Nieuws

Zweden: Seksuele misdrijven verdrievoudigd sinds de asieltsunami

Steeds meer Zweden geven aan dat ze worden blootgesteld aan criminaliteit. Het percentage mensen dat het slachtoffer is geworden van seksuele criminaliteit neemt enigszins af, maar in de loop der jaren zijn de misdaden vele malen toegenomen. Dit blijkt uit de Nationale Veiligheidsenquête (NTU) die de Criminaliteitspreventie Raad (Brå) vandaag heeft gepubliceerd.

Op dinsdag trompetterden verschillende Zweedse media over de daling van het aantal zedendelicten in Zweden. Dit is gebaseerd op het rapport van Brå’s Nationale Veiligheidsenquête over zelf geregistreerde criminaliteit.

Voor 2018 meldt 6,0 procent van de bevolking dat ze het slachtoffer is geworden van seksuele misdrijven, tegenover 6,4 procent in 2017.

Maar als je een aantal jaren verder terugkijkt, zie je dat de seksuele misdrijven zich in een paar jaar tijd hebben vermenigvuldigd.

In 2011 was het overeenkomstige cijfer 1,4 procent, in 2006 was het 1,5 procent.

Gezien de trend over een langere periode zijn het de seksuele misdaden die zich het duidelijkst hebben verveelvoudigd, aangezien het aandeel dat deze type misdaad aangeeft tot 2017 duidelijk is toegenomen. In de laatste meting, in plaats daarvan, is een daling te zien, het valt nog te bezien of dit het begin is van een neerwaartse trend, schrijft Brå.

Het laatste rapport van Brå laat ook zien dat de kwetsbaarheid voor criminaliteit tegen een individu is toegenomen. Dit geldt in het bijzonder voor bedreigingen, het soort misdaad zijn waaraan de meeste mensen zeggen dat ze zijn blootgesteld. Bijna elke tweede jonge vrouw, 45 procent, zegt een andere route te hebben gekozen vanwege de bezorgdheid over criminaliteit.

Het beperken van bewegingsvrijheid is een ernstig gevolg van de bezorgdheid over de blootstelling aan misdaden die vooral individuele vrouwen treffen, maar in verlenging daarvan is het een probleem voor ons allemaal wanneer het doel is om een gendergelijke samenleving te hebben, zegt Sofie Lifvin, onderzoekster van de staatsautoriteit.

Bovendien is het aandeel slachtoffers van intimidatie sinds 2010 elk jaar in principe gestegen. Het aandeel slachtoffers van bedreigingen en overvallen is vanaf 2015 jaarlijks toegenomen, en ook voor mishandeling kan nu een opwaartse trend worden waargenomen, aangezien het aandeel voor het derde jaar op rij is toegenomen, schrijft de autoriteit.

De kwetsbaarheid is voor alle misdrijven tegen een individu is in vergelijking met 2017 toegenomen, behalve voor zakkenrollen en seksuele misdrijven. Bedreigingen zijn het soort criminaliteit waarvan de meeste mensen zeggen dat ze in 2018 aan blootgesteld zijn geweest (9,1 procent), dit is een duidelijke opwaartse trend in de afgelopen vier jaar.

Diagram van het laatste rapport van BRÅ.

Als men verder terug in de tijd kijkt, ziet men dat het aantal roofovervallen op personen is gestegen van 0,8 procent in 2006 tot 1,4 procent in 2018. Bedreiging is toegenomen van 6,4 procent in 2006 tot 9,1 procent in 2018. Mishandeling is toegenomen van 3,0 procent naar 3,5 procent. Lastigvallen is in dezelfde periode toegenomen van 4,9 procent naar 8,2 procent.

26,4 procent van de bevolking verklaarde dat ze in 2018 werd blootgesteld aan misdaden tegen individuen. Dit is een stijging ten opzichte van 2017, toen het aandeel 24,7 procent was, en het is ook een stijging sinds 2016, toen de misdaadcategorie in haar huidige samenstelling begon te worden gemeten, schrijft Brå.

Journalist Joakim Lamotte reageert sterk op de misleiding van de mainstream media over het vandaag verschenen rapport van Brå:

Volgens dit verslag nemen alle misdrijven, behalve seksuele misdrijven, aanzienlijk toe. Wat seksuele misdrijven betreft, hebben we sinds 2014 een lawinevaart toename gezien en het zou absurd zijn als dat cijfer eeuwigdurend zou blijven stijgen. Nu is het aandeel van seksuele misdrijven 6 procent. In 2014 was het cijfer 2 procent. In vier jaar tijd zijn dus de seksuele misdrijven in Zweden verdrievoudigd, wat een ramp is. Nu zien we dat andere misdrijven in dezelfde mate toenemen, schrijft hij vandaag op Facebook.

Tags

Rommel

Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button