NieuwsVideo

Humanists International: Kinderhuwelijk doodt tienduizenden meisjes per jaar

Het kinderhuwelijk doodt elk jaar 70.000 meisjes, volgens een verklaring van Humanists International in de VN-Mensenrechtenraad van vorige week.

Tijdens een discussie over kraambedsterftecijfers wees Elizabeth O’Casey, Director of Advocacy for Humanists International, op het verband tussen kraambedsterftecijfers en bevalling bij jonge bruiden.

Meisjes die bevallen vóór de leeftijd van 15 jaar hebben vijf keer meer kans om te sterven in het kraambed dan vrouwen in de twintig, aldus O’Casey.

Complicaties bij zwangerschap en bevalling zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij meisjes van 15-19 jaar in lage- en middeninkomenslanden.

Begin september werd een film vertoond die een 11-jarige kindbruidje in Iran toont, die met haar 22-jarige neef trouwt.

Foto’s van de bruiloft, die werden gepost op sociale media en vervolgens vertoond op de Iraanse TV, leidde tot wijdverbreide woede.

Twee dagen later annuleerde een procureur het huwelijk en zei dat de imam die de ceremonie had geleid en de ouders van het meisje vervolgd zouden worden voor illegaal kinderhuwelijk. De ouders vertelden de Iraanse media echter dat ze zullen proberen te hertrouwen.

In Iran is de huwelijksleeftijd 13 jaar voor meisjes en 15 jaar voor jongens, zolang ze maar de toestemming van hun ouders hebben. Als ouders een 12-jarig meisje of 14-jarige jongen willen uithuwelijken, kunnen ze speciale toestemming van een rechter krijgen.

De landen met het hoogste percentage kinderhuwelijken zijn Niger, Tsjaad, Mali, Bangladesh, Guinee en de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar 60% van alle bruiden kinderen zijn.

Tags

Rommel

Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button