AanbevolenArtikelenHistorisch Archief

Over de rol van de Koerden bij de Armeense genocides

In The Thirty-Year Genocide: Turkey’s Destruction of Its Christian Minorities, 1894–1924, maken Morris en Ze’evi duidelijk dat Turkije een gruwelijke genocide op de Armeense bevolking heeft uitgevoerd.

Moderne historici, en vele anderen, waaronder regeringen, wetgevers en natuurlijk de Armeniërs zelf, spreken vandaag de dag inderdaad van wat nu “de Armeense genocide” wordt genoemd. Talrijke auteurs hebben de Turkse wreedheden tijdens de Eerste Wereldoorlog gedocumenteerd, waarnaar de term in het algemeen verwijst. Benny Morris en Dror Ze’evi, beide professoren aan de Israëlische Ben Gurion-universiteit, gaan veel verder in The Thirty-Year Genocide: Turkey’s Destruction of Its Christian Minorities, 1894–1924.

Morris en Ze’evi bieden een geschiedenis van de etnische haat in het Midden-Oosten die tot op de dag van vandaag wordt herhaald. De spelers waren toen dezelfde als vandaag de dag: Turken, Koerden, Arabieren, Christenen, Jazidi’s en Joden. Het werk van de auteurs staat vol met verhalen over de meest gruwelijke wreedheden, maar richt zich vooral op de gruweldaden van moslims en het vrijwel uitwissen van de aanwezigheid van christenen in Turkije.

Morris en Ze’evi betogen dat de Ottomaanse regering, die de Jong-Turken in 1908 omverwierpen en de macht behielden gedurende de Eerste Wereldoorlog, en de Nationalistische regering onder Mustafa Kemal (later Atatürk genoemd) die de macht overnam in 1921, allemaal een consistente politiek van onderdrukking en zelfs de geplande uitroeiing van de drie grote christelijke kerkgenootschappen – Armeniërs, Grieken en Assyriërs – voerden, die hun huizen hadden gebouwd en hun broodwinning verdienden in de gebieden die onder Turks bestuur stonden. Terwijl de vervolging en moord op maar liefst 1,5 miljoen Armeniërs in de afgelopen halve eeuw veel aandacht heeft gekregen, is dat bij de andere twee etnische groepen helemaal niet het geval, en in die zin leveren de twee auteurs een belangrijke bijdrage aan de literatuur van het negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse Midden-Oosten.

Armeense burgers, begeleid door Ottomaanse soldaten, marcheerden door Harput (Kharpert) naar een gevangenis in het nabijgelegen Mezireh (het huidige Elâzığ), april 1915.

Om hun analyse te onderbouwen, putten de auteurs uit een schat aan documenten, met als opmerkelijke uitzondering de Turkse overheidsdossiers, die gesloten blijven. Ondanks de afwezigheid van Turks materiaal is het verhaal dat ze vertellen al verwerpelijk genoeg. Al in 1876, toen Sultan Abdülhamid II probeerde de Bulgaarse rebellie te vernietigen, beschreef William Ewart Gladstone, de viervoudige premier van Groot-Brittannië en geen liefhebber van de Ottomanen, het ‘Turkse ras’ als ‘het enige grote anti-menselijke exemplaar van de mensheid. ‘Waar ze ook gingen, een brede lijn bloed markeerde het spoor achter hen.’

De Ottomaanse heersers hadden lang de ogen gesloten voor vervolging en uitbuiting van Armeniërs, of ze nu rijk of arm waren. Dit was vooral het geval in Oost-Anatolië, waar honderdduizenden Armeniërs eeuwenlang hadden geleefd. Het waren niet alleen de lokale Turkse ambtenaren die de Armeniërs, vooral de Armeense boeren, belasten en vervolgens weer belasten. Nomadische Koerdische stammen vielen voortdurend Armeense dorpen aan en terroriseerden de bevolking met moord, diefstal en verkrachting. Natuurlijk belasten de Koerden ook de Armeniërs en in mindere mate de Circassiërs.

De Koerdische en Circassische uitbuiting van de Armeniërs werd soms openlijk gesteund door de regering in Constantinopel. Als de boeren er niet in slaagden hun toenemende schulden af te betalen, werden hun eigendommen afgenomen en overgedragen aan Koerden en Circassiërs “die als moslim meer loyaal aan de staat werden beschouwd”. Bovendien ondergingen de Koerden een religieus ontwaken in de jaren 1870, geïnspireerd door door de overheid ondersteunde geestelijken. Hun groeiend fanatisme rechtvaardigde, althans in hun hoofd, hun vervolging van christenen – als ze al een rechtvaardiging nodig hadden.

In 1877 vielen de Russen, gebruikmakend van de behandeling van Bulgaren als een voorwendsel, het Ottomaanse grondgebied binnen, vielen Oost-Anatolië binnen, bezetten Oost-Thracië (de thuisbasis van duizenden Grieks-orthodoxe christenen) en bedreigden Constantinopel. Toen de vijandelijkheden eindigden – dankzij de druk van Groot-Brittannië en Duitsland – verloren de Ottomanen een groot deel van de Balkan; de Bulgaren werden een autonoom vorstendom; en de Russen nestelden zich in Oost-Anatolië, de thuisbasis van honderdduizenden Armeniërs. Veel Armeniërs wilden dat de Russische aanwezigheid permanent zou blijven. Morris en Ze’evi merken inderdaad op dat de Armeense exilarch, het hoofd van de Armeense kerk, in het geheim de tsaar vroeg “vast te houden aan delen van Armenië die in de oorlog waren veroverd”. (Zonder die vervloekte Britten zou Rusland de Turken uit Constantinopel verdreven hebben, Piranjaha)

Het is niet verrassend dat de Ottomanen de Armeniërs als een Russische vijfde kolonne beschouwden en hun steun aan Koerdische en Circassiaanse rooftochten verdubbelden, evenals die van hun Turkse functionarissen en gewone boeren. Armeense notabelen werden gevangengezet en gemarteld op dunne beschuldigingen van rebellie. Ze zouden dan worden vrijgelaten tegen de betaling van enorm losgeld.

De uitbuiting maakte plaats voor regelrechte slachtingen vanaf 1894 en ging de volgende twee jaar door. Opnieuw waren het vooral de Koerdische stammen, met medeplichtigheid van de regering, die de mishandelingen en de moorden uitvoerden, meedogenloze verkrachtingen pleegden en jonge vrouwen en kinderen wegvoerden om hen tot de islam te bekeren en hen als slaven of concubines te behandelen en soms met hen te trouwen.

Eind 1896, toen het grootste deel van het geweld was afgenomen onder Westerse druk op de centrale regering, waren er meer dan 100.000 Armeniërs vermoord. Minstens evenveel, en misschien wel 200.000, stierven “door oorzaken die verband hielden met de moordpartijen”. Meer dan zeshonderd kerken en kloosters waren verwoest. Meer dan driehonderd kerken waren omgebouwd tot moskeeën. Ongeveer vijfhonderd dorpen waren met geweld tot de islam bekeerd. Het ergste moest nog komen.

De Armeniërs begonnen zich in de jaren 1890 te organiseren en ontwikkelden een echte nationale identiteit die duidelijk in strijd was met de Ottomaanse overheersing (die identiteit hadden ze al 3000 jaar, zie laatste link onder dit artikel, P.). Bovendien waren er groepen die zich bewapenden en de Armeense onafhankelijkheid predikten. Hoe klein deze groepen ook waren, elk verzet tegen de Ottomaanse druk, en zeker de moord op politie of ambtenaren, leidde tot nog meer geweld van zowel de regering als de islamitische burgers.

De West-Europese druk op de Osmanen heeft in de tweede helft van de jaren negentig weliswaar geleid tot een vermindering van de slachtpartijen door de Osmanen, maar de moslimvijandigheid was zelden ver van de oppervlakte. Verkrachting, ontvoering, moord, en de verbranding en inbeslagname van christelijke, vooral Armeense, huizen en landen is nooit echt gestopt.

Toen het Committee of Union and Progress (CUP), beter bekend als de “Jonge Turken”, in 1908 aan de macht kwam, benadrukte het het primaat van wat het zag als het Turkse “ras”. Morris en Ze’evi voegen eraan toe dat de CUP in wezen islamitisch was. Zij beweren dat zelfs als de islam niet op de voorgrond stond bij hun aanval op christenen, deze altijd op de achtergrond bleef, wat zelfs Turken, die nominaal “gematigder” waren in religieuze aangelegenheden, motiveerde.

De Jong-Turken onder leiding van Mehmed Talat en Ismail Enver voerden aanvankelijk een beleid dat vergelijkbaar is met dat van Abdülhamid, namelijk “om het rijk te ontkerstenen”. Morris en Ze’evi voegen er echter aan toe dat:

Waar Abdülhamid knipogen gebruikte, knikken en informele bondgenoten onder de moslimstammen in Oost-Anatolië om zijn moordcampagne uit te voeren, heeft het CUP een meer systematische aanpak aangenomen, waarbij het CUP directe bevelen geeft, toezicht houdt op het proces, en de resultaten met bureaucratische precisie bijhoudt.

Het heeft zijn geheime politie, de Speciale Organisatie, ingezet om zijn vuile werk te doen. Dit begon in mei 1915, toen de massamoorden op de Armeniërs serieus begonnen.

Toen Turkije in oktober 1914 de Eerste Wereldoorlog inging, werden ze geconfronteerd met een Russische invasie waarbij twee bataljons Armeense vrijwilligers betrokken waren. In de ogen van Constantinopel kon er geen beter bewijs zijn dat de Armeniërs de vijand van binnenuit waren. Toen de Turkse strijdkrachten te lijden hadden van tegenslagen op het slagveld, gaf de regering natuurlijk de schuld aan het Armeense verraad – zelfs als de Russen geen genade toonden door gevangen Armeniërs die in het Ottomaanse leger dienden gevangen te nemen. Omdat het CUP al geneigd was om de Armeniërs uit alle Turkse gebieden te verdrijven, was er niet veel nodig om de genocide te starten.

Morris en Ze’evi bieden verslag na verslag van zendelingen, diplomaten en zelfs Turkse functionarissen van wreedheden die de Holocaust hadden voorspeld en een gemeenschappelijk patroon in stad na stad en dorp na dorp volgden. Aanvankelijk boycotten moslims Armeense winkels en bedrijven. Daarna werden Armeense leiders gearresteerd en vermoord. Daarna werden de Armeniërs onder dwang uit hun dorpen verwijderd, gedwongen hun huizen te verlaten en hun bezittingen tegen bodemprijzen te verkopen. Ze werden vervolgens in veewagens verpakt en/of gedwongen om het binnenland in te marcheren naar Anatolië – een afstand van honderden kilometers met niets anders dan de vodden op hun rug. Ze werden beroofd van al hun overgebleven bezittingen. Ze konden niet meer krijgen dan restjes voedsel en werden geteisterd door ziekten. Ze werden in kuilen gedwongen, in grote groepen gedood en begraven in ongemarkeerde massagraven. Sommigen werden onthoofd. Bij anderen werden ledematen of oren afgehakt, of hun ogen uitgestoken. Ze werden al die tijd aangevallen door Turkse, Koerdische en andere roofdieren, waaronder talrijke criminelen die de regering had bevrijd. Mannen ouder dan vijftien jaar werden uitgekozen voor werkkampen, waar de meeste van hen omkwamen. Meer in het algemeen, zoals in de moordpartijen van de jaren 1890, maar meer nog en met een zekere mate van betere organisatie, vermoordden de Turken en hun islamitische medeplichtigen mannen, verkrachtten vrouwen en ontvoerden vrouwen en kinderen, waarbij ze vrouwen en kinderen werden gebrandmerkt en velen werden gedwongen om zich te bekeren – en zelfs sommigen die zich bekeerd hadden nog vermoord werden omdat hun bekering niet “oprecht” zou zijn.

Ondertussen hield de regering zich bezig met een enorme doofpotoperatie. Het verdreef zendelingen en anderen die ooggetuigenverslagen van de slachtingen verschaften. Het deed zijn uiterste best om te voorkomen dat westerse diplomaten en ambtenaren Oost-Anatolië bezochten. Het ontkende formeel dat dergelijke georganiseerde bloedbaden plaatsvonden, in plaats daarvan wijzend op de “mist van oorlog” die leidde tot de “ongelukkige” dood van veel christenen. Het beval zijn ambtenaren om alle lijken te begraven zodat er geen bewijs zou zijn van massamoorden. Ten slotte betwistte het de omvang van de slachtingen en voerde aan dat de gerapporteerde aantallen sterk overdreven waren.

1915 Armeense en Russische soldaten bereiden zich voor op een aanval van de Koerden.

De geallieerde overwinning in de Eerste Wereldoorlog, die aanvankelijk resulteerde in de opdeling van Turkije en de bezetting door Franse, Britse en Italiaanse strijdkrachten, maakte tijdelijk een einde aan de moordpartijen. Turkije werd gedwongen de repatriëring van tienduizenden Armeniërs en andere christenen die naar Syrië en het huidige Irak waren gevlucht, te aanvaarden. Bovendien hebben de westerse overwinnaars, vooral de Britten, met succes duizenden vrouwen en kinderen opgevangen die in moslimhuizen waren opgenomen en die zich onder dwang bekeerd hadden.

Onder leiding van Mustafa Kemal herwonnen de Turken echter langzaam maar zeker een groot deel van Klein-Azië, nadat eerst de Italianen, daarna de Britten en tenslotte de Fransen hun troepen terugtrokken. Toen de westerse legers zich terugtrokken, kwam de poging van Turkije om zich voor eens en voor altijd te bevrijden van christenen in een hogere versnelling. De Armeniërs bleven het voornaamste doelwit, vooral omdat zij als bondgenoten van de jonge Armeense republiek aan de noordgrens van Turkije werden gezien.

Kemal, die wordt beschouwd als de vader van het moderne seculiere Turkije, probeerde echter, net als zijn voorgangers, Turkije voor eens en voor altijd te islamiseren door alle christenen, ongeacht hun geloofsovertuiging, te verdrijven. De Armeniërs zijn echter niet de enige slachtoffers van Turkse onrechtvaardigheden. Grieks-orthodoxe christenen, die in voorgaande jaren over het algemeen veel van de wreedheden tegen de Armeniërs hadden vermeden, begonnen nu een soortgelijk lot te ondergaan, vooral toen de Griekse strijdkrachten Smyrna (nu Izmir) en delen van de Turkse kustlijn, bezetten, en toen Griekse christenen probeerden de zogenaamde Republiek Pontus langs de zuidelijke oever van de Zwarte Zee te creëren. De kleinere Assyrische christelijke gemeenschap had noch westerse steun, noch bijzonder nationalistische aspiraties, maar ook zij leed onder de Turkse en Koerdische wreedheden in de onmiddellijke nasleep van de Grote Oorlog.

 

Ataturk is zo dronken dat hij ondersteund moet worden als hij de resultaten van de genocide komt inspecteren

Kemal lanceerde wat de christelijke missionarissen die nog steeds in Turkije wonen en werken een “blank bloedbad” noemen, met als doel “de overlevenden van de genocide in oorlogstijd te verarmen en te ontmoedigen door hun bedrijven in de steden te boycotten en hen te verbieden om op het platteland te boeren’. Net als de Ottomanen en het CUP probeerde Kemal alle beweringen over geweld of discriminatie tegen de christelijke minderheden van de hand te wijzen. Toch was Kemal, net als zijn voorgangers, niet afkerig van de grootschalige moord op de christelijke minderheden, vooral omdat dit de meest effectieve manier was om de massale migratie uit Turkije te stimuleren.

Honderdduizenden Griekse christenen van wie de families eeuwenlang, zo niet millennia lang in West-Anatolië hadden gewoond – ruim voor de Turken daar aankwamen – werden uit hun huizen opgejaagd en op gedwongen marsen het binnenland ingestuurd, tenzij ze erin slaagden te emigreren, vooral naar Griekenland. Ongeveer een miljoen Griekse christenen vonden hun weg naar Griekenland, vooral toen Griekenland en Turkije in 1923 in een bijlage bij het Verdrag van Lausanne een uitwisselingsakkoord bereikten. Tegen 1924, dertig jaar nadat de Osmanen hun eerste grote reeks grote Armeense moordpartijen hadden gelanceerd, was Anatolië ontdaan van zijn christenen.

Bron, National Interest (ingekort):

How Far Did the Armenian Genocide Extend? A New Book Examines that Question.

Zie ook:

Dönmeh en de Armeense Genocide:

Ataturk:

Armenië:

Onder die laatste link zie je hoe het Armeense Koninkrijk, met zijn 3000 jaar een van de eerste natiestaten en de eerste christelijke, door de eeuwen heen en weer geschoven is in wat we nu Anatolië of Koerdistan noemen, maar wat natuurlijk gewoon Armenië is en van ze gestolen is onder Allah Akbar geschreeuw.

 

Tags

Piranjaha

Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

2 Comments

  1. Dit lezende maakt me weer zeer verdrietig dat Nederland Christen vluchtelingen terugstuurt naar Syrië, Iran en Irak oftewel de hel voor Christenen.

  2. Jantje: Ja vreemd he alleen moslims en terroristen krijgen de gelegenheid om zich hier permanent te vestigen .
    Omgekeerde wereld en idd in en in triest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button