niet al te optimistisch en wil eerst zien of de kiesdrempel van 30% wordt bereikt. Aan de andere kant heeft Marit Maij namens de PvdA toegezegd dat de uitslag geaccepteerd wordt indien er sprake is van een absolute meerderheid en een opkomstpercentage van 30%. De 36 zetels van de PvdA scharen zich vanaf nu dus achter het groepje partijen die reeds hun steun hebben uitgesproken, te weten SP, CDA, PVV, CU, SGP, PvdD, VNL en 50PLUS. Een Kamermeerderheid van in totaal 89 zetels geeft hiermee aan het referendum te steunen en diens uitslag te respecteren.

En toch blijft Den Haag onduidelijke signalen afgeven als het gaat om het accepteren van een potentiële meerderheid. Hoewel Maij aanvankelijk stelt de uitslag op basis van de twee eerdergenoemde voorwaarden te accepteren, geeft zij tegelijkertijd aan dat het kabinet een eigen afweging moet maken voor wat betreft de ratificatie van het associatieverdrag. Maij kon geen garanties bieden of een absolute meerderheid en het vereiste opkomstpercentage het kabinet ervan weerhoudt het verdrag te bekrachtigen. Daarnaast is het niet onbelangrijk te onthouden dat ook de beslissing van de Senaat worden afgewacht voordat er definitief kan worden geconcludeerd dat het associatieverdrag van de baan is.

Curiales >>

Doe mee met 8.335 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7145 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

6 Comments on Democratie is een lachertje

 1. Gerrit Tienkamp // januari 6, 2016 om 02:07 //

  Dit is op Gerrit Tienkamp herblogden reageerde:

  Like

 2. Wat is de belofte van de pvda waard? Niets.

  Like

 3. Like

 4. Niet voor pvdaers, die blijven het Nederlandse volk bestelen.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/25025996/___PvdA_er_stal_van_gehandicapten___.html

  Like

 5. Zelfs gehandicapten zijn niet veilig voor de dieven van Swamsom.

  Like

 6. edjan // mei 3, 2016 om 10:57 //

  Democratie is een woord uit grootmoeders tijd. Zoiets als “Kwatta” (chocolade) of “Locomotief”(fiets).
  In onze tijd kan een dergelijk merk gekocht worden om op iets heel anders te plakken. “Democratie” is nu de merknaam voor een samenleving die in hoog tempo islamiseert en afglijdt naar een dictatuur naar turks voorbeeld.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Democratie is een lachertje | Rechtsaf doorzee

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: