ArtikelenHistorisch Archief

Overlevenden vertellen over de geallieerde terreurbombardementen op Dresden

In 1945 voerden de geallieerden een gigantische slachting uit in de Duitse stad Dresden. Nu worden enkele van de verhalen van de overlevenden van de vuurstorm in Dresden gereproduceerd.

Op 13 februari 1945 voerden de Britten en Amerikanen drie dagen lang terreurbombardementen uit op de Duitse stad Dresden. Een enorme luchtvloot met 2500 vliegtuigen gooiden in vier aanvalsgolven in totaal 850.000 bommen op de stad.

Eerdere terreurbombardementen op Duitse steden hadden de vuurstormen meer als een bijwerking doen ontstaan dan opzettelijk. De aanval op Dresden was zorgvuldig gepland om vooral een vuurstorm te veroorzaken.

Een vuurstorm ontstaat wanneer een brand zo krachtig is dat de lucht (zuurstof) die het vuur nodig heeft om te blijven branden met orkaankracht vanuit de omgeving in het vuur wordt gezogen. In Dresden werd de vuurstorm zo krachtig dat er mensen en zelfs bomen in het vuur werden gezogen.

Zowel Winston Churchill als Royal Air Force commandant Arthur Harris waren van mening dat de bombardementen op Duitse steden, de zogenaamde “moreelbombardementen”, gericht moesten zijn op burgers om hun moreel te breken.

Fenixx heeft eerder geschreven over de bombardementen op Dresden en reproduceert in dit artikel verhalen van enkele van degenen die deze geallieerde Holocaust overleefd hebben:

Ik struikel over een gevallen vrouw en terwijl ik naast haar lig zie ik haar kleren wegbranden. Een krankzinnige angst grijpt me en vanaf dat moment herhaal ik één enkele eenvoudige zin voor mezelf: “Ik wil niet dood verbranden – nee, nee, nee, geen verbranding – ik wil niet verbranden!”

Wat ik zag was zo verschrikkelijk dat ik het nauwelijks kan beschrijven. Dood, dood, dood, overal dood. Sommigen helemaal zwart als steenkool. Anderen volledig onaangeroerd, liggend alsof ze slapen. Vrouwen in schorten, vrouwen met kinderen in kinderwagens die in de tram zitten alsof ze alleen maar knikkebollen. Veel vrouwen, veel jonge meisjes, veel jonge kinderen, soldaten die alleen als zodanig kunnen worden geïdentificeerd vanwege hun metalen gespen op hun riemen, bijna allemaal naakt. Sommigen klampten zich in groepjes aan elkaar vast alsof ze zich aan elkaar vastklauwen.

Aan mijn linkerzijde zie ik plotseling een vrouw. Ik kan haar vandaag nog zien en ik zal het nooit vergeten. Ze draagt een bundel in haar armen. Het is een baby. Ze rent, ze valt en het kind vliegt met een boog het vuur in. Alleen mijn ogen nemen dit op, ik besef zelf niets. De vrouw blijft volledig stil op de grond liggen.

(Margaret Freyer, overlevende)

Na een zeer korte tijd werden we gedwongen om gasmaskers en een beschermingsbril op te zetten. Rook en dampen stroomden vanuit beide zijden van de keldermuren de kelder binnen. Er waren echter geen gasmaskers voor kinderen. Degenen die het meest te lijden hadden waren de ouderen en de kinderen. Met mijn eigen ogen moest ik toekijken hoe een drie weken oude baby in de armen van zijn moeder stikte.

(Duitse vrouw en overlevende)

Toen de brandbommen vielen, klampte de fosfor zich vast aan de lichamen en veranderde ze in menselijke fakkels. Het schreeuwen van degenen die levend werden verbrand werd toegevoegd aan het hulpgeroep van degenen die nog niet waren getroffen. Er was geen signaallicht nodig om de tweede golf bommenwerpers naar hun doel te leiden, want de hele stad was een enorme fakkel geworden. Dresden had geen verdediging, geen luchtafweergeschut, geen zoeklichten, niets.

(Victor Gregg, Brits krijgsgevangene, overlevende en auteur van het boek Dresden: Dresden: A Survivor’s Story)

Sommige mensen hebben een extreem onaangenaam einde ontmoet toen de centrale verwarming werd geraakt en de kelder werd overspoeld met kokend heet water. Mensen die hun toevlucht hadden gezocht in de statische watertanks werden ook min of meer levend gekookt. Zo was bijvoorbeeld het water in de watertank op de hoek van de Muschinski-Strasse door de intense hitte van de nachtelijke brand gaan koken. Een stapel lijken, waarvan de huiden kreeftrood van de hitte waren, dreven in het water.

Deze vuurstormen waren in de orde van 600°, 800° of zelfs duizend graden Celsius. Dit verklaart het enorme geweld van de vuurstormen. Individuen werden rondgeslingerd en vlogen als vliegen door de straten terwijl de orkaan alle kleding van hun lichaam rukte. De mensenmassa’s die in veiligheid probeerden te ontsnappen werden door tornado’s gegrepen, in de vlammen geworpen en levend verbrand. Het was een vernietiging in de juiste zin van het woord.

(S.S. Obergruppenführer Kehrl)

Het is niet mogelijk om dit te beschrijven! Explosie na explosie. Het was onbegrijpelijk, erger dan de zwartste nachtmerrie. Zoveel mensen werden vreselijk verbrand en gewond. Het werd steeds moeilijker om te ademen. Het was donker en we probeerden allemaal deze kelder in onwezenlijke paniek te verlaten. Doden en stervende mensen werden vertrapt.

We zagen vreselijke dingen: gecremeerde volwassenen die waren gekrompen tot de grootte van kleine kinderen, stukken van armen en benen, dode mensen, hele families die dood waren verbrand, brandende mensen die heen en weer renden, verbrande bussen vol met burgervluchtelingen, dode reddingswerkers en soldaten. Velen huilden en zochten hun kinderen en gezinnen, en vuur overal, overal vuur. Ik kan de vreselijke details niet vergeten. Ik kan ze nooit vergeten.

(Lothar Metzger, overlevende)

De herinnering die in mijn hoofd nog steeds levendig is, was om mensen te zien en te horen die vastzaten, die in het gesmolten, verbrande asfalt als levende fakkels stonden, schreeuwend om hulp die onmogelijk te geven was. Bij dat tijdstip was ik te afgemat om deze gruweldaad volledig te absorberen, maar nadat ik “veilig” in het ziekenhuis was, realiseerde ik me wat de gevolgen ervan waren en kwam ik in een volledige zenuwinzinking terecht. Ik moest aan mijn bed worden vastgebonden om te voorkomen dat ik mezelf ernstig lichamelijk zou verwonden. Daar schreeuwde ik urenlang achter een gesloten deur, terwijl een verpleegster bij mijn bed bleef.

(Elisabeth, overlevende)

We hebben ze gestapeld als bakstenen. Ik zag duizenden en nog eens duizenden doden, maar kon geen enkele persoon in uniform vinden. Het waren allemaal burgers.

(August Kuklane, Estse Waffen SS-soldaat en overlevende)

Jonge vrouwen die met hun kinderen op de arm de straat op en neer renden met hun jurken en haren in brand, en schreeuwden voordat ze op de grond vielen, of totdat de instortende gebouwen over hen heen vielen.

(Duitse overlevende)

Ik zag afgescheurde armen en benen, afgeknotte bovenlichamen en hoofden die van hun lichaam waren gescheurd en weggerold. Op sommige plaatsen lagen de lijken nog steeds zo dicht bij elkaar dat ik me er een weg door moest banen om niet op armen en benen te trappen.

(Een Zwitser die twee weken na het terreurbombardement Dresden bezoekt)

Aanbevolen lezing:

Eyewitness: The Bombing of Dresden, February 1945
The Fire-bombing of Dresden – An eye-witness account
I survived the bombing of Dresden and continue to believe it was a war crime
David Irving: Apocalypse 1945 – The Destruction of Dresden

Tags

Rommel

Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

5 Comments

 1. Weerzinwekkende en afschuwelijke ooggetuigenverslagen die het diepste van ons mens zijn raken. Ik heb er geen woorden voor en ik kan het artikel niet herlezen, zo walgelijk is het. Degenen die dit op hun kerfstok hebben verdienen de eeuwige dood.

 2. Een van de meest massale en zinloze oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie maanden voor de capitulatie van Duitsland toen dit land in militair opzicht op dat moment al feitelijk was verslagen. Het aantal slachtoffers onder de bevolking van Engeland stond in geen enkele verhouding tot het aantal slachtoffers ten gevolge van de bombardementen door de Amerikaanse en Engelse luchtmacht onder de Duitse bevolking. Ongeveer het tienvoudige van de Engelse verliezen, dus het oog om oog-principe was hier absoluut niet van toepasing.

  Tijdens het proces in Neurenberg om oorlogsmisdadigers te berechten werden deze feiten wijselijk verzwegen, evenals de moord op enkele duizenden Poolse officieren door de Russen die in een massagraf werden gedumpt.
  Dat deze wereldoorlog uitsluitend een strijd was tussen goed en kwaad is hiermee afdoende doorgeprikt.

  60 miljoen dodelijke slachtoffers ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog, die de basis werd voor de volgende wereldoorlog door o.a. de waanzinnig hoge herstelbetalingen die Duitsland moest verrichten en zodoende de weg vrijmaakte voor Hitler en zijn trawanten voor een bloedige revanche en de zoektocht naar Lebensraum.

 3. @Daniel,

  Degene die dit op hun geweten hebben zijn alom bekend namelijk niemand anders dan Churchill met zijn ster bomber “Bomber Harris”!!

  Ik verwijs ook naar de docu van David Irving, “The Bombing of Dresden” of “Churchill’s War”……….

  Dit was een regelrechte oorlogsMISDAAD van de eerste orde maar dat mocht, want was tegen de Duitsers (in Dresden uitsluitend vrouwen, kinderen en oudere mannen en totaal geen luchtdoelartillerie aanwezig en dat was meer dan bekend VOORAF!!)

  Irving, revisionist, is een veel gehate man ivm zijn zelf geweldige onderzoek in de oorlogsarchieven en persoonlijke interviews met weduwen van vele Duitse top generaals enz !!!!!!!!!!!!1

  Al zijn werk is aan te bevelen, vooral voor degenen die nog steeds denken dat HITLER schuld was aan WOII wat dus pertinent NIET ZO IS, dat waren namelijk de Joden (zio of chazaren wel te verstaan) en deze zitten tot op de dag van vandaag nog steeds achter ALLE ELLENDE welke op deze aarde plaats vindt!!!!

  De beste docu is helaas 12 uurtjes maar dan spijker je wel een kleine 135 jaar geschiedenis recht namelijk “Europa-The Last Battle” welke WERELDWIJD gecensureerd wordt over het gehele WWW!!!!!!!!!!!!!!!

  Doe er een paar links bij voor……nou ja, kijk zelf maar!!!

  https://www.youtube.com/results?search_query=david+irving+dresden+bombing

  https://goytalk.com/

  Gegroet,

  Gladiator

 4. Weerzinwekkend. Daar wordt je stil van. In oorlogen vallen helaas veel onschuldige burgerdoden. Wat een onrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button