Nieuw

Mijn ervaringen met de opvang van een ‘vluchteling’ in mijn huis

Een beetje achtergrond informatie: Annemieke (gefingeerde naam) is ernstig door haar man bedreigt, hij zou haar wel even afmaken, kapot schieten en haar kinderen en familie vermoorden, en zoekt daarom een poosje onderdak bij mij.

01

De deurbel gaat, en ik doe de deur open. Voor de deur staat een ontredderde Annemiek. Ze is zojuist ernstig door haar man Jaap (gefingeerde naam) bedreigt. Of ze even een poosje bij mij mag logeren omdat ze haar leven niet zeker is.

Uiteraard mag dat. Je laat een mens in nood namelijk niet aan zijn of haar lot over. Dus ik nodig haar vriendelijk binnen. Eenmaal op de bank gezeten vertelde ze het hele verhaal. Man Jaap is helemaal door het lint gegaan, hij was al een poosje bezig, en dreigde om haar, haar kinderen en de rest van de familie te vermoorden. En dat is de reden dat ze haar toevlucht zocht bij mij. Ze durft natuurlijk niet naar huis terug, dat spreekt voor zichzelf. Of ze bij mij mag logeren.

Natuurlijk vraag ik of de kinderen wel veilig zijn. Maar al snel blijkt dat ze Antje en Sjors (gefingeerde namen) bij haar man thuis heeft achtergelaten. Met verbijstering vraag ik of dat wel veilig is. Maar daar moet ik me geen zorgen over maken. Dat zit wel goed zegt Annemieke. Het laat me niet los. Maar Annemieke wil niet meer over de kinderen praten.

Uitvoerig vertelt ze over de vreselijke sfeer bij haar thuis. Hoe Jaap langzaam veranderde in een dictator en niet alleen haar, haar kinderen, haar familie maar ook haar buren begon te intimideren en te bedreigen. Hij had zelfs een vriend van de familie volledig total loss geslagen toen deze zich verzetten tegen zijn dictatoriale en agressieve gedrag. Toen Jaap al dreigend met messen en pistolen door het huis begon te banjeren heeft ze de poten genomen. Zo kon ze niet langer leven. Nogmaals vraag ik naar het welzijn van haar kinderen. Maar daarop krijg ik ontwijkende antwoorden. Ze wil eerst zorgen dat ze een andere huis, een ander thuis, krijgt en dan laat ze haar kinderen overkomen, zo stel ze.

Inmiddels is het al wat later geworden dus ik pak ik wat reserve dekens en maak de bank in de huiskamer, ik heb slechts een bescheiden tweekamerappartementje, op als comfortabel bed. Annemieke vraagt of de ‘bedbank’ voor haar bedoeld is, en ik geef aan dat dit zo is. Maar dat kan niet, zo zegt Annemiek, want ze heeft last van haar onderrug. Of ze in het bed in de slaapkamer mag slapen? Met enige tegenzin, dat geef ik toe, sta ik mijn slaapkamer en bed af aan Annemieke. Je wilt toch immers dat jouw gast, die hele nare dingen heeft meegemaakt, goed op haar gemak is bij je.

De volgende ochtend is Annemiek behoorlijk chagrijnig. Ze vond het maar koud in de slaapkamer, de houtgeur van het grenen bed was onaangenaam en ook de koffie vond ze niet te zuipen. Goed, ik ging er maar vanuit dat Annemiek door alle toestanden slecht geslapen had en daarom zo chagrijnig was. Dus ik negeerde haar klaagzang maar een beetje.

Toen ik s’avonds uit mijn werk thuiskwam bleek het huis een puinhoop te zijn. Annemiek had overal lege glazen, kopjes en bordjes laten staan en de lege chipsverpakkingen had ze niet in maar naast de vuilnisbak gegooid. Dat irriteerde me natuurlijk behoorlijk, maar ik wilde niet direct vervelend tegen haar doen omdat ze zoveel had meegemaakt. Ik vroeg haar wel of ze de volgende keer de glazen en de kopjes wilde afwassen en afdrogen en de vuilnis in de vuilnisbakken wilde gooien in plaats van ernaast. Maar heb je dan geen huishoudster, vroeg Annemiek? Nee, die heb ik helaas niet. Dat vond Annemiek eigenlijk maar belachelijk. Nou moest ze zelf haar rotzooi opruimen terwijl ze al verdrietig was…

Persona Non Grata >>

Doe mee met 8.467 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7439 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

2 Comments on Mijn ervaringen met de opvang van een ‘vluchteling’ in mijn huis

 1. Tijl Uylenspiegel // november 13, 2015 om 01:50 //

  Leuk artikel bij de concurrent 🙂

  Like

 2. trebor2110 // november 13, 2015 om 02:30 //

  Ik snap best dat die Jaap Annemiek dood wilde schieten , dat wijf voerde geen klote uit in het huishouden en de seks zal ook wel niet passie vol zijn geweest 🙂
  Je heb die Jaap toch wel gebeld dat ze bij jou is dan kan ie er opkomen halen .

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: